Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Osad  (Przeczytany 2139 razy)
mila
Stały użytkownik

« : Maj 04, 2005, 08:14:44 »

Witam!
Mam taki problem. Ostatnio zauważyłam, że w słoiku (bez ryb) na górze robi się taki biały cienki osad. Chciałam tam wychodować trochę glonów, żeby ryby miały deser. Jednak nic tam nie rośnie. Woda jest tam od jakiegoś tygodnia. Są tam jakieś listki od roślin urwane. Niektóre już się ukorzeniają. Co to za osad. Nie ma tam nic oprócz tych listków.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Robert
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2005, 08:47:46 »

Jeśli ten osad jest na słoiku, powyżej wody to jest to moim zdaniem kamień. Oznacza to że masz twardą wodę. U mnie jest tak samo w akwarium.  :wink:
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2005, 14:20:02 »

Niee, on jest na powierzchni wody. Teraz widzę, że jest on też tam gdzie narybek - nie ma tam napowietrzania ani filtra. Czy to dlatego, że nie ma ruchu wody?

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2005, 16:51:40 »

Jak osad na sciankach sloika to wlasnie jak kolega wspomnial osad weglanow wapnia i innego kamienia w wyniku twardej wody a jak na powierzchni stojacej juz tydzien i pewnie nie swierzej juz wody to powstal pewnie korzuch bakteryjny ktory bedzie coraz grubszy odcinajac doplyw tlenu i glony napewno nie urosna w takich warunkach! Lepiej wystawic male napowietrzane akwarium z duza iloscia nawozow na slonce i wtedy glony gwarantowane! Mozna sobie zyletka zeskrobac  :lol:
@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2005, 04:32:15 »

ja niestety nigdy nie miałem problemów z porostem glonów w moim baniaczku a tak bardzo bym chciał... Sad

www.tsa.org.pl - Strona Trójmiejskiego Stowarzyszenia Akwarystów

http://radio-rotmanka.freehost.pl - zapraszam do słuchania Smiley
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2005, 11:55:45 »

wrzucić jakąś roślinkę do słoja (np. pistię), wlać nawozu (jakiegokolwiek) i dawaj z tym na balkon - już po 2 dniach słoik powinien być cały zagloniony... doprawdy - chciałbym mieć taki problem z glonami jak ty Smiley - BRAK SUKCESÓW W HODOWLI BARDZO WYMAGAJĄCYCH GLONÓW Wink
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: