Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pleśniawka  (Przeczytany 5227 razy)
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« : Czerwiec 04, 2011, 07:06:08 »

Witam.Czym wyleczyć pleśniawkę ?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2011, 07:21:50 »

Witam.Czym wyleczyć pleśniawkę ?
Pewien jesteś, że to pleśniawka?
Jaką masz temperature w akwarium?
Co to za ryby?
Jaki litraż?
Jaka obsada?
Zdjęcie tej pleśniawki też by się przydało.

Plesniawka pojawia się zazwyczaj przez zaniedbanie zbiornika więc bez podania podstawowych informacji ciężko będzie cokolwiek poradzić.

darcio
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2011, 07:46:07 »

Właśnie co do pewności tej pleśniawki nie m am 100%.
Temperaturę podniosłem do około 30-31 C
Choruje gupik
Obsada: xx gupików + 2 zbrojniki+ kirys albinos+ ryba której nazwy nie pamiętam  Embarrassed (wiem że powinno być co najmniej 8 kirysów ale tego siostra dostała w prezencie)
Fotkę jest ciężko zrobić a pleśniawka jest na razie tak mała że na zdjęciu była by nie widoczna.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2011, 08:00:25 »

Właśnie co do pewności tej pleśniawki nie m am 100%.
Temperaturę podniosłem do około 30-31 C
Choruje gupik
Obsada: xx gupików + 2 zbrojniki+ kirys albinos+ ryba której nazwy nie pamiętam  Embarrassed (wiem że powinno być co najmniej 8 kirysów ale tego siostra dostała w prezencie)
Fotkę jest ciężko zrobić a pleśniawka jest na razie tak mała że na zdjęciu była by nie widoczna.
A litraż?
Napisz też coś o zabiegach pielęgnacyjnych, ile wody i w jakim odstępie czasu podmieniasz, jaka filtracja, ile pokarmu podajesz, jak czyścisz dno? Podaj parametry wody.

Samo podniesienie temperatury może nie wystarczyć, przede wszystkim czysta woda i regularne zabiegi pielęgnacyjne.
Pleśniawka atakuje najczęściej osłabione ryby, przyczyną tego stanu rzeczy jest zwykle woda, choćby nagromadzenie zwiazków azotowych mogło osłabić Twojego gupika. Reszte zapewne zrobiły bakterie które sam sobie załatwiłeś.

darcio
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2011, 08:17:09 »

65 l
wodę podmieniamy różnie (od pewnego czasu staram się regularnie co 1 tydzień ale czasem wychodzi co 2 ).Jednorazowo podmieniamy 20-30 % (czasem tato zassie 50 % ale to jak brudno jest w akwa)
filtr fzn1
Podaje 5 różnych pokarmów :
-bio vit
-tropical
-tetra pro vegetable
-vitabin
-vitali & color
-kiedyś podawałem też larwy ochotki ale teraz mam prawie same gupiki a one nie chcą się za bardzo czepić ochotki i woda w akwa się zmętnia
Staram się nie przekarmiać i staram sie aby pokarm nie spadł na dno (na dno dla zbrojników kiryska, bocji i labeo o których zapomniałem napisać Cheesy daje tabletki albo płatki z tetry).

Dno czyścimy  przy podmianach najczęściej poprzez rurkę do której zasysa tato wodę i jeździ nią po dnie zbierając żwir i wodę.

Parametrów nie znam (wiem tylko że mam ph obojętne)

To jak mam ta pleśniawkę wyleczyć?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2011, 08:36:21 »

Masz za małe akwarium na zbrojniki, labeo, bocje a co za tym idzie, nigdy nie uzyskasz równowagi biologicznej zbiornika.
(czasem tato zassie 50 % ale to jak brudno jest w akwa)
Nigdy Was nie zastanowiło dlaczego woda tak szybko robi się brudna?

1. Oddaj bocje, zbrojnika, labeo - jeśli chcesz mieć ryby denne, dokup kirysów.
2. masz jakąś biologie w filtrze? Jeśli nie to zadbaj o to, filtr musi pracować 24/h - wkładów biologicznych nie czyść.
3. Regularnie podmieniaj wode np. raz w tygodniu po 20% - nie rób sobie przerw tygodniowych zwłaszcza jeśli zbiornik jest młody.
4. Karm ryby 2-3 razy dziennie w ilości raczej mniejszej niż większej, lepiej sypnąć 2 razy w małej ilości niż raz a dobrze.
5. Odkurzaj podłoże zbierając odchody z dna zbiornika - odmulanie nie jest konieczne.
6. chorego gupika należy koniecznie odłowić do osobnego zbiorniczka, podnieś temperaturę do ok. 30C i obserwuj. Jeśli go nie odłowisz, istnieje spora szansa, że reszta obsady się zarazi.

darcio
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2011, 08:47:53 »

ja już bym dawno zrobił normalną obsadę ale rodzice się nie zgodzili  -.- . Dla nich akwarium ma wyglądać ładnie, dużo gatunków ryb itp. A ja wiem że labeo bocji i zbrojników nie powinno się trzymać w tak małych akwach bo karłowaciejąc. Na zbrojnika mówią glonojad 0.o i sądzą ze zjada glony chodź to nie całkiem prawda.

A to odmulanie to może być tym sposobem którym do tej pory robiliśmy?

Osobnego akwa nie mam Sad
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2011, 09:25:03 »

ja już bym dawno zrobił normalną obsadę ale rodzice się nie zgodzili  -.- . Dla nich akwarium ma wyglądać ładnie, dużo gatunków ryb itp. A ja wiem że labeo bocji i zbrojników nie powinno się trzymać w tak małych akwach bo karłowaciejąc. Na zbrojnika mówią glonojad 0.o i sądzą ze zjada glony chodź to nie całkiem prawda.

A to odmulanie to może być tym sposobem którym do tej pory robiliśmy?

Osobnego akwa nie mam Sad
Więc nic nie poprawisz, samymi częstymi i dużymi podmianami wody zrobisz tylko więcej kłopotu.
Tyle z mojej strony.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2011, 07:53:09 »

65 l
wodę podmieniamy różnie (od pewnego czasu staram się regularnie co 1 tydzień ale czasem wychodzi co 2 ).Jednorazowo podmieniamy 20-30 % (czasem tato zassie 50 % ale to jak brudno jest w akwa)
filtr fzn1
Podaje 5 różnych pokarmów :
-bio vit
-tropical
-tetra pro vegetable
-vitabin
-vitali & color
-kiedyś podawałem też larwy ochotki ale teraz mam prawie same gupiki a one nie chcą się za bardzo czepić ochotki i woda w akwa się zmętnia
Staram się nie przekarmiać i staram sie aby pokarm nie spadł na dno (na dno dla zbrojników kiryska, bocji i labeo o których zapomniałem napisać Cheesy daje tabletki albo płatki z tetry).

Dno czyścimy  przy podmianach najczęściej poprzez rurkę do której zasysa tato wodę i jeździ nią po dnie zbierając żwir i wodę.

Parametrów nie znam (wiem tylko że mam ph obojętne)

To jak mam ta pleśniawkę wyleczyć?

Pleśniawka powstaje najczęściej w miejscach okaleczenia ryb przy jednocześnie kiepskich warunkach w baniaku lub przy zbyt dużych wahaniach temperatury wody. Może też powstawać na skutek rozkładającego się nie zjedzonego pokarmu suchego (pogorszenie parametrów wody)
Jak już robisz te podmianki to przynajmniej delikatnie wlewaj wodę i wodę której temperatura jest taka sama lub w miarę podobna do tej co masz w baniaku. I nie przesadzaj z zbyt obwitym karmieniem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 07:57:11 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: