Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Zoolek i Karel Rataj opinie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zoolek i Karel Rataj opinie  (Przeczytany 4250 razy)
Narfann
Nowy
*

« : Maj 30, 2011, 15:56:49 »

Jestem początkujący, więc i zarazem zielony jeżeli chodzi o firmy zajmujące się akwariami. Mam zamiar kupić testy akwarystyczne do mojego pierwszego akwarium. Tu się właśnie pojawia problem. Jest strasznie dużo firm zajmujących się tą działką, a zdaje mi się, że podług Tetry czy Sery, których testy są bardzo drogie są też takie firmy jak Zoolek i Karel Rataj które są chyba najtańsze, co w cale nie musi znaczyć, że są gorsze. Z tego właśnie powodu prosiłbym o opinie akwarystów którzy z nich korzystali i może wcale nie zauważyli dużej różnicy.

Ps. Z góry przepraszam za chaotyczność wypowiedzi
PPs. Jeżeli napisałem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2011, 16:31:11 »

Korzystałem kiedyś z testów Rataja: ph, kh, NO3 i PO4. Na wyniki pomiarów nie narzekałem tym bardziej, że porównywalne one były z wynikami jakie pokazywały testy JBL (porównywałem ph i NO3, bo w momencie zakupu JBL'a takimi testami Rataja jeszcze dysponowałem). Jeśli chodzi o Zooleka, to słyszałem wiele złych opinii na temat jakości tych testów, dlatego szerokim łukiem je "omijałem".

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Narfann
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2011, 17:54:00 »

Ciekawe... W związku z moimi pytaniami ostatnio trochę szperałem, i większość jak do tej pory narzekała na Rataja, ale widzę że jeszcze dużo przedemną.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2011, 18:22:36 »

Uważam, że warto dołożyć parę złoty i kupić JBL'a. Używam  JBL Combiset i jestem zadowolony. Walizka testów kosztuje około 120zł.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 31, 2011, 06:49:58 »

Ja wręcz przeciwnie, uważam że nie warto inwestować w JBLa. Sprawdzałem testy NO3 i KH Zooleka na rozrabianych roztworach i nie miałem im nic do zarzucenia. Do tego np NO3 Zooleka jest jak dla mnie czytelniejszy od testu JBLa.

Do tego w ogóle nie polecam kupowania nadmiaru testów. Po co komu test na amoniak albo NO2, którego generalnie nie da się zużyć przed upływem terminu ważności? pH, KH i NO3 spokojnie wystarczy w 99% przypadków (z tych kilku % kiedy w ogóle jakiekolwiek testy są potrzebne Wink

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 31, 2011, 09:56:19 »

Ja nie polecam Zooleka. pH kiedyś pokazywało mi uparcie 7.5 - 8.0 w świeżej RO. Inni pisali, że pokazuje im dobrze. W/g mnie jaka partia - takie testy. Nie przykładają się. Z powodzeniem używam już jakiś czas Sery i nie narzekam.

Fireblader
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2011, 07:21:04 »

Witam, przymierzam się do założenia akwarium i w związku z tym chcę zakupić testy, aby określić parametry wody. Wyczytałem na forum, że paski odpadają, gdyż ich wyniki nie są rzetelne. Zacząłem więc szukać testów "w płynie". Znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/jbl-combi-set-test-kh-ph-fe-no3-no2-hit-i1649177294.html
Czy mogę je zakupić i być (przynajmniej mniej więcej) przekonany, że ich wyniki są w miarę dokładne??

P.S

Jeżeli nie te to jakie? Jakby ktoś mógł polecić mi inne testy byłbym bardzo wdzięczny Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2011, 13:40:14 »

A własciwie w jakim celu ci te testy ? pytam sie bo może niepotrzebnie wydasz pieniądze a te testy tanie nie są .. mozna się z powodzeniem obyć bez testów tylko zalezy jakie akwarium chcesz zrobić, czy to ma być jakieś biotopowe czy towarzyskie, czy to ma być roslinne czy malawi ??
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2011, 16:54:16 »

Witam, przymierzam się do założenia akwarium i w związku z tym chcę zakupić testy, aby określić parametry wody. Wyczytałem na forum, że paski odpadają, gdyż ich wyniki nie są rzetelne. Zacząłem więc szukać testów "w płynie". Znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/jbl-combi-set-test-kh-ph-fe-no3-no2-hit-i1649177294.html
Czy mogę je zakupić i być (przynajmniej mniej więcej) przekonany, że ich wyniki są w miarę dokładne??

P.S

Jeżeli nie te to jakie? Jakby ktoś mógł polecić mi inne testy byłbym bardzo wdzięczny Smiley

Jak pisałem parę postów wcześniej używam identycznych i nie narzekam.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Fireblader
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2011, 17:52:28 »

A własciwie w jakim celu ci te testy ? pytam sie bo może niepotrzebnie wydasz pieniądze a te testy tanie nie są .. mozna się z powodzeniem obyć bez testów tylko zalezy jakie akwarium chcesz zrobić, czy to ma być jakieś biotopowe czy towarzyskie, czy to ma być roslinne czy malawi ??

Chcę zrobić malawi, tu i ówdzie przeczytałem, że powinienem wykonać testy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: