Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: maskotus 144L dla apisto  (Przeczytany 7594 razy)
maskotus
Stały użytkownik

« : Maj 10, 2011, 20:33:18 »

Szkło: proste o wymiarach 120x40x30
Filtracja: Zewnętrzny(biologiczny) Eheim profesionel 2224 i wewnętrzny (mechaniczny) AquaShut Junior 500
Ogrzewanie: Brak
Oświetlenie: Pokrywa aquael 2x30W
Podłoże: warstwa torfu włóknistego, jasny piasek
Rośliny: Pistia, żabienice, microzoria, trochę mchu
Ryby: Ryby: A. Bitaeniata "shishita"(para), A. Macmasteri(para), 3x Copella nattereri, Loricaria lata(para), 10 małych rozborek(przybysze z azji), w planach 15 c. habrosus
Ozdoby: Korzenie, lignity, liście buku i dębu, szyszki olchy czarnej

26 kwietnia 2011

Ułożenie torfu, płukanie piasku i takie tam wlewanie wody

3 maja 2011

Zarybianie

Ryby:

Loricaria lata

A. Macmasteri

« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 21:12:21 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2011, 20:39:35 »

bardzo fajny klimacik Smiley

jednak czy nei za wcześnie ryby wpuszczone. 26 kwietnia start, a 3 maja juz ryby. To zdecydowanie za krótko. Chybaże większość wody wziąłeś z jakiegos poprzedniego akwarium.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2011, 20:40:30 »

Napisze krótko, zaj..... baniaczek, inny od wielu na forum.
Poza tym mam sentyment do  Loricari.
Z ciekawości-jakie masz parametry wody?
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 20:43:25 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2011, 21:27:20 »

bardzo fajny klimacik Smiley

jednak czy nei za wcześnie ryby wpuszczone

Nie, małe czary mary i można wpuszczac po 3 dniach Smiley

Parametry (zapomniałem dopisac) PH 6,2, KH 1, GH 2

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2011, 21:44:41 »

Jak stwierdziłeś że to Loricaria lata ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2011, 21:51:56 »

Percepcyjnie Smiley
Myślisz, że to inna rybka?

Główna gwiazda obsady:
A. Bitaeniata "shishita"

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2011, 22:23:04 »

Po tym zdjęciu trudno określić czy to Dasyloricaria, Loricaria, Rineloricaria, a może Ricola, a gatunek to już całkiem. Loricaria lata  nie widziałem na oczy.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2011, 22:29:39 »

Drago mam je od soboty, fota robiona w ten sam dzien co wpuszczałem i dla tego taka niewybarwiona.  Wg kilku niezależnych speców jest to Lata, L010

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2011, 09:02:15 »

Nie wiem czy to fotka czy świetlówki ale przyczepiłbym się  do jasności jaka panuje w zbiorniku... moim zdaniem wyglądało by o niebo lepiej z przyciemnionym światłem... no i niepotrzebne to zielone tam...Wink gryzie się z resztą
Ryby piękne!

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2011, 10:35:24 »

Nie wiem czy to fotka czy świetlówki ale przyczepiłbym się  do jasności jaka panuje w zbiorniku... moim zdaniem wyglądało by o niebo lepiej z przyciemnionym światłem... no i niepotrzebne to zielone tam...Wink gryzie się z resztą
Ryby piękne!

Światła jest trochę za dużo, ale cóż poradzic gdy pokrywy o takich wymiarach mają jedynie do wyboru 2x30 W? Jednak światło nie wali rybom po oczach, gdyż na powierzchni wiszą korzenie (nie chcą zatonąc i wcale mi to nie przeszkadza). Rozrasta się też pistia. Poza tym świecę max 5h dziennie.

Mech na wypadek ewentualnego narybku (źródło pierwotniaków). Poza tym jest jedna żabienica i 2 microzoria. To nie jest typowe BW. Bardziej zależy mi na parametrach niż na kolorze.

Copella nattereri (fota robiona w poprzednim akwarium w zieleninie)

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2011, 11:23:35 »

Nie wyrokuje nad poprawnością biotopową;), poprostu wizualnie to zielone bardzo się odcina, jak się pistia rozrośnie to światło powinno być już dużo bardziej przyćmione...

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2011, 04:18:46 »

Patrząc na necie to każde zdjęcie przedstawia inaczej late, i Twój zbrojek jej nie przypomina, ale skoro spece ją określili to nie będę niepotrzebnie tematu zaśmiecał. Jeszcze tylko małe sprostowanie, litera L oraz numer przyznawane są  zbrojkom które zostały odkryte w ciągu kilkunastu ostatnich lat i nie zostały opisane naukowo, po opisie numer nie obowiązuje. Ale skoro ta ryba została opisana w 1889 to co robi przy niej ten numer ?

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2011, 09:34:01 »

Drago co rozumiesz przez "opis naukowy" ? Przyznanie łacińskiej nazwy czy wielostronicową charakterystykę? Każda Lka ma swoją nazwę łacińską. L i LDA to zbrojniki, CW i C - kiryski. Nawet popularny ancistrus ma swój numer L 144

To że mam Laty nie jest przypadkiem. Świadomie wybrałem ten gatunek i go zakupiłem. Rybki te mają różne odmiany barwne w zależności od obszaru zamieszkania, warunków w akwarium, stanu podniecenia... i naprawdę, to nie jest jakiś super rzadki gatunek, chociaż "redki" L010a są o wiele bardziej popularne.

Pozdrawiam Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2011, 09:37:51 wysłane przez maskotus » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 12, 2011, 19:52:08 »

no baniak dla apisto wyborny, btw próbowałeś może wyłączyć/przekręcić jedną świetlówkę? imho jest zbyt jasno

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 12, 2011, 22:29:17 »

''Drago co rozumiesz przez "opis naukowy" ? Przyznanie łacińskiej nazwy czy wielostronicową charakterystykę? Każda Lka ma swoją nazwę łacińską. L i LDA to zbrojniki, CW i C - kiryski.

I tu nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz, wiesz że dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele. Nie każda Lka ma swoją nazwę naukową dlatego właśnie powstały numerki żeby jakoś identyfikować nowe zbrojniki, bo systematyka w tym temacie leży i kwiczy. Jednak debilstwo ludzi nie zna granic, i mimo że niektóre gatunki mają już nazwy naukowe, to i tak oferowane są jako numerki które nie obowiązują. To samo tyczy się kirysków i płaszczek  z rodziny Potamotrygonidae. Ale numerki obowiązują tylko w Europie, na innych kontynentach nowe zbrojki sprzedawane są pod prawdopodobną nazwą rodzajową np. Baryancistrus sp. Nie chce mi się klepać w klawisze żeby to wytłumaczyć więc masz link z wiki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Numeracja_L
Opis naukowy, nie byłby opisem danego gatunku, gdyby nie miał nazwy systematycznej danego gatunku. Bo co by wtedy opisywali rybę ,tylko jaką ?

''Nawet popularny ancistrus ma swój numer L 144''
A skąd wiesz że to numer popularnego ancistrusa ?

''Rybki te mają różne odmiany barwne w zależności od obszaru zamieszkania, warunków w akwarium, stanu podniecenia''
A to ciekawe, a jakie cechy morfologiczne posiada ten gatunek pomocne w jego zidentyfikowaniu, iż wiesz że to Loricaria lata i ma różne odmiany barwne?

''redki" L010a są o wiele bardziej popularne''
To najprawdopodobniej Rineloricaria lanceolata zwana po angielsku Chocolate-colored catfish.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: