Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « prośba o pomoc w obsadzie 72l.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: prośba o pomoc w obsadzie 72l.  (Przeczytany 4810 razy)
dozer
Nowy
*

« : Maj 09, 2011, 21:14:40 »

Witam.
Drodzy forumowicze, zwracam się do was z prośbą o pomoc w obsadzie mojego 72 litrowego akwarium.
Wiem że kwestia akwarium o takim litrażu, była już nie raz i nie dwa poruszana, ale chciałem poprosić was o opinię wybranej przeze mnie obsady.
Interesuje mnie taka obsada:
bojownik 1/3
6 otosek
6 kirysek panda
parka p. ramireza
20/15/10 rozbor klinowych
co sądzicie o takim doborze? nie jest to za dużo? ewentualnie czy rozbory mógłbym zastąpić przez neony innesa, lub ewentualnie brzankami (w tym że nie orientuje się którym gatunkiem).
kolejne pytanie czy zbrojnik niebieski mógłby się ewidentnie znaleźć? czy otoski mógłbym jeszcze czymś również ciekawym zastąpić? czy parka ramirezek odpowiada bardziej niż np. harem prętnika? i ostatnie pytanie lepiej jeden bojownik samiec czy 1+2-3?
Bardzo bym prosił was o poradę, za którą z góry już dziękuję i pozdrawiam!  Wink
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2011, 14:59:40 »

Bojownik 1+2-3 ok ( zależy od ciebie i od charakteru ryb )
Otoski ok ( krewetki, ale nie wiem jak z bojkiem )
Pandy Ok
Rabory 10 albo neony 15 albo
Brzanka Karłowata 10
zbrojnik nie

Albo bojki, albo ramirezy, albo prętniki ( wtedy też krewecie )

Musisz też iwedzieć jak się tymi rybami zajmować Wink A może krewetkarium albo raki?

dozer
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2011, 15:05:50 »

Dziękuję za odpowiedź  Wink
a ewentualnie czy mógłbym trzymać samca bojownika, wraz z parką. p ramireza?
jest szansa, że to będzie 96l, a nie 72l.
jak się nimi zajmować będę wiedział, bo już miałem przygodę z rybami kilka razy, ale niezbyt jakoś profesjonalnie...
krewetki podobają mi się, rak.. hmmm... mógłby być ale jakiś mały..
mógłbyś coś doradzić co do raków/krewetek?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2011, 15:14:52 »

a ewentualnie czy mógłbym trzymać samca bojownika, wraz z parką. p ramireza?

Nigdy nie miałem takiego zestawienia, ale myślę, że przy kilku kryjówkach na dnie w 96l. powinno być ok.

Zamiast  ramirez dałbyś może skrzeczyka karłowatego ( z bojem jak najbardziej ok. a nawet biotopowo )

Jak jest bojek to ja bym odradzał trzymanie krewetek, u wielu bojki są agresywne ( ramirezy też ) choś to zależy od temperamentu

Raki np. cambarellus petzucuarensis, a jak sam rak to yabby albo cherax sp. Irian Jaxa

krewetki sam wybierz, tylko aby sie nie krzyżowały i były karłowate ( ja polecam crystal red )
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2011, 16:35:41 »

obawiam się, że bojownik i ramirezy się nie pogodzą. Ramirezy są terytorialne i moich obserwacji wynika, że bardzo agresywne ( miałam 3 sztuki, tak długo się żarły, aż została jedna), a bojownik pewnie będzie je zaczepiał co skończy się jego śmiercią.  Za to polecam prętniki - mam w 112l. trzy samce prętnika (2x trójbarwny i 1x kobaltowy) i samca bojownika = pełna harmonia (tzn bojownik próbuje zaczepiać prętniki ale ona go totalnie ignorują).
dozer
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2011, 22:43:13 »

więc ta obsada co mówiłem i zamiast p. ramireza harem prętników i samca bojownika tak?
czy ewentualnie jakiś inny harem stworzyć? a czy harem skrzeczyka karłowatego i harem bojka wchodzi w grę?
więc krewetki sobie odpuszczę, a co do raków, ile sztuk cambarellus petzucuarensis? i czy nie wiecie gdzie bym je mógł kupić w Krakowie?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2011, 14:36:00 »

więc ta obsada co mówiłem i zamiast p. ramireza harem prętników i samca bojownika tak?
Z tym litrażem bym nie ryzykował ( zależy od temperamentu bojownika )
a czy harem skrzeczyka karłowatego i harem bojka wchodzi w grę?
Tak, wchodzi.
czy ewentualnie jakiś inny harem stworzyć
Poprzeglądaj jakiś atlas ryb, piękne są np. szczupieńczyki
ile sztuk cambarellus petzucuarensis
ja myśle, że 2-6
Na jakie ryby stadne się zdecydowałeś? Może p.gertrudae ?
dozer
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2011, 19:42:34 »

Kubik wielkie dzięki za odpowiedź  Wink
zdecydowałem na harem bojownika i skrzeczyka karłowatego - ale właśnie zaczynam przeglądać atlas ryb i coś może innego wybiorę, choć te odpowiadają mi na 99%
4-5 kirysek panda
5 otosków
a co do ryb stadnych myślałem nad neonami innesa, lub razborami.
lecz te o których napisałeś - p.gertrudae - są śliczne, lecz nie mogę nic o nich znaleźć.. nawet wujek google nie pomaga i wyświetla same zagraniczne strony.. mógłbyś mi coś o nich przybliżyć, lub napisać 'polską nazwę'?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2011, 17:02:45 »

Pseudomugil gertrudae - modrook gertrudy
Osiąga 4cm.  25-28 C ph od 6-7 twardość 4-10 n nie jest bardzo wrażliwa na wode
Potrzebuje roślinności - wtedy osiąga lepsze wrażenie, jak też skrzeczyki
Pokarm : Drobny, żywy lub mrożony ( ja polecam oczliki i muszki owocowe - łatwa hodowla )

Najlepiej jakbyś wybrał spokojne bojowniki ( nie łączyłem ich nigdy z bojami, tylko ze zkrzeczykami i badisami - cudny efekt
Albo zamienisz bojki na prętniki, np. trójbarwnego

Dam ci gratis info o skrzeczyku

Do 4cm. ( zastanów się nad usunięciem z planu tych rewirowców, a będziesz mógł dać małe stadko tych ryb )
Pokarm jak Modrook , ale przyjmuje też suchy
Temp 23-27C
Woda- podobnie jak Modrooki
Ciekawostka: jak samca najdzie ochota na kobiete Wink wydaje skrzekliwe odgłosy ( da się przy nich spać - próbowałem )
dozer
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2011, 22:06:14 »

muszę przyznać że skrzeczyki mnie przekonały. masz piwo u mnie za te wszystkie informacje! Afro
czytałem o tych badisach i ciekawe rybska z nich Smiley czy skrezczyka, gertrudae i badisa mógłbym połączyć jak pisałeś o tym wyżej i w jakiej obsadzie?
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 10:50:11 wysłane przez dozer » Zapisane
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 13, 2011, 15:37:23 »

http://www.superakwarium.pl/badis-pieknopletwy-id510.html

Ode mnie: w zarośniętych (!) akwa może mieć towarzystwo

a tu gatunek do nanoakwariów - dario dario (badisek bengalski)

pH i twardość nie są aż tak istotne jak temperatura. Wink Ważne jest to aby akwarium było dobrze zarośnięte. Rybki są bardzo spokojne pływają majestatycznie po akwa i nie płoszą się specjalnie na widok człowieka.
Temp - 24-27C

Pokarm : Żywy!

Obsada do 96l
2+5 dario dario
2+2 skrzeczyki
15 Gertrud

Pokarm : żywy ( hodowanie go nie sprawia problemu, a można zaoszczędzić Smiley )

Warunki wodne 26C ph i twardość jak dla gertrud

Nie wiem czy nie dałem ci za trudnych rybek  Angry  Jakie masz doświadczenie?
dozer
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 13, 2011, 22:18:27 »

a kilka kirysków panda nie da się jeszcze dorzucić?
co do doświadczenia, miałem już kilka razy akwarium ale to było kilka lat temu, ale często zajmuję się akwarium dziewczyny, więc umiem sobie z tym poradzić bez problemów;) dzięki Kubik Good !
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2011, 13:05:07 »

Oczywiście, że możesz dorzucić. Chyba 6 ( ja zawsze miałem krewetki, więc się nie znam )
dozer
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2011, 20:45:16 »

więc obsadę już mam ustawioną  Wink Kubik jesteś moim mistrzem!  Afro
a słuchaj, czy rośliny muszą być jakieś specyficzne? czy te które mi się podobają mogę wsadzić?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Maj 15, 2011, 23:41:45 »

dozer a ja tak z ciekawości spytam. Tak piszecie o tych rybach a powiedz mi będziesz mieć do nich dostęp? wiele sklepów niestety ogranicza się do molek, gupoli, kirysów itp.
a co do roślin napisz jakie masz podłoże, światło, czy będziesz nawozić.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: