|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 02, 2011, 09:56:58 » |
|
Mam nadzieję, że glony opanujesz, bo sam baniak robi się z dnia na dzień coraz bardziej przyjemny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 02, 2011, 10:57:23 » |
|
No właśnie czytam wiele na temat tego glonu i wszędzie są sprzeczne informacje. Raz że on rośnie bo mam dużą filtrację wody, bo ten glon lubi duże prądy wody. Innym razem piszą że to nie prawda. Raz że czas świecenia trzeba zmniejszyć. Na innym wręcz odwrotnie. A gdzieś jeszcze przeczytałem, że to z powodu zbyt wielu organizmów żywych w akwarium... Sam już nie wiem co z Tym robić, a jeszcze nawet walki nie zacząłem  Na razie chyba spróbuje mechanicznie usuwać liście zaatakowane i trawkę przyciąć, bo się żółta na szczytach robi i tam tez mi rosną te frędzle...
|
|
|
|
|
|
Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 02, 2011, 11:04:02 » |
|
U mnie krasnorosty same ustępują. Kiedyś miałam je na roślinach, korzeniach, filtrze, nawet na ślimakach. Ostatnio obcięłam stare, zainfekowane liście anubiasów i dopiero wtedy zauważyłam, że poza tymi, które były od zarania dziejów nowych już nie ma. Po prostu przestały rosnąć, pewnie ma to związek z CO2, które podaję od jakiegoś czasu, ale głowy nie dam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 02, 2011, 11:44:04 » |
|
nie zmieniaj sposobu filtracji, nie zmieniaj nawożenia, nie zmieniaj czasu naświetlania. Możesz podkręcić Co2 o ile masz taką możliwość. Zainfekowane liście wytnij, trawkę przystrzyż, a do baniaka wlewaj przez kilka dni pod rząd kilkukrotną dawkę węgla w płynie (Easy Carbo lub PG Carbo). Przy podmiance możesz też zainfekowane części dekoracji zbiornika posmarować pędzelkiem namoczonym w węglu w płynie i odczekać kilkanaście minut przed dolaniem wody. Glon powinien zrobić się najpierw przeźroczysty a później zniknąć. To że się pojawił to normalny cykl dojrzewania zbiornika. Dopiero jeśli będzie regularnie powracał, zacznij się martwić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 02, 2011, 11:49:15 » |
|
No właśnie ja ostatnio miałem problem z CO2 i to pewnie od tego zaczęło mi wychodzić. A mianowicie kopiłem kostkę lipową jako dyfuzor do co2 i wydostawały się z niej zbyt duże bąbelki co2, co powodowało, brak ciągłości podawania. W sobotę zrobiłem sam dyfuzor, i nie dość ze bąbelki są minimalne, to je widać w każdym zakamarku w akwarium. Dzięki temu zauważyłem mniejszy rozwój glonów na szybach, lepszy kolor roslin, lepsze natlenianie wody przez rośliny, i w ogole... bardziej krystaliczną wode (?) czy to mozliwe?  Gosieks83 - ale przyznasz że ta ostatnia fotka z krewetkami, wyszła mi rozkosznie?  Vento - CO2 właśnie jest dobre w tym momencie. Gdyż lepiej rozpuszcza się w wodzie i troszkę różnicy widać. Mam wlewać kilkukrotną dawkę węgla w płynie - czyli? Mam nadzieję, że to tylko chwilowy wysyp tego draństwa  Dołożę dziś do bimbrowni 2g drożdży, by było większe ciśnienie i większa ilość ;p Skoro dwutlenek węgla ma tak pomoc  No i oczywiście, nie będę zmieniał sposoby filtracji zbiorniczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 02, 2011, 12:09:11 » |
|
Producent sugeruje: -w przypadku Easy Carbo 1ml dziennie na 50L wody w słabiej zarośniętych baniakach i 2ml dziennie na 50L wody w akwariach z dużą ilością roślin -w przypadku Pg Carbo 1ml na 40L wody
Zwiększasz te proporcje do powiedzmy 7-8ml dziennie na 50L wody w zarośniętym baniaku.
Jeśli chodzi o odpowiedni sposób dystrybucji Co2, to fakt, zwykle owocuje efektami, które wymieniłeś. Sam w sobie jednak nie rozpuści krasnali, które już się pojawiły. Węgiel w płynie za to da radę. Po kuracji możesz przestać go stosować, lub pozostać przy minimalnych dawkach sugerowanych przez producenta, co na pewno poprawi też kondycję roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 02, 2011, 12:10:04 » |
|
Gosieks83 - ale przyznasz że ta ostatnia fotka z krewetkami, wyszła mi rozkosznie?  Zachowaj oryginał, dodasz później ramkę, tekst i na Boże Narodzenie możesz rozsyłać jako kartkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 02, 2011, 12:17:38 » |
|
Vento - zrobię tak jak mówisz. Potraktuje te stwory węglem!! A jak sie roslinką spodoba to zostane przy tych 2ml ;p A jeżeli chodzi o nawożenie estimative index - tez nic nie zmieniac? Gosiaks83 - Taką kartkę to chyba tylko do Ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 02, 2011, 12:30:39 » |
|
Etam zaraz tylko do mnie Przecież wyglądają jak standardowe, świąteczne bombki na choince - jak malowane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 02, 2011, 12:36:02 » |
|
A jeżeli chodzi o nawożenie estimative index - tez nic nie zmieniac?
Na razie nie. Przy walce z glonami zawsze wprowadzaj pojedyncze zmiany, bo inaczej tak naprawdę nie dowiesz się co było powodem ich wysypu. Na EI się nie znam, ale jeśli robisz wszystko wg 'przepisu' to przy tym pozostań.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 02, 2011, 13:16:25 » |
|
Vento - OK gosieks83 ... pod względem światełek na choince na nie nie patrzałem xD Święta Ci się już marzą? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik