Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Trichogaster trichopterus Dziwne zachowanie
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Trichogaster trichopterus Dziwne zachowanie  (Przeczytany 5112 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« : Maj 06, 2011, 20:45:27 »

Witam!
Od wczoraj w moim baniaku zawitały 3 szt. Gurami dwuplamistego. Samiec - niebieski, samice - złote. Ryby mają ok. roku i wielkość 9-11cm. Ryby zostały odkupione od "akwarysty", który trzymał je w 54l.
Po wpuszczeniu ryb wczoraj wieczorem troszkę pobuszowały w baniaku poznając go. Od rana siedzą wszystkie trzy pod kryptokoryną, wypływając tylko aby zaczerpnąć powietrza. Słabo pobierają pokarm. Zauważyłem, że po zgaszeniu światła robią się jakby żywsze, lecz każde przejście obok akwarium powoduje chowanie się ryb.
Czytałem o pomorze guramiowatych, ale moje oprócz płochliwości i słabego pobierania pokarmu nie mają innych odznak.
Tu daję linka: http://www.akwarium.pl/index.php/pl/component/content/article/92-spis-treci/468-infekcje-iridovirus-gourami-dgiv.html

Parametry zbiornika:
160l
2x39W
temp. 25-26*C
filtr FAN2
podłoże: ziemia+glina+dolomit, żwir 1-3mm
pH 7,5
gh-15
kh-17
woda 80% ze starego baniaka + reszta odstana kranówka bez dodatków

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2011, 20:50:02 »

Moim zdaniem nic złego się nie dzieje, tym bardziej, że jak piszesz nie ma żadnych zewnętrznych objawów ewentualnej choroby.
Ryby muszą zaaklimatyzować się i tyle.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2011, 20:59:06 »

Moim zdaniem nic złego się nie dzieje, tym bardziej, że jak piszesz nie ma żadnych zewnętrznych objawów ewentualnej choroby.
Ryby muszą zaaklimatyzować się i tyle.
No miejmy nadzieję, że to tylko aklimatyzacja. Może przeraża je wielkość zbiornika, po tym w jakich warunkach wcześniej żyły.
Są naprawde piękne i szkoda by mi było, gdyby zdechły.
Pozdr.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2011, 21:02:58 »

rybcie są dopiero jak sam piszesz od wczoraj a to krótko na aklimatyzację. Inna sprawa to to, że pewnie są w słabej kondycji (sądząc po tym w jakim litrażu przebywały można wnioskować, że owy akwarysta miał raczej skąpą wiedzę nt. wymagań ryb a co za tym idzie jakości wody...), trza poczekać i tyle, jak masz pod ręką to kropnij jakieś witaminy.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2011, 16:39:58 »

rybcie są dopiero jak sam piszesz od wczoraj a....

...a dziś rano podnosząc pokrywę powierzchnia była cała w pianie - mają tarło Grin. Samiec wyciska raz jedną, a raz drugą samicę - tylko, że sobie jakoś nie bardzo radzi. No i zaczęły jakoś śmielej pływać po baniaku i żrą aż im się płetwy trzęsą.
Pozdr.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2011, 08:39:15 »

he he he ale jaja... warunki przypasowały to i na amory je wzięło.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2011, 08:45:00 »

he he he ale jaja... warunki przypasowały to i na amory je wzięło.
Pewnie tak, bo w porzednik gdy trzymał je w  baniaczku 54l nigdy nic się nie działo, tam były nawet rośliny...plastikowe.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2011, 17:44:42 »

Tarło w takiej wodzie...ryby cały czas mnie zaskakują.
Ciekaw jestem czy coś z tego będzie.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Maj 08, 2011, 20:23:22 »

Tarło w takiej wodzie...ryby cały czas mnie zaskakują.
Ciekaw jestem czy coś z tego będzie.
Nic z tego chyba nie będzie, bo dziś ryby zaczęły się "słaniać"- zmierzyłem wartości wody:
NO2 - 1,2
NO3 - pomiędzy 15-40 testy Hagena

Szybka podmiana połowy baniaka na świeżą wodę.
Chyba za bardzo "podrasowałem"  ziemię pod żwirem, bo aż niektóre rośliny są popalone. Jeśli do piątku się nie wystabilizuje, to wywalam tą ziemię spod żwiru. i jadę na sprawdzonym substracie JBL-a

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Maj 08, 2011, 20:38:15 »

Chyba za bardzo "podrasowałem"  ziemię pod żwirem, bo aż niektóre rośliny są popalone. Jeśli do piątku się nie wystabilizuje, to wywalam tą ziemię spod żwiru. i jadę na sprawdzonym substracie JBL-a
Masz na myśli manado lub aquabasis?

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2011, 14:39:18 »

I to i to jest dobre ale ze wskazaniem aquabasis.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2011, 10:38:12 »

I to i to jest dobre ale ze wskazaniem aquabasis.
Ale to chyba 2 inne podłoża.
aquabasis - to raczej podłoże dokarmiające.
manado - raczej neutralne (jałowe).

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2011, 20:08:42 »

Ale to chyba 2 inne podłoża.
aquabasis - to raczej podłoże dokarmiające.
manado - raczej neutralne (jałowe).
Z rozpędu tak napisałem, bo zaczęła mnie brać "choroba tropikalna"   po 4 zastrzykach chmielowych Cheesy
Oczywiście chodziło mi o FLORAPOL i aquabasis plus - tak chodziło mi o te dwa dopalacze pod żwir, ze wskazaniem na ten drugi.
Chociaż dzis woda zrobiła się słomkowa, zielsko rośnie, ryby pływają, istna sielanka - cisza przed burzą?

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Maj 11, 2011, 05:28:46 »

Z rozpędu tak napisałem, bo zaczęła mnie brać "choroba tropikalna"   po 4 zastrzykach chmielowych Cheesy
Oczywiście chodziło mi o FLORAPOL i aquabasis plus - tak chodziło mi o te dwa dopalacze pod żwir, ze wskazaniem na ten drugi.
Chociaż dzis woda zrobiła się słomkowa, zielsko rośnie, ryby pływają, istna sielanka - cisza przed burzą?
Sam bym sobie coś zaaplikował Smiley

Zielkso rośnie a co z rybami?

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Maj 11, 2011, 07:22:01 »

Zielkso rośnie a co z rybami?
Cóż... pływaja tyklo, że samiec panoszy sie po całym baniaku, a samice siedza przy dnie. Kiedy zgaśnie swiatło wszystkie pływają tak jak powinny to robić ryby - po całym baniaku. Zapalenie światła, czy chociażby przejście koło baniaka skutkuje chowaniem się ryb w zielsku i ty tylko samiec za chwilkę wysuwa głowę z zielska. Po mojemu to jest nienaturalne - może mam za mocne światlo?

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: