Po pierwsze witam wszystkich nowych kolegów forumowiczów i koleżanki forumowiczki.

Akwarystyką zajmuję się z lepszym lub gorszym skutkiem około 10 lat. Zaczynałem od 30 litrowego baniaka, który mam do dziś. Potem po długiej przerwie uruchomiłem ponownie stare akwa. Chcąc więcej zakupiłem wiekszy zbiornik 54 litrowy. Wiem, ze to nie dużo ale jak na mnie wystarczy.
Akwarium to załozyłem miesiąc temu. Dwa dni temu przełozyłem rybki z trzydziestki do wiekszego lokum.
Moja aktualna obsada to:
1 gurami marmurkowy (niestety samiec po roku zdechł, ale już wychowuje nowego

)
3 mieczyki czerwone 1 samiec plus 2 samice
6 danio pręgowane
2 kiryski samiec i samica
Do tego zbrojnik niebieski, który do tej pory siedzi w starym baniaku i za cholerę nie chce wyjsć z ceramicznego korzenia. Przeniósł bym go razem z nim ale po pierwsze nie chce tego badziewia w akwarium, a po drugie przeniósł bym ślimaki.
Roslinki to dwie kryptokoryny pozyskane ze starego zbiornika, oraz jakieś łodygowce, które kupiłem pod nazwą Bacopa, jednak na bacopę mi to nie wygląda, bardziej na jakąś moczarkę.
Ph wody około 6.5 do 7.5
Do tego montuje reaktor co2 na bazie kwasku i sody. Jutro powinienem uruchomić całość.
Filtr: kaskadowy o wydajności 400l/h, grzałka jest ale w tej chwili bez niej 25* w dzień się trzyma wić dopiero na zimę.

To tyle, mozecie mnie zjechać. Krytyka mile widziana.