Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Martwica płetw..??  (Przeczytany 2571 razy)
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« : Kwiecień 29, 2011, 16:26:59 »

Podejrzewam że moja rybka(bojownik)ma właśnie tą chorobę.
1. Ile litrów ma akwarium? 54
2. Od kiedy funkcjonuje zbiornik? ok.2 lat
3. Czy zbiornik ma pokrywę? tak
4. Czy masz grzałkę/jaką? tak ,tetratec HT grzałka z termoregulatorem 50vat
5. Jaka jest temperatura? teraz podniosłam bo czytałam ze tak będzie lepiej-29
6. Jaką masz obsadę zbiornika? (czy z bojownikiem są inne rybki/jakie?) noenki innesa,glonojad
7. Jaki masz filtr? tetratec easycrystal filter box 300
8. Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje? zwykły żwirek,nie
9. Jakie są parametry wody?
Cl2:0
Ph:6.8
KH:10
Gh8
No2:0
No3:10
10. Jak wyglądają podmiany? (ile litrów podmieniasz, jak często robisz podmiany, kiedy była ostatnia podmiana?)ostatnia podmiana wczoraj,50 procent
11. Dokładny opis objawów. Na początku ryba miała ospę i jeden chyba neonek miał dosłownie 2 kropki.Kupiłam sera bactopur direct zastosowałam do akwarium,neonkom przeszło.Po 3 dniach bojownikowi dalej nie przeszło więc zastosowałam kąpieł krótkotrwałś 30 min jak pisało na opkaowaniu.Plamki białe znikłe ale na końcu płetw ma takie postrzępione płetwy.Wygląda trochę jak pleśniawka ale ma ją tylko na końcu ogona.Boję się że za niedługo choroba zejdzie za daleko.Wczoraj znowu zrobiłam kąpiel i temperatura jest 29.I do tego 1 tabletka na całe akwa.Mieszkam w szwajcarii więc nie mam dostępu do cmf czy jakoś tak.
12. Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy? Opisz je dokładnie (nowe rybki, nowe roślinki, nowy nawóz, restart zbiornika, przeniesienie części obsady, itp.) Kupiłam tylko 3 neonki ale to już jakiś czas temu.
13. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano? nie
14. Jakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra? (nawozy, uzdatniacze, itp.)nie podaje nic
15. Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę? raz dziennie
16. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja? od około 1,5 roku.Klasycznie najpierw worek pływał na powierchni,potem dolałam trochę wody z akwarium,potem jeszcze trochę aż w końcu wpuściłam bojownika do wody.
17. Czy masz zdjęcie chorej rybki? Jeśli tak, to wklej je. Niestety nie mam,nie widać kompletnie nic na zdjęciach
18. Czy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach? (choroby, padnięcie ryb, pleśń, mętnienie wody, awaria sprzętu, uszczelnianie akwa silikonem, inne problemy)nie

Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2011, 16:48:42 »

i jak? bojkowi się poprawiło, pogorszyło czy bez zmian?? na postrzępione płetwy mojemu staremu bojownikowi bardzo dobrze robiły kąpiele (raczej długotrwałe) w osolonej wodzie (sól musi być niejodowana- najlepiej morska). Ale ostrzegam, że rośliny takiej nie znoszą, no i nie wiem jak twoje pozostałe rybki zareagują, chociaż sądzę, że nic im nie powinno być.i łyżka soli na 4 litry wody. Mam nadzieję, że nie muszę wspominać, że do akwarium wlewamy już rozpuszczoną sól. 
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2011, 16:58:36 »

Piszesz, że  masz swojego bojownika 1,5 roku. Jeśli kupiłaś go w sklepie to musiał już przeżyć kilka miesięcy wcześniej, więc jego wiek może oscylować od 18 do powiedzmy 20 miesięcy. Nie chcę Cię martwić, ale bojownik żyje średnio 2 lata, więc to może być jesień życia. Oby była piękna.
Beta64
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2011, 10:06:18 »

a czy ten bojownik ma zygzakowata pletwe??
czasami bywa ze ryba rybe gryzie po pletwach u mnie byl taki przypadek Cry
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: