Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: mw194 - 54 l - ogólny  (Przeczytany 5362 razy)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 02, 2011, 20:04:52 »

nie lubię czegoś takiego, przeglądam wątki widzę: "black water" myślę sobie - a to zobaczę, patrze i lipa,
z BW to nie ma nic wspólnego - wkurza mnie wprowadzanie ludzi w błąd.

Woda demineralizowana (z filtra ro) zbija obie twardości. Aby zbić odpowiednio ph ważne jest by ustalić na odpowiednim poziomie kh, które jest w tym przypadku buforem dla ph. Musisz poczytać o tych zależnościach jak chcesz cokolwiek zrobić w tej materii.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Maj 03, 2011, 11:32:20 »

wybacz że straciłeś czas na kliknięcie w mój temat, ale nie wiem albo nie mogę już zmienić tytułu tematu, a poza tym to ma być akwarium dla pielęgniczek ramireza oglądałem filmy jak one żyją w naturze i tam roślinności było aż nadto zresztą żyją one nawet w zarośniętych kałużach więc nie wiem skąd pomysł by nie sadzić roślin dla tych ryb bo żyją w bw. Zresztą autorzy książek m in Hans Frey "Akwarium słodkowodne" (stara książka ale dosyć dobra jak na tamte czasy) poleca do akwarium z tymi rybami gęsto obsadzony zbiornik. Więc liście i patyki to chyba nie dla nich. Sorry za błąd w temacie to nie jest bw. to było sprostowanie.Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Maj 03, 2011, 14:20:54 »

wybacz że straciłeś czas na kliknięcie w mój temat, ale nie wiem albo nie mogę już zmienić tytułu tematu, a poza tym to ma być akwarium dla pielęgniczek ramireza oglądałem filmy jak one żyją w naturze i tam roślinności było aż nadto zresztą żyją one nawet w zarośniętych kałużach więc nie wiem skąd pomysł by nie sadzić roślin dla tych ryb bo żyją w bw. Zresztą autorzy książek m in Hans Frey "Akwarium słodkowodne" (stara książka ale dosyć dobra jak na tamte czasy) poleca do akwarium z tymi rybami gęsto obsadzony zbiornik. Więc liście i patyki to chyba nie dla nich. Sorry za błąd w temacie to nie jest bw. to było sprostowanie.Smiley
Chyba nie bardzo rozumiesz co do Ciebie pisze Dobraf.
W tytule masz BW a robisz zbiornik roślinny.
Wiesz czym się różni BW od zbiornika roślinnego?
I nie ma tu znaczenia w jakich warunkach żyją ryby (choć ramirezy akurat zasiedlają inne wody niż typowe BW) to Ty poprzez tytuł swojego wątku jednoznacznie wskazujesz wszystkim specyfikacje zbiornika.
A tytuł wątku możesz zmienic w każdej chwili.

Pozdro.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 03, 2011, 17:39:05 »

wybacz że straciłeś czas na kliknięcie w mój temat, ale nie wiem albo nie mogę już zmienić tytułu tematu

Wchodzisz w pierwszy post w tym wątku używasz opcji zmień i zmieniasz tytuł i tyle.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Maj 03, 2011, 18:50:52 »

Dziękuje za informacje. Już się do nich dostosowałem. Mniej nerwów Smiley mogę zadać pytanie? do jakich wartości filtr RO powinien zmniejszać ph wody ?
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #20 : Maj 04, 2011, 12:16:36 »

Jejku trochę przesadzacie.To miał być BW ale jednak postanowił dodać roślinki i po prostu nie zmienił tytułu. Roll Eyes

mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Maj 05, 2011, 21:40:04 »

Nie wiem czemu ale z testów kropelkowych tetry ph wychodzi coś pomiędzy 8- 8,5 a w kranie mam ok 7. Nie rozumiem skąd takie wysokie ph w akwarium, mam tylko łupki wsadzone a w filtrze zeolit i ceramikę, żwirek normalny akwarystyczny. Dziś wyjąłem łupki, co może być przyczyną tak wysokiego ph?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: