Konstruktor88
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 23, 2011, 19:20:37 » |
|
akwa 150 litrów Podłoże: Filtus Floran Nawożenie: obecnie 5ml EC PG macro 2 psiknięcia dozownikiem easy life profit daje 10ml i dziś zacząłem stosować AlgExit 15 ml CO2 z bibmrowni Oświetlenie: Juwel Day 35W i 24W + Colour 35W świecę 11h ogromny wysyp tych glonów mam  pomóżcie;)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2011, 19:25:53 wysłane przez Konstruktor88 »
|
|
|
|
|
Konstruktor88
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2011, 10:23:17 » |
|
filtr wewnętrzny Hydor Crystal, karmie raz dziennie, podmiany ok 30-40% na tydzień, akwa ma już z 2 miesiące
testy JBL paskowe
NO3 15-20 NO2 0 GH 18 kh 13 ph 8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2011, 11:38:02 » |
|
Ja miałem takie glony jak do akwa wpadało dużo światła słonecznego, ale nie wiem czy to główna przyczyna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2011, 12:01:11 » |
|
Masz za dużo i za długo światła.
A te bąbelki widoczne na zdjęciu to od nowej wody czy Ci tak roślinki bąbelkują?
I moim zdaniem podmieniasz za dużo wody i zbiornik nie może się ustabilizować. Spróbuj jeszcze się dowiedzieć jakie masz PO4.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konstruktor88
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2011, 15:04:40 » |
|
rośliny mi tak babelkują zawsze wieczorem jak świece od 12 to ok 21 już się pojawiają bąbelki:) mam możliwość nie włączania jednej świetlówki 24W także jeżeli to ma pomóc to piszcie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 25, 2011, 15:45:50 » |
|
Co zadziałało u mnie (nie oznacza to, że to zadziała u Ciebie): - u siebie mam 0,7W litr (3x39W T5 na 170 litrów netto) i przy świetle nie grzebałem nic - świecę od 12 do 21 trzema rurami - zwiększyłem podawanie CO2 - postarałem się aby straty na CO2 były jak najmniejsze - u mnie musiałem niżej pod lustrem wody umieścić wylot filtra i na zaworach zmniejszyć jego przepływ - zwiększyłem ilość NO3 i K, zaprzestając całkowicie podawania PO4 oraz mikro. - używam Carbo Aqua-Artu w normalnych zalecanych przez producenta dawkach Pierwsze efekty miałem po około miesiącu - nitek przestało przybywać i to było widać gołym okiem. Obecnie nitki występują jedynie na liściach microsorum, a i to tylko na niektórych oraz na kamieniach, najwięcej od strony bezpośrednio oświetlanej. Tu jednak są krótkie i wyraźnie przerzedzone. Zakładam, że jeszcze jakiś miesiąc - półtora i będzie po kłopocie. Wnioski mam następujące: - filtr nie może zbyt intensywnie mieszać wodą, bo kończy się to stratami CO2 - w wodzie nie może zabraknąć CO2 - w wodzie nie może brakować potasu i azotu, co nie oznacza, że można to lać bez opamiętania - źródłem fosforu jest samo akwarium, więc osobiście w przypadku mojego zbiornika nie widzę potrzeby jego podawania.
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2011, 18:56:21 » |
|
Ja przy walce z nitkami zastosowałem się do zasady "zdrowe rośliny - brak glonów"
Stosowałem EI, normalne godziny świecenia 4x18W/112L, CO2 max
Na początku glony rosły jak szalone (długie nitki), ale po 1 - 1,5 miesiąca konsekwentnego nawożenia (zero zmian dawek) glony ustąpiły.
Tylko stały plan przynosi efekty w walce z glonami, ciągłe zmiany, specyfiki femangi, skracanie czasu świecenia nie przyniosły u mnie poprawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konstruktor88
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2011, 22:25:24 » |
|
no i zrobiłem testy zooleka kropelkowe
PO4-0 NO3-0
w sumie od 2 tyg nic nie dodaje prócz carbo problem z nitkami wydaje mi się opanowany gdzieniegdzie są ale to już resztki, więc co proponujecie z nawożeniem??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2011, 16:16:05 » |
|
PO4-0 NO3-0
A to nie są jakieś stare testy ? Bo te parametry to troche dziwne. Żadko się zdaża, żeby te dwa były zerowe. Upewnij się, że masz dobre testy, bo coś tu nie gra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konstruktor88
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2011, 17:34:30 » |
|
no sprawdzę dodam do wody nawoz PG macro i zobaczymy ile poda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konstruktor88
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2011, 18:12:18 » |
|
no i zrobiłem tak że wlałem trochę wody z akwa do probówki potem dałem tam nawóz i pokazał NO3 0..... jedyna zmiana to była tylko że gdy wrzuciłem proszek to zaczęło się burzyć troszkę
test jest do 2012 ważny
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2011, 18:23:16 wysłane przez Konstruktor88 »
|
|
|
|
|
kankanik
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2011, 19:04:04 » |
|
A weź te testy sprawdź na wodzie gdzie masz pewność że jest PO4 i NO3. Np. na nawozie jeśli zabiera, lub KNO3. Co do glonów nie pomogę bo nie nie miałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2011, 19:09:09 » |
|
W jednym akwarium mam kosiarki a w drugim krewetki i nigdy nie widziałem u siebie glonów  P.S. te z twojego zdjęcia to kosiarki by w 2 dni pożarły jak nic 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konstruktor88
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2011, 10:12:31 » |
|
a jak zmieszam wode z dużą ilością PG macro to wykaże mi PO4 i NO3?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stachurybka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2011, 21:20:55 » |
|
a jak zmieszam wode z dużą ilością PG macro to wykaże mi PO4 i NO3?
Miałem nawóz w którym azot był w formie mocznikowej i nh4(tylko związany) i testy nie wykazywały obecności azotanów zaraz po wlaniu, tylko po 24h. Nie wiem jak jest w przypadku Twojego nawozu. Może jednak z testami jest coś nie halo bo dziwny jest wynik po4 i no3. Ja u siebie świeciłem przed restartem 12h 2x39 i 2x 45 na 200l brutto i nitek nie miałem. Czasem pojawiały się na chwilę króciutkie nitki jak przelałem micro. Za sprawą kosiarek znikały jednak szybciutko, zjadły wszystkie glony włącznie z krasnalami i wzięły się za mech i krewetki, więc kosiarki nie zawsze się sprawdzają. Na roślinach niedoborów u ciebie nie widać, jak rosną szybko, to ja bym bez testów nawozów nie lał. Kropek nie ma więc fosforu nie brakuje. Może masz niedobór azotanów i kranówkę bogatą w micro? Tych może będzie duuużo jak nie będzie testów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|