Ishar
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 19, 2011, 17:33:29 » |
|
Witam wszystkich użytkowników forum. Oto moje małe akwarium 60 x 26 x 30 profilowane, założone 10.03.2011. Wyposażenie:* Filtr Eheim 4W Pick - Up * Grzałka Easy Heater 50 * Oświetlenie 1x14 W Aqua - Glo, 18 000 K * Podłoże Aqua Art Substrate II+ Właściwości wody: ( wypisuję z testu, gdyby coś było źle, to proszę pytać) * NO3 - 10 * NO2 - 0 * GH - >4°d * KH - 6°d * pH - 7,2 Zwierzęta:* 10 Neonów Innesa * 2 Otoski * 15 Krewetek Red Cherry * 5 ślimaków Helenek (Nazw roślin niestety nie znam, wybierałem z wyglądu) A teraz mam 4 małe pytania odnośnie całego zbiornika: * Mam mały problem z roślinami - na liściastych pojawiają się małe brązowe glony, czy 2 Otosy sobie z nimi poradzą? Z kolei na roślinach "iglastych" pojawiają się dziwne "bródki" ( zdjęcia TU i TU [przepraszam za kiepską jakość] ) - co to jest i jak się tego pozbyć? Wodę jak na razie wymieniłem 2 razy. * Nie radzę sobie z sadzeniem roślinek - kupiłem wszystkie około półtora tygodnia temu, zasadziłem ( wsadzam palcami jak najgłębiej, zasypuję żwirkiem) ale rośliny się nie przyjmują - czasem wypadają, wczoraj, przy podmianie wody, przy lekkim ich trąceniu wypadają. Co robię źle? * Moje rośliny, jak widać, są trochę wyblakłe, nie tak soczyście zielone jak na różnych wystawach lub Waszych zdjęciach - co mam z tym zrobić? * Mam zamiar zakupić jeszcze 10 małych rybek do akwarium - na razie na celowniku są Razborki Hengla, ale są trochę mało " kolorowe" . Ktoś ma jakieś propozycje? Z góry dzięki za odpowiedź, Ishar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
misiaczek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2011, 18:59:51 » |
|
A teraz mam 4 małe pytania odnośnie całego zbiornika: * Mam mały problem z roślinami - na liściastych pojawiają się małe brązowe glony, czy 2 Otosy sobie z nimi poradzą? Z kolei na roślinach "iglastych" pojawiają się dziwne "bródki" ( zdjęcia TU i TU [przepraszam za kiepską jakość] ) - co to jest i jak się tego pozbyć? Wodę jak na razie wymieniłem 2 razy. * Nie radzę sobie z sadzeniem roślinek - kupiłem wszystkie około półtora tygodnia temu, zasadziłem ( wsadzam palcami jak najgłębiej, zasypuję żwirkiem) ale rośliny się nie przyjmują - czasem wypadają, wczoraj, przy podmianie wody, przy lekkim ich trąceniu wypadają. Co robię źle? * Moje rośliny, jak widać, są trochę wyblakłe, nie tak soczyście zielone jak na różnych wystawach lub Waszych zdjęciach - co mam z tym zrobić? * Mam zamiar zakupić jeszcze 10 małych rybek do akwarium - na razie na celowniku są Razborki Hengla, ale są trochę mało " kolorowe" . Ktoś ma jakieś propozycje? 1 Miałem ten sam problem i powiedziano mi że to jest naturalne i że powinienem nawozić np easycarbo 2 Spróbuj sadzić pincetą 3 punkt pierwszy 4 pięć gupików jeśli ci się podobają mam nadzieje że ci pomogłem i nie walnąłem coś gupiego
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2011, 19:01:31 wysłane przez misiaczek »
|
|
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2011, 19:09:42 » |
|
Gupiki raczej nie, ta ich wspaniała przemiana materii. Ten Easycarbo nie podnosi ilości CO2 w wodzie? Co do sadzenia roślin - boję się, że pęsetą je połamię albo coś w tym rodzaju...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
misiaczek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2011, 19:36:26 » |
|
Co do sadzenia roślin - boję się, że pęsetą je połamię albo coś w tym rodzaju...
łapiesz za korzonki to w tedy nic nie uszkodzisz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2011, 21:58:48 » |
|
EC to węgiel w płynie, z C02 nie ma nic wspólnego. Zrób bimbrownie + EC lub samo EC. Zamiast EC może być węgiel w płynie Aqua Artu, tańszy. Przy tym podłożu jak już go masz to wypada wykorzystać jego możliwości, jak podasz węgiel w płynie lub C02 to powinny problemy zacząć znikać. Wymieniałeś całą wodę czy część? Przy ASII+ ważne są podmiany wody na początku, raz w tygodniu 1/3 lub częściej nawet. Podmieniaj 1/3 teraz. Nawożenie przez jakiś czas nie jest wymagane, z czasem delikatnie macro i micro - ale to nie teraz. W tym podłożu sadzenie nie powinno być problem, a rośliny powinny się szybko ukorzenić. Najlepsza penceta. Chwytasz, wsadzasz w podłoże i jest. Z czasem złapiesz wprawę. Nie wiemy jakie rośliny sadziłeś, te z korzeniami powinny się przyjąć, te bez korzeni które można tak sadzić także. Tu nic nie podpowiem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2011, 22:01:55 wysłane przez mmb22 »
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2011, 22:09:08 » |
|
Zrób bimbrownie + EC lub samo EC Wybacz, ale nie zrozumiałem tego. Kiedyś prowadziłem akwarium, ale za młodu, głupi byłem i nawet takimi rzeczami się nie przejmowałem. Teraz chcę porządnie hodować te moje roślinki i rybki, jak na razie chyba nie jest źle. Pierwszy raz wymieniłem połowę po ok 2 tyg. funkcjonowania, wtedy też zasadziłem roślinki. Drugi raz wymieniłem przedwczoraj, ok 15l, tak na oko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2011, 22:17:40 » |
|
Teraz jest wiele nowinek  Proponuje za 3 dni podmienić kolejne 15 litrów i tak dwa razy. Potem podmieniaj raz na tydzień około 1/3. To podłoże na początku zostawia w wodzie wiele składników odżywczych które ciężko roślinom przetworzyć w tych ilościach, stąd zalecany podmiany mocne. Kup moczarki i dorzuć, niech przetwarzają nadmiary. Dużo roślin na początku przy ASII+ pomaga w stabilizacji. Koniecznie pomyśl o węglu w płynie lub bimbrowni, lub to i to  I narazie tyle, powinno działać. Przy odrobinie pracy na ASII+ można uzyskać spoko efekt 
|
|
|
|
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2011, 22:28:16 » |
|
Oczywiście mieszkańcom te operacje nie zaszkodzą? Dodam tylko, że przy poruszeniu podłoża podnosi się z niego brązowy "pył" . Tak było od początku, zastanawiam sie tylko, czy również nie ma on wpływu na ryby ( skrzela itp. ) ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2011, 22:36:46 wysłane przez Ishar »
|
|
|
|
|
misiaczek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 20, 2011, 06:26:44 » |
|
Dodam tylko, że przy poruszeniu podłoża podnosi się z niego brązowy "pył" . Tak było od początku, zastanawiam sie tylko, czy również nie ma on wpływu na ryby ( skrzela itp. ) ?
A płukałeś podłoże zanim je wsadziłeś do akwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 20, 2011, 08:11:31 » |
|
Zakładam że masz dojrzały filtr, więc rybom nie zaszkodzą podmiany większe. Następne podmiany to normalna praktyka przy prowadzeniu akwarium. "Pył" przy poruszaniu to normalne przy tym podłożu. Rybom nie szkodzi, tylko nie wygląda ładnie przez jakiś czas. Musisz być ostrożny, bez gwałtownych ruchów, na spokojnie i będzie ok. ASII+ się nie płucze przed użyciem. Sam miałem z tym problem, ale z czasem nauczyłem manipulować tak aby nie pyliło podłoże 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 08:14:44 wysłane przez mmb22 »
|
|
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2011, 08:15:30 » |
|
Podłoża oczywiście nie płukałem  Z roślinami popróbuje przy najbliższej podmianie wody ^^
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 09:38:00 wysłane przez Ishar »
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 20, 2011, 08:17:45 » |
|
To też sposób przy podmianie  Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 20, 2011, 09:39:11 » |
|
Możecie mi jeszcze polecić jakieś małe, kolorowe rybki? Bojownika mógłbym trzymać w tym akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 20, 2011, 11:23:42 » |
|
Możecie mi jeszcze polecić jakieś małe, kolorowe rybki? Bojownika mógłbym trzymać w tym akwarium?
Bojownik może być, jak najbardziej. Dokupiłbym otosków, jak jest ich więcej to są żwawsze i bardziej widoczne, jednym słowem szczęśliwsze  Jeżeli wolisz zamiast bojownika więcej drobnicy to zobacz jakieś bystrzyki, razbory albo np "microrasbory galaxy" (nazwa sklepowa). Albo po prostu dokup jeszcze kilka neonów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ishar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 20, 2011, 13:13:22 » |
|
Ile tych otosków? Do pięciu (czyli jeszcze 3)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|