Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 45l - obsada (początkujący)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 45l - obsada (początkujący)  (Przeczytany 3160 razy)
djlazy
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 12, 2011, 12:17:43 »

Witam!

Jestem tutaj nowy i zaczynam dopiero zgłębiać tajniki akwarystyki.
Chciałem was poprosić, drodzy forumowicze, o pomoc przy aranżacji akwarium.

Akwarium mam 45l. (dł 48 x wys 32  x szer 28)
Zamówiłem już 5l podłoża JBL Manado i substratu 1,5l JBL AquaBasis Plus. Posiadam grzałkę 30W bez termostatu i filtr kaskadowy Dolphin H-100 o wydajności 230l/h. Mam 20kg kamieni piaskowca, plus piaseczek kwarcowy biały i do tego korzeń dość "fikuśnego" kształtu.

Oświetlenie będzie wykonane samodzielnie. Będą zamontowane dwie żarówki energooszczędne każda o mocy 15W i energii Cieplnej 6500K.

Co do wyglądu w akwa:
Chciałbym by w prawym rogu akwarium, przy ścianie przedniej zrobić taką jakby "plażę" z tego białego kwarcowego piasku. Plażę zaczynałoby takie jakby urwisko/klif zrobiony z mniejszych kamieni ułożonych w rządek. Następnie reszta akwa byłaby wysypana tymi podłożami Manado, i tam chciałbym wykorzystać korzeń.
Przydałyby mi się także nazwy roślinek jakie mógłbym wykorzystać w swoim akwa.
jakas trawka na dno, coś sredniej wielkości i coś na tył, by zasłonić filtr i grzałkę. Moze jakieś mchy

Co do rybek:
tutaj już nie mam zielonego pojęcia co mogę mieć. Nie wiem co by pasowało do takiego wyglądu i takiego litrażu.
Więc zwracam się także w tym problemie z prośbą do was o pomoc  Z wypisaniem nazw rybek jakie mógłbym mieć i ile sztuk.

Może parka pielęgniczek zółtych? z 8 neonów, 4 otoski, krewecie?

Co do wody - niestety wodę w kranie mam twardą.

Z góry wszystkim dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam - Bartek

Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2011, 12:48:30 »

Ja osobiście jestem zwolennikiem jednogatunkowych obsad w takich małych baniakach... Ale to jest kwestia indywidualna.
Jeśli ja wpuszczałbym tam ryby to pewnie z pośród tych gatunków:
   - Razbora Klinowa x 10/12
   - Drobnoustek Beckforda x 8/10
   - Kardynałek Chiński x 10/12
   - Neon Czarny x 10/12
Do tego ewentualnie kilka krewetek.

Jeśli ma to być obsada mieszana to zostawię dobór komuś kto miał do czynienia z podobnej wielkości zbiornikiem.

Życzę udanego startu i sukcesów w utrzymaniu.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2011, 13:35:45 »

Przy tym świetle i podłożu, możesz próbować właściwie z każdym zielskiem. Proponuję jako źródło węgla jakiś nawóz węglowy w płynie ("CO2 w płynie" np EasyCarbo).

Obsada jak wyżej kolega napisał, z pielęgniczkami raczej nie poszalejesz. Jedno stadko drobnicy (z 10-12 sztuk) + z 5-6 otosków może być (raczej nie mniej, one bardzo lubią swoje towarzystwo) + krewetki.

Grzałka bez termostatu w obecnych czasach to relikt przeszłości. Kup z termostatem, albo dokup zewnętrzny RT-2 (bodajże z 20pln na allegro).

Powodzenia Smiley

bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2011, 14:14:48 »

Zgadzam się z kolegą w temacie grzałki... Tyle że czy warto ten termostat? Już za 35 zł nowa grzałka z termostatem. Ja mam w 112l Atmana 100W jestem zadowolony, a kosztował 35 pln albo może nawet mniej - już nie pamiętam dokładnie.
Odnośnie CO2 proponowałbym bimbrownie ale w mniejszych butelkach i mniej zacieru zrobić... Chyba, że normalnie 1410 można?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 16:05:55 wysłane przez bialy23lbj » Zapisane
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2011, 17:33:08 »

Po co Ci 20kg piaskowca?,pamiętaj że że te kamienie bardzo zatwardzają wodę i nie nadają się do każdego biotopu.Obsady proponowane raczej nie tolerują twardej wody.Piaskowiec znakomicie pasuje do Tanganiki albo Malawi.

240l Malawi
djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2011, 18:45:38 »

Ja osobiście jestem zwolennikiem jednogatunkowych obsad w takich małych baniakach... Ale to jest kwestia indywidualna.
Jeśli ja wpuszczałbym tam ryby to pewnie z pośród tych gatunków:
   - Razbora Klinowa x 10/12
   - Drobnoustek Beckforda x 8/10
   - Kardynałek Chiński x 10/12
   - Neon Czarny x 10/12
Do tego ewentualnie kilka krewetek.

I do tego co podajesz, to nie można dodać np otosków tak jak kolega ducze napisał? Muszą być jako same w zbiorniku?

(...) Proponuję jako źródło węgla jakiś nawóz węglowy w płynie ("CO2 w płynie" np EasyCarbo).

Obsada jak wyżej kolega napisał, z pielęgniczkami raczej nie poszalejesz. Jedno stadko drobnicy (z 10-12 sztuk) + z 5-6 otosków może być (raczej nie mniej, one bardzo lubią swoje towarzystwo) + krewetki.

Grzałka bez termostatu w obecnych czasach to relikt przeszłości. Kup z termostatem, albo dokup zewnętrzny RT-2 (bodajże z 20pln na allegro).

Jeśli chodzi o CO2 to ja będę miał tą bimbrownie. A co do grzałki - wszystko w swoim czasie, w niedalekiej przyszłości zakupię grzałeczkę z wbudowanym termostatem. Wszystko pokoleji Wink

(...)
Odnośnie CO2 proponowałbym bimbrownie ale w mniejszych butelkach i mniej zacieru zrobić... Chyba, że normalnie 1410 można?
Właśnie. Jak z tym zacierem?

Po co Ci 20kg piaskowca?,pamiętaj że że te kamienie bardzo zatwardzają wodę i nie nadają się do każdego biotopu.
w sumie ja już i tak mam twardą wodę ;/

Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2011, 19:07:53 »

Ad.1 Mogą być Otoski - ja tylko napisałem moją wizję. Jeśli Otoski to 10/12x drobnicy plus 6/8x Otosków.

Ad.2 No dopóki będzie dojrzewać to może być ta grzałka. Później wymień przy wpuszczaniu ryb żeby temperatura była OK.

Ad.3 Standardowo zacier 1000g wody, 400g cukru, 10g drożdży. Zobacz w dziale DIY jest temat o bimbrowni. Ale faktycznie trzeba by obliczyć czy EC nie wyjdzie taniej przy dzisiejszych cenach cukru Tongue A jeśli jednak bimbrownia to normalnie w tych proporcjach i w butelkach 1,5l.

Ad.4 To że masz twardą wodę to nie znaczy, że musisz ją pogarszać Smiley Może jakiś mały by nie zaszkodził, ale ja bym zostawił tylko ten korzeń a resztę to roślinki.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2011, 06:58:19 »

piaskowca?,pamiętaj że że te kamienie bardzo zatwardzają wodę
Kto Ci takich bzdur naopowiadał? mogą zatwardzać, ale nie muszą. Wszystko zależy od lepiszcza, które może być np krzemionkowe i wtedy chemicznie wcale się taki piaskowiec od piasku nie różni. Więc wstrzymaj się może z takimi kategorycznymi sądami, skoro pojęcie o temacie masz mizerne. Poza tym twardą wodę trudno jeszcze mocniej zatwardzić tylko wkładając kamole.

Można włożyć te kamienie do demineralki na jakiś czas i się okaże czy mają jakikolwiek znaczący wpływ na parametry wody.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 07:51:00 wysłane przez ducze » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: