Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: glony  (Przeczytany 3332 razy)
zelazo
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 06, 2011, 20:46:12 »

Witam
Mam mały problem. Na pistiach i na limnobium zaczeły rosnać czarne glony dokładnie na lisciach przy lekkim pocieraniu schodzą bez problemu. Nigdy tego nie miałem. Temperatura wody 24 stopnie
Z parametrow znam tylko no2 i jest w normie
oswietlenie 2x18w z odbłysnikami moze za długo swiece czasami od 8 rano i do 22 nawet dluzej roznie ale zawsze powyzej 10 godzin na dobe.
Prosze o pomoc.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2011, 01:18:25 »

lepiej swiecic 10 godzin od rana jak swiecisz dłuzej to tylko glony na tym kozystają

opisz akwarium kierujac sie tymi wskazówkami :
http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/masz-problem-z-roslinami-przeczytaj-zanim-zadasz-pytanie/
zelazo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2011, 16:30:01 »

112l
no2 w normie reszty parametrów niestety nie znam
pistia limnobium czrne glony na lisciach łatwo schodza przy pocieraniu
2x18W i odbłyśniki
podmiany 15l na tydzien
nawoz w proszku i w takich drobnych kamyczkach podany 3 miesiace temu i nic wiecej nie było dodawane.
Cegla22
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2011, 16:34:07 »

Kup http://allegro.pl/wylacznik-wlacznik-czasowy-programator-timer-mf1-i1546463684.html
Ustaw od 7 do 14 i od 15 do 20.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2011, 17:13:16 »

za małe podmiany robisz-powinieneś podmieniać ok 40L tygodniowo. Może nie jest to głównym powodem powstania glonów, ale na pewno jednym z negatywnych czynników

EDIT:z opisu wygląda na to, że masz okrzemki-otoski uwielbiają te glony-jeśli nie masz jeszcze pełnej obsady, przemyśl zakup 8-10 szt otosów.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 17:22:55 wysłane przez vento » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2011, 22:48:49 »

Ja do końca nie rozumiem takiego rozwiązania z przerwą po środku niby komu to ma służyć stresuje to ryby tylko dodatkowym włączanieniem oświetlenia i zużywaniem niepotrzebnie świetlówek.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
akwarysta-man
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 25, 2011, 16:48:09 »

No ta przerwa w oświetleniu to wesoła jest. Tak na chłopski rozum - jeśli są to okrzemki to świadczą o zbyt małej ilości światła. Kiedy ostatnio zmieniałeś świetlówki? Co rok trzeba zmienić (jak masz dwie to po jednej). Jakie masz akwarium? ile watów na litr? Jak to określisz sprawdź tu czy masz odpowiednią ilość oświetlenia www.domowe-akwarium.pl/oswietlenie.php#moc_oswietlenia. mi się wydaje że od 0,4-0,6W/litr powinno wystarczyć Jak chcesz więcej info na temat okrzemek to masz www.domowe-akwarium.pl/glony.php#okrzemki. Aha uważaj z tym światłem bo przy zmianie świetlówek możesz mieć wysyp zielenic.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: