Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l co dalej ?  (Przeczytany 8673 razy)
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 07, 2011, 18:55:46 »

A z roślinami kombinować nie chce, bo to zupełnie nie moja fucha Tongue nie umiem, i chyba nie chcę próbować... A tak w ogóle, to mam akwa na ziemi ogrodowej, bo gdzieś przeczytałam, że tak najkorzystniej, i nic tak na prawdę nie wiedząc położyłam ziemie i na to żwir ( oczywiście w jakiś tam proporcjach) no i rośliny rosną mi całkiem nieźle... tylko te glony.. no nie ważne ...

Nie zniechęcaj się tak szybko. Akwarystyka to sport dla cierpliwych. Skoro już nawet masz na bazie ziemi ogrodowej to szkoda byłoby z tego nie skorzystać.

A tak w ogóle to do ilu dorastają mieczyki ?

Samce (bez miecza) ok. 10cm a samice 15cm
Może masz jakąś inną odmianę.
Czytałem, że mieczyki mogą się krzyżować ze zmienniakami.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 07, 2011, 19:32:42 »

no właśnie jakąś inną mam, tylko nie wiem jaką  Embarrassed Bo sprzedawca mi mówił, ale tego już nie pamiętam a nie mogę nic znaleźć w necie tak bez nazwy... może ktoś wie ? Są bardziej żółte..takie bardzo jasny pomarańczowy, i mają takie leciutkie paski wzdłuż ciała ( no ale to chyba większość Tongue) no nie wiem...poszperam jeszcze, bo facet mówił że będą troszkę mniejsze niż zwyczajne...

A co do roślin, to niestety źle zaczęłam... kupiłam jakieś na allegro (od kogoś z domu, z przycinki) wsadziłam na samym początku, bez ładu i składu... no i teraz, wszytko jest razem wymieszane, nie znam nazw roślin, jest tylko jedno wielkie "zielone"... na razie tego nie zmieniam, niech będzie po prostu...ale może kiedyś mnie coś najdzie, i jakoś to zrobię porządnie... nie wiem..

P.S Da się tu jakoś wstawić zdjęcie nie posiadając konta na żadnym 'fotosiku.pl' albo innych ? czy nie ? bo mogłabym pokazać ( choć nie ma co się chwalić, bo tam są tylko napakowane rośliny, ryby , ślimaki i niestety duuużo glonów  Cry ) ale dobra, to się niebawem zmieni... człowiek uczy się na błędach, nie ? Wink
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 07, 2011, 20:00:18 »

Do wstawiania zdjęć polecam : http://pl.tinypic.com/ i http://imageshack.us/.
Rośliny grupuj według wzrostu, wyższe z tyłu i tak przechodzimy do przodu aż do niskich roślin.
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 07, 2011, 20:35:49 »

Taaaa....Ale , wszystkie rośliny z tyłu są wysokie, tylko problem polega na tym, że są różne. Różne gatunki wymieszane razem.

Wracając do rybek... czy na prawdę żadnych innych, kolorowych jakiś się nie da ? nie ma ktoś pomysłu, na jakieś małe, i kolorowe rybcie, które by pasowały ? (wiem że marudzę... ale naprawdę jakoś pustawo... przynajmniej na razie )

Mam pokazać zdjęcia ? jutro mogłabym spróbować wrzucić ... może się uda ...
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 07, 2011, 21:19:40 »

wklej fotyki mieczyków. Możesz mieć tez mieszankę albo wogóle same platki. Mieczyki dorastaja az do 10 cm a bywa że lekko więcej. Platki już sa zdecydowanie mniejsze, takie do 6 cm.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 07, 2011, 21:49:40 »

A co do roślin, to niestety źle zaczęłam... kupiłam jakieś na allegro (od kogoś z domu, z przycinki) wsadziłam na samym początku, bez ładu i składu... no i teraz, wszytko jest razem wymieszane, nie znam nazw roślin, jest tylko jedno wielkie "zielone"... na razie tego nie zmieniam, niech będzie po prostu...ale może kiedyś mnie coś najdzie, i jakoś to zrobię porządnie... nie wiem..

Od tego jest ten wątek: http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/prosby-o-identyfikacje-roslin/

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 08, 2011, 20:48:24 »

No i mam zdjęcie... bardzo przepraszam za jakość ale robiłam telefonem  Embarrassed

http://img19.imageshack.us/i/20110405422.jpg/
mój samiec mieczyka...
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 08, 2011, 21:09:09 »

Dla mnie to jest normalny mieczyk, tylko jakaś inna odmiana barwna. Tak jak gupiki mają różne kolory tak tutaj.

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 08, 2011, 21:25:49 »

Mhm... Bardzo możliwe Wink

A właśnie... czy jeżeli bede chciała trzymać i otoski i krewetki amano... ile krewetek ? bo rozumiem, że otosków 8 może 10... a krewetki w jakiś ilościach ?
i jeszcze jedno... gdzie najlepiej kupić bojownika ? bo w sklepie w którym kupuję normalnie rybki nie ma ... czy duże ryzykuję kupując biedactwa w centrach handlowych , z kubeczków ? może przynajmniej jednemu bym stworzyła całkiem ok warunki....
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 08, 2011, 21:37:20 »

Jeżeli chcesz krewetki RC to zakup na początek 10szt. Mnożą się na potęgę Smiley
Nie tylko w marketach bojowniki są niestety trzymane w kubeczkach. W ogólnych zbiornikach sprzedarzowych nie uświadczysz kilku samców bo by się notorycznie tłukły. Ryzyko zawsze jakieś istnieje dlatego ja przed wpuszczeniem zawsze robię rybom kwarantannę.
Możesz kupić bojownika z kubeczka, obejrzyj tylko go najpierw czy nie ma zewnętrznych objawów chorobowych.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 08, 2011, 21:47:55 »

Już mówiłam że chcę Amano Tongue

nie no... to to ja wiem, że samce by się razem pozabijały, tyle że czasem bywa, że bojek pływa z innymi rybami w akwa... no i się zastanawiam jak lepiej kupować...ale jak widzę te w kubeczkach to aż mi się serce ściska, więc może choć jednego uratuję  Wink (właściwie to już drugiego... moja przygoda z akwarystyką się zaczęła od tego, że mi koleżanka kupiła bojownika na urodziny.... wtedy kompletnie nic nie wiedziałam, i miał na prawdę trudno na początku , ale potem już całkiem całkiem, i tak przeżył pełne 3 lata Wink )
vonzgred
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 08, 2011, 22:32:25 »

No i mam zdjęcie... bardzo przepraszam za jakość ale robiłam telefonem  Embarrassed

mój samiec mieczyka...

Coraz częściej widze w sklepach tę odmianę. Niby wagtail, czarnego tyle ile trzeba, ale zamiast bordowego czy czerwonego, żółty. I coraz mniej czerwonych. Jakby mieczyki w handlu żółkły Smiley
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 09, 2011, 00:51:24 »

No i mam zdjęcie... bardzo przepraszam za jakość ale robiłam telefonem  Embarrassed

mój samiec mieczyka...

Zapewne są to takie, które były skrzyżowane ze zmienniakami plamistymi potocznie zwanymi platką. Fakt takie mieczyki rosną mniejsze, ale nie wszystkie niektóre mogą osiągac i wielkości ponad 10 cm taką jakie mają mieczyki tzw zielone odmiana pierwotna i to jest uzależnione przedewszystkim od genów jakie mają poszczególne osobniki.
Kolorem najbardziej ten samiec mieczyka podobny jest do zmienniaka o nazwie wariatus żółty tułów i czerwony ogon (miałem kiedyś taką odmianę jak miałem mniejszy baniaczek 66 litrowy).
Lub może to byc poprostu albinos odmiany waktail.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2011, 01:08:39 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: