Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l co dalej ?  (Przeczytany 8662 razy)
Nika
Nowy
*

« : Kwiecień 04, 2011, 14:06:53 »

Witam Wink
Na początek chciałabym troszkę historii : Nie jest to mój pierwszy wątek tutaj.. jakiś czas temu... dość dawno już pytałam się o obsadę, z resztą do tego samego akwarium. Akwarium baaaaaardzo długo stało bez obsady, bo nie mogłam się zdecydować. No ale w końcu wybrałam się do sklepu...oczywiście gdy tylko weszłam okazało się że nie ma nic co chciałam kupić, ale że już za długo zwlekałam nad kupnem, kupiłam co było Undecided... W sumie nie był to taki zły wybór, ale nie zaplanowany. W każdym razie za pierwszym razem kupiłam 12 bystrzyków roberts'a (choć co do nazwy nie jestem pewna.. w sklepie tak mi powiedzieli, a potem w internecie znalazłam identyczną rybkę pod nazwą prystelka , ale pod względem wymagań nie różniły się znacząco, więc już sama nie wiem... Może ktoś wie ? Wink ) w każdym razie inni domownicy wciąż twierdzili że w akwarium jest pusto, więc wybrałam się ponownie do sklepu. Tym razem z zamiarem kupna czegoś kolorowego... no i masz ci los, kupiłam mieczyki Undecided ( harem) w tej chwili zastanawiam się co dalej. Dodam że mam dość duży problem z glonami różnego rodzaju i może jest coś co pomogło by mi je zwalczać ? ... proszę o pomoc w doborze Wink chciałabym też coś "ciekawego" i kolorowego... nie wiem  już sama. jestem początkująca więc proszę o wyrozumiałość Wink Ma ktoś jakiś pomysł ? ja osobiście skłaniam się do kupna : haremu prętnika karłowatego, oraz krewetek amano (do walki z glonami... nada się ? ) albo może otoski ? Co o tym wszystkim sądzicie ?

Z góry dziękuję za pomoc Wink
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 04, 2011, 14:42:49 »

Witam.

Kup sobie 2 kosiarki, stykną ci na te akwarium.
Efekt, myślę, że jeśli dużo tego tam masz, to po 1,5 miesiąca nie bedzie śladu po glonach Smiley

http://allegro.pl/kosiarka-kosiarki-warszawa-wola-i1529204653.html (przykładowa aukcja w centrum polski bo nie wiem z kąd jesteś)

Powodzenia.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2011, 14:55:46 »

ja za to nie polecam kosiarek z dwóch względów:
1) osiągają spore rozmiary (10cm), więc będzie im raczej ciasno w 112L. Zresztą tak duże ryby w takim zbiorniku nie wyglądają efektownie.
2) po jakimś czasie przyzwyczajają się do przyjmowania pokarmu podawanego innym rybom i przestają interesować się glonami.

Biorąc pod uwagę obie te cechy kosiarek, polecam zastanowić się nad grupką (10szt) otosków. Ryby dużo drobniejsze, bardzo ciekawie się zachowujące i dużo bardziej 'glonożerne'.
Jeśli chcesz coś kolorowego, to poza krewetkami amano kup kilkanaście red cherry-kolorowe, szybko się rozmnażające i mało wymagające.
Pozdr

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2011, 17:13:47 »

a ja bym się zastanowił nad dodaniem krewetek amano. Na glona przynajmniej w mojej 112-litrówce podziałały genialnie a są zawsze czymś ciekawym w akwarium.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2011, 18:53:29 »

Witam.

Kup sobie 2 kosiarki, stykną ci na te akwarium.
Efekt, myślę, że jeśli dużo tego tam masz, to po 1,5 miesiąca nie bedzie śladu po glonach Smiley
Kosiarki to ryby stadne- 2szt to stanowczo za mało.
Moje przekraczały znacznie 10cm więc siła rzeczy autorki zbiornik jest za mały.
Na pewno nie "stykną" do 112L.
Podobnie jak Vento proponowałbym stadko otosków.
Co do glonów to poszukałbym przyczyn pojawiania się , a nie tylko walką ze skutkami.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2011, 21:14:27 »

Zatem zrobiłem z siebie głupca, chwała bogu, że moje kosiarki z 3cm (takie kupiłem), mają teraz około 4cm będę musiał zmienić na inne lub w miedzy czasie zamienić zbiornik Tongue.

Natomiast nie chciał bym kupować stada otosikow do akwa tej wielkości tylko po to by wyzbyć sie glonów.

Wolałbym kupić więcej szybko-rosnących roślin i powalczyć z woda i światłem.

Pozdrawiam i dzięki za poprawkę.

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 05, 2011, 10:21:30 »

Dzięki za odpowiedzi Cheesy

Kosiarki odpadają na pewno ... nie chce męczyć rybek, a nie oszukujmy się mam za mały zbiornik....
Co do otosków... ja bardzo chętnie, tylko mam wątpliwości czy ten litraż im wystarczy ? no i jeżeli tak, to ile ich ? 8, 10 ? ile samców, ile samic ? Czy w ogóle wchodzi w grę kupno i otosków i krewetek ?

No i co sądzicie o prętniku karłowatym na górną strefę ? a może lepiej bojownika ?

szczerze mówiąc zastanawiałam się nad gupikami.. wiem że są bardzo proste w hodowli, i są kolorowe... banalne, ale proste Wink co o tym sądzicie ? choć nie wiem czy już nie będzie za dużo tych ryb

jakieś inne propozycje ?  Wink

DZIĘKI !  papa
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 05, 2011, 12:26:40 »

Dla grupy otosków (8-10 sztuk) litraż jak najbardziej OK. Tylko nie kupuj np 2-3 sztuk, one w grupie są dużo ciekawsze do oglądania bo lepiej się czują. Krewetki otoskom (i vice versa) w niczym przeszkadzać sobie nie będą. Samca od samicy nikt w sklepie Ci nie odróżni, więc tym się nie przejmuj.

Gupiki mogą być do tych mieczy co masz. Jeżeli nie chcesz problemu nadmiaru młodych, możesz rozważyć same samce. Zamiast tego bojownik też może być, ewentualnie 1+2 prętników. Tylko prętniki są dość delikatne i mało przebojowe, przy żarciu miecze zawsze będą pierwsze, bystrzyki pewnie też, ale raczej sobie poradzą Smiley Nie masz problemów z nadmiarem małych mieczyków?

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 05, 2011, 12:31:36 »

To się cieszę że otoski ok... oczywiście kupię 8/10 Wink no, może na początek 3 po to, żeby zobaczyć czy dadzą radę... po paru dniach dokupię resztę... Mieczyki są i tak pierwsze Tongue zawsze Wink Z małymi na razie nie ma problemu, bo jeszcze mieczyki są za młode ( przynajmniej tak mi się wydaje...) Wink BTW ile muszą mieć żeby się rozmnażać ?
Dzięki Cheesy
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 05, 2011, 22:29:24 »

ja osobiście gupików tak nie polecam. Samce są jeszcze kolorowe ale samice już są mniej ciekawe, z właszcza w ciąży z dużymi brzuchami, a mają je niemal non stop, bo mnożą się jak dzikie. Jeśli chcesz mieć u gory zbiornika coś ładnego i ciekawego to bojowniki są bardzo dobrym rozwiązaniem. Zarówno samiec jak i samiczki są niezwykle łądne (trzymaj w haremie 1 samiec+2 samiczki). Co do prętników to ja osobiście je uwielbiam, ale wiem że strasznie trudno do nich znaleźć samiczki (wszędzie sprzedają same samce).

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 06, 2011, 16:53:11 »

Jeszcze się zastanawiam czy prętnik czy bojownik... zobaczy się.. A macie jakieś pomysły jeszcze do strefy środkowej ? bo gupiki to ostateczność z powodu braku pomysłu na coś innego... zastanawiałam się nad danio różowe.ostatnio takie widziałam i mi się spodobały, tylko widziałam maluchy... nie wiem jak duże rosną, no i nie wiem czy się nadają, ile i ich itd. co sądzicie ?  Wink

Aaaa, no i jeszcze mam pytanie, czy jeżeli widzę u moich mieczyków ( samic) takie... no nie wiem jakieś jakby jaja w brzuchu, to czy to znaczy że są w ciąży ? bo nie jestem pewna, bo coś czytałam, że powinny mieć jakąś ciemną plamę, a jej nie mają.. sama już nie wiem co...  Huh
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 06, 2011, 22:17:16 »

skoro masz mieczyki. planujesz otoski i bojownikabądź prętnikai prętniki, no i masz jeszcze bystrzyki to już kompletnie nic więcej temu zbiornikowi nie będzie potrzeba. W większą ilością gaunków i ryb mu tylko zaszkodzisz. Ja bym nawet nie kupował już tego prętnika czy bojowników. Teraz powinnaś pomyśleć nad roślinami bo i bojownik i prętnik lubią i tam się najlepiej czują gdy jest spory busz w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2011, 22:20:01 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 07, 2011, 16:20:38 »

Hmmmm.... no skoro mówisz że będzie za dużo, no to oczywiście nie wrzucę nic więcej...tylko mam wrażenie że będzie pusto, a co do roślin.. to jest tam trochę tego Wink

A z tymi rybkami to już nie wiem.. może i będzie za dużo. trochę żałuję że kupiłam te bystrzyki, bo teraz strasznie szaro-buro w akwarium, i jeszcze otoski, które też specjalnych kolorków nie mają... jedyne kolorowe to 3 mieczyki, no i ten bojownik... no ale trudno, rybek męczyć nie będę, jeżeli rzeczywiście to już przesada...tylko czy na 100% ? ( wiem, że jestem natrętna, ale mam nieodparte wrażenie że w akwarium jest pusto, "szaro" i nudno....)

A mam jeszcze pytania (powtórzę się )
- Jak rozpoznać czy samica mieczyka jest w ciąży ? ( Bo u moich widać tak jakby miały jajeczka w brzuchu, ale nie mają żadnej ciemnej plamki ... nie wiem, czy to po prostu jeszcze za wcześnie, czy to coś się dzieje, czy coś innego)
- W jakim wieku mieczyki mogą się rozmnażać ?
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 07, 2011, 16:38:09 »

ogólnie zasad jest taka aby nie przekroczyć z rybami 1 cm ryby na 1 litr wody. Ja staram się nawet dawać około 1,5 cm ryby na 1 litr wody. Chodzi tu o maksymalną wielkość ryby jaką może osiągnąć, a nie jaką aktualnie jest.

Jeśli chcesz mieć w akwarium kolorowo to może roślinami podziałaj ? tylko wtedy trzeba juz kombinować ze światłem (więcej), co2 (np. bimbrownia) i nawożeniem (nie zawsze konieczne).

co do mieczyków to ja tam dokładnie nie wiem. U moich wydaje się, że rodziły jak miały białą plamkę, ale głowy nie dam Napewno jak samiczka jest nadwymiarowo gruba to zapewne jest w ciąży. Romnażać się mogą parę miesięcy po urodzeniu.

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 07, 2011, 17:03:15 »

Z roślinami wiele nie osiągnę... z tego co zauważyłam, są tylko albo zielone, albo czerwonawe Tongue Nawet 3 gupików nie dałoby się wcisnąć ? ( nie na siłę, bo chce przede wszystkim żeby rybom było dobrze,ale czy to tak dużo zmieni ? )3 samce... ale w sumie to ryby stadne, więc nie wiem czy to by było dobrze...
A z roślinami kombinować nie chce, bo to zupełnie nie moja fucha Tongue nie umiem, i chyba nie chcę próbować... A tak w ogóle, to mam akwa na ziemi ogrodowej, bo gdzieś przeczytałam, że tak najkorzystniej, i nic tak na prawdę nie wiedząc położyłam ziemie i na to żwir ( oczywiście w jakiś tam proporcjach) no i rośliny rosną mi całkiem nieźle... tylko te glony.. no nie ważne ...

A tak w ogóle to do ilu dorastają mieczyki ? Bo miałam różne info... A moja to też nie są takie zwyczajne, tylko teraz nie pamiętam już nazwy...bo pan w sklepie mi mówił, a teraz nie jestem w stanie ich znaleźć w necie.. są po prostu bardziej pomarańczowe, a nawet troszkę można powiedzieć   żółtawe, facet mówił że rosną odrobinę mniejsze niż zwyczajne ( bo wtedy się bałam że mam za małe akwarium - słyszałam różne opinie)... Ma ktoś jakiś pomysł jakie to są ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: