Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tęczanki padają  (Przeczytany 4623 razy)
coop123
Nowy
*

« : Marzec 29, 2011, 12:43:15 »

Witam
do tej pory nie było problemów, ale od jakiegoś czasu, może 2 tyg, coś się zaczęło dziać z moimi tęcznkami. Zaczyna się tak że jedna z ryb odseparowuje się od stadka i cały czas pływa w kącie w jednej pozycji. trochę traci kolory. A po kilku dniach zdycha bez widocznych żadnych oznak zewnętrznych. Za parę dni następna i następna. Nie mam zielonego pojęcia co im jest i nie wiem co im podać. W sumie zdechły już 3 Tęczanki neonowe i 2 parkinsoni. Boję się bo mam jeszcze piękne bosmani i naprawdę bardzo by mi ich było szkoda. Błagam, pomóżcie.

pH=7,4
TwW KH - 8on
TwO GH - 29on
NH3 - 0 mg/l
NO2 - 0 mg/l
NO3 - <10 mg/l
PO4 - <1 mg/l
Fe - ~0,5 mg/l
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2011, 21:54:08 »

A ta woda nie za twarda??? 29 stopni?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2011, 22:31:18 »

Qrczę, nie wiem jak Ci pomóc (a chciałabym). Nie sądzę, żęby to była twarda woda: w takiej wodzie co najwyżej nie będą się rozmnażać, ale do życia powinno być ok.
Ja mam tęczankowate w twardej wodzie i jest mniej więcej O.K.

A nie zauważyłeś jakichś zmian w odchodach? Może wprowadziłeś jakiś nowy żywy pokarm?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
coop123
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2011, 00:29:25 »

Nie karmię ryb żywym pokarmem. Twardość też obniżyłem woreczkami z zooleku, jest teraz około 18on.
Od tamtego czasu zdechły jeszcze dwie neonowe, 4 parkinsoni i 1 boesmani. Dodatkowo jedną boesmani przełożyłem do małego akwarium izolatki bo wyskoczyło jej coś na boku co wygląda jak jakiś wrzód- taka odkryta rana śr ok 5-7 mm, bez łusek, poszarpana, widać mięso  Lips Sealed Dodaję do wody błękit bo tylko to mam ale nie widzę żadnej różnicy , a to już miesiąc będzie lekko w tej kwarantannie.  Cry
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2011, 12:42:26 »

A nie ma żadnego białego nalotu (nie sugeruje ospy) bo jeśli by miały to opis pasuje do heksamitozy.
Poszukaj w internecie opisów różnych chorób może natrafisz na właściwy trop.
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2011, 13:46:56 »

Miałem podobnie z tenczankami wernera... siedzialy w kącie i padly jedna po drugiej w kilka dni...  zmienilem sklep w ktorym robie zakupy - inne rybki OK
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: