komanch
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 26, 2011, 15:40:36 » |
|
Jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego akwarium, niestety mam małą wiedzę jeśli chodzi o sprzęt podstawowy. Bardzo proszę o polecenie konkretnych filtrów, grzałek itd, wszystko co będę potrzebował (jeśli można z jakimiś linkami). Wymiary akwa 70x35x40, będą w nim rośliniki nie za dużo, oraz rybki. filtr zewnętrzny chciałem schować w szafce pod spodem, taki żeby była odpowiednia długość wężyków, kabli itd, coś porządniejszego, to samo grzałka z termostatem, żeby mi sprzęt spokojnie chodził a nie padł po kilku miesiącach. Dzięki.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 18:52:28 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
moroboro
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2011, 17:32:35 » |
|
Do Twojego litrażu /98 litrów?/ mogę polecić któregoś Eheima np. Eheim Ecco Pro 130. Niezawodny, prosty w obsłudze, bardzo mały pobór mocy - tylko 5W co jest niezwykle istotne przy podwyżkach cen prądu . Używam 2 podobnych filtrów nie mam do nich uwag. Podobno lepsza jest seria proffesional ale ja akurat mam odwrotne zdanie bo miałem problemy z 2224. Dobre są tetry ale mają większe zużycie prądu i czasem /starsze egzemplarze/ ciekną. Osoby które używają innych filtrów pewnie doradziłyby aquael, jbl, serę, fluvala - każda pliszka swój ogonek chwali. Jeśli chodzi o eheimy to masz dość duży wybór na allegro wśród używanych, ale jak chcesz mieć pewność to proponuję skontaktować się z właścicielem strony http://www.aquavision.pl/omnie.html . Proponuję kontakt telefoniczny, bo na maile coś brak odzewu. Ceny niższe niż na allegro, również jeśli chodzi o grzałki również tam. Do 100 litrów grzałka 100 - 150W - niezawodny jager eheima. Jeśli chodzi o przewody wodne są przy każdym nowym filtrze. Jak coś Cię jeszcze nurtuje - pytaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cegla22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2011, 18:08:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
komanch
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2011, 18:09:46 » |
|
I jeszcze takie pytanie odnośnie Eheim Ecco Pro 130, jak później wygląda sprawa kosztów jego użytkowania? Jeszcze takie pytanko, czy potrzebował będę jakiś napowietrzacz? kiedy należy go stosować?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 22:23:22 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
serek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2011, 22:16:50 » |
|
I jeszcze takie pytanie odnośnie Eheim Ecco Pro 130, jak później wygląda sprawa kosztów jego użytkowania?
Części do EHEIM'a to ciężka sprawa, gdyż nie łatwo je dostać. Jak natomiast się dostanie, to cena że głowa boli. Jeszcze takie pytanko, czy potrzebował będę jakiś napowietrzacz? kiedy należy go stosować?
Jak będziesz używał deszczowni, to nie trzeba dodatkowego napowietrzania. Bez deszczowni, raczej wskazany i najlepiej napowietrzanie stosować 24h/dobe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2011, 22:43:06 » |
|
Z JBL co do części jest lepiej aniżeli z EHEIM'em i trochę niższe ich ceny. Polecam coś z Aquael'a lub Tetry, jednakże Tetra ma ponoć kiepskie zaworki. Natomiast na plus tych 2 firm są ceny części zamiennych. Polecam Aquael Unimax 150, znajomi mają i go chwalą  . Awaryjność to kwestia kupionej sztuki, nie można określić że tej firmy coś nawali za rok, a tamtej za 2 lata. EHEIM najbardziej niezawodny, ale jak coś nawali, to cieżka sprawa co do części  . Reszta po równi, tak sądze.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 22:46:39 wysłane przez serek »
|
|
|
|
|
komanch
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2011, 22:59:06 » |
|
Jeszcze jedna rzecz. Akwarium będzie stało praktycznie przy samej ścianie, tylna ścianka akwarium będzie przy samej ścianie, ile musiałbym mieć wolnego miejsca (odstęp) aby zmieścić rurki filtra ścianą a akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2011, 23:02:48 » |
|
Powinieneś miec minimum 10 cm od ściany bo jak będziesz instalował czy ewentualnie później czyścił te rurki to będzie potrzebna przestrzeń tak aby wsadzic tam rękę czy cokolwiek jak by Ci przy zakładaniu np. spadła rurka czy wpadło coś za baniak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
komanch
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 26, 2011, 23:14:39 » |
|
Oj to niedobrze, nie będę mógł mieć tam aż 10cm, max to 5cm i to z trudem  Przy założeniu że jakoś sobie poradzę z instalacją i czyszczeniem, czy same rurki, a właściwie kolanko, czyli gdzie rurki są wygięte, zmieści się to w te 5cm?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 26, 2011, 23:41:14 » |
|
Widzisz przy baniaku 98l to jeszcze może i wystarczy bo przy podmiankach jak zlejesz częśc wody to nawet będziesz mógł przesunąc baniaczek jak byś potrzebował (np. wyjąc rurki i sprawdzic czy są czyste ja tak np. robię), ale przy większych zbiornikach np. powyżej 160l to już nie jest taka prosta sprawa. Odległośc 5 cm dla samych rurek wystarczy (mają 11-16mm góra), najważniejsze to kubełek tak zamontowac aby się rurki nie zaginały bo wtedy spada przepływ.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 23:48:22 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
komanch
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 27, 2011, 14:50:12 » |
|
Okazało się że do eheima w wersji ecco trzeba jeszcze dokupić deszczownie +70zł, razem 410, to już jednak za dużo  pozostaję wiec przy: 1. JBL E700 - 220zł 2. AQUAEL UNIMAX 150 - 238zł ten Unimax wydaje mi się porządniejszy .... i teraz tak, jak wygląda sprawa użytkowania takiego filtra, tzn co trzeba później wymieniać, co jaki czas i za ile?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 15:30:31 wysłane przez komanch »
|
|
|
|
|
serek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 27, 2011, 15:47:25 » |
|
Okazało się że do eheima w wersji ecco trzeba jeszcze dokupić deszczownie +70zł, razem 410, to już jednak za dużo  pozostaję wiec przy: 1. JBL E700 - 220zł 2. AQUAEL UNIMAX 150 - 238zł ten Unimax wydaje mi się porządniejszy .... i teraz tak, jak wygląda sprawa użytkowania takiego filtra, tzn co trzeba później wymieniać, co jaki czas i za ile? Po zakupie min. 3 lata śpisz spokojnie, a potem to uszczelke trzeba wymieniać, bo się zużywa. Jak będziesz dużo taki filtr otwierał i zamykał, to nie wykluczone, że uszczelka szybciej się wyrobi, nawet w czasie gwarancji  . Reszta podzespołów filtra, chodzi z reguły bez problemów. Polecam zakupić AQUAEL UNIMAX 150 za 215,00 zł tutaj -> klik - najtaniej i sprawdzone przezemnie. Zestaw uszczelek do tego filtra to koszt 34,00 zł, także więc cena nie za wysoka i co ważne, części są łatwo dostępne  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moroboro
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 27, 2011, 16:05:41 » |
|
Jeśli przeraża Cię cena eheima zadzwoń do gościa ze strony z mojego wcześniejszego postu. Ja tak zrobiłem i za EHEIMa Ecco Pro 300 - 2036 zamiast około 450 zł /najniższa cena allegro/ zapłaciłem 350. Fakt, że musiałem trochę poczekać /10-15 dni/, ale cena to zrekompensowała. Filtr ma pół roku , na razie nie mam uwag.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|