Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brązowy osad, wszechobecny syf  (Przeczytany 12471 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #15 : Marzec 12, 2011, 19:53:19 »

1. ale za mało dla roślin czy dla ryb ?
2. odmulacz jak sama nazwa wskazuje służy do odmulania dna, czyli końcówkę wbija się w podłoże w celu usunięcia mułu.
3. skąd masz ten piasek, może zawiera domieszki kalcytu albo aragonit, stąd takie pH bo jak w kranie 6,6 to przecież musi coś w akwarium go podnosić.
4. wytłumacz mi w jaki sposób węgiel w płynie miałby zadziałać na nicienie ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #16 : Marzec 12, 2011, 21:07:24 »

Drago, myśle, że autorowi wątku chodzi o zbyt słabe oświetlenie względem jednoczesnego nawożenia roślin, choćby EC. Stąd wg mnie pojawił się problem z okrzemkami. Patrząc przez pryzmat ludzi posiadających zbiorniki roślinne i dedykowane dla nich oświetlenie można dojść do wniosku, że Andrij nawoził glony, stąd ich wysyp.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 12, 2011, 22:06:36 »

Ad 1. Wszędzie panuje zasada, że najlepiej mieć te 0,5W/l
Ad 3. Piasek z pewnego źródła czyli Leroy Merlin.
Ad 4. Kolega Talo pisał, że on przedawkował EC i pomogło.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 12, 2011, 22:18:27 »

Ad 1. Wszędzie panuje zasada, że najlepiej mieć te 0,5W/l
Zależy co chcesz mieć w zbiorniku.
Na holendra to wspomniane 0,5W/L będzie za mało.
Wiele roślin będzie rosło przy mniejszym natężeniu światła. Poszukaj gatunków, były wielokrotnie opisywane.
Denerwuje mnie powielanie bzdur w stylu "min moc oświeltenia to 0,5W/L". Kto wymyślił taką zasadę? Dlaczego nie 0,7W/L?
Po jaką cholerę takie oświetlenie np w zbiornikach tanga?
Temat na długą dyskusję. Nie ten wątek jednak.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Marzec 12, 2011, 22:21:44 »

Nie chodzi mi o rośliniak tylko o zbiornik, w którym będzie kilka gatunków roślin. Chcę się tylko dowiedzieć jakie jest minimalne oświetlenie do zbiornika z roślinami cieniolubnymi.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 12, 2011, 22:30:34 »

Nie chodzi mi o rośliniak tylko o zbiornik, w którym będzie kilka gatunków roślin. Chcę się tylko dowiedzieć jakie jest minimalne oświetlenie do zbiornika z roślinami cieniolubnymi.
Mam 112L i standardowe 2x18W. Czyli niewiele(0,32 W/L) i dużo brakuje do magicznego 0,5W/L.
Spotkałem się z opiniami na naszym forum, że przy takim świetle nic nie będzie rosło.
Rośnie i to całkiem przyzwoicie. Jaka jest konkretna dolna granica nie mam pojęcia.

Mój baniaczek
patryk79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2011, 00:00:32 »

Andrij wybacz pytanie ale jesteś pewien, że przedawkowanie EC miało pomóc zwalczyć nicienie? Nie chodziło przypadkiem o glony nitkowate?

Pozdrawiam, Patryk

Hemichromis elongatus
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 13, 2011, 01:34:43 »

Mam 112L i standardowe 2x18W. Czyli niewiele(0,32 W/L) i dużo brakuje do magicznego 0,5W/L.
Spotkałem się z opiniami na naszym forum, że przy takim świetle nic nie będzie rosło.
Rośnie i to całkiem przyzwoicie. Jaka jest konkretna dolna granica nie mam pojęcia.

Widzisz emperor istotna jest wysokośc baniaka no i rośliny jakie się ma. Przy wysokości 40 cm tak jak w Twoim przypadku to jakoś wystarcza (philips aquarelle też swoje robi) gorzej przy wyższych ponad 50cm baniakach bez mocniejszych T5 niewiele urośnie roślin.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 01:38:49 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 13, 2011, 11:31:52 »

Widzisz emperor istotna jest wysokośc baniaka no i rośliny jakie się ma. Przy wysokości 40 cm tak jak w Twoim przypadku to jakoś wystarcza (philips aquarelle też swoje robi) gorzej przy wyższych ponad 50cm baniakach bez mocniejszych T5 niewiele urośnie roślin.
Masz rację.
Uważam tylko,że wszechobecne pisanie o min 0,5W/L bez indywidualnego rozpatrzenia każdego zbiornika jest co najmniej niewłaściwe.

Mój baniaczek
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Marzec 13, 2011, 11:49:59 »

Andrij
3. nie wiem czy to pewne źródło, może to jakiś budowlany.
Jak sytuacja, odmulałeś dno przy podmianie, dużo mułu było ?

Ja tu się zgadzam z emperorem już zadawałem to pytanie kto i na jakiej podstawie stwierdził że minimum 0,5 W/l ale nie otrzymałem odpowiedzi. Takie twierdzenia to jak typu welon i bojek najlepiej do kuli, czują się tam wyśmienicie bo żyją.
Ja kiedyś oświetlałem swoje małe 50 l akwaria zwykłą podłużną lub okrągłą żarówką 25 W, wisiała na kablu nad akwarium, rośliny wyłaziły z wody i przypalały sobie o nią liście. Potem zanurzyłem ją w wodzie bo szkoda było energii cieplnej, ogrzewała mi trochę wodę tylko że akwarium miało 30 cm wysokości.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 13, 2011, 12:35:01 »

Drago zrozum, że ja tym odmulaczem stricte nie odmulałem, tylko zbierałem z powierzchni piasku ten brązowy osad. Póki co mam te swoje 0,3W/l i chyba to wystarcza skoro rośliny ładnie rosną. Najwyżej w listopadzie (świetlówki T8 będą miały rok) pomyślę nad czymś mocniejszym. Wysokość mojego baniaka ma 45cm. Trochę, żałuję, że nie kupiłem sobie akwarium takie same tylko o 10cm niższe, bo miałbym i więcej światła i mniej roboty z podmianami (choć nie narzekam). Wizualnie i tak przypominałoby 126-tke.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Marzec 13, 2011, 14:46:11 »

Rozumiem, a w zadzie nie rozumiem "Odmulam co 2 tygodnie przy podmianie." Ale nie będę się już wtrącał.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 13, 2011, 15:19:25 »

No dobra może się trochę zagalopwałem z tym, że nazwałem to odmulaniem. Dla mnie użycie odmulacza w celu pozbycia się osadu nawet z powierzchni podłoża jest odmulaniem. Taki już jestem i nic z tym nie zrobię Embarrassed

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: