Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « usuwanie mechaniczne glonów na dekoracji
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: usuwanie mechaniczne glonów na dekoracji  (Przeczytany 2531 razy)
alexxx89
Nowy
*

« : Marzec 09, 2011, 09:25:33 »

Witam,

przeszukałam już nie jedno forum, i nic nie pomaga...
Od ponad roku posiadam akwarium malawi, 126l, filtr eheim zewnętrzny 2213 z deszczownicą, napowietrzacz, dwie świetlówki, jedną uv, drugą klasyczną.
Glony "płaskie" które od czasu do czasu się pojawiają na szybie, usuwam mechanicznie, i generalnie to nie duży problem. Ale kłopot mam z glonami na dekoracji akwarium, a mianowicie na kamieniach i tle strukturalnym. jak je usunąć?! próbowałam metodą "szczoty" ale marne efekty. ograniczenie światła też nic nie dało. nie chciałabym wpływać inwazyjnie środkami chemicznymi do zwalczania glonów, bo wydaje mi się, że to nie jest rozwiązanie.

Proszę o porady, Ola
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2011, 11:34:06 »

Nie usuwać a polubić. Glony to dla Twoich ryb naturalne i bardzo dobre źródło pokarmu. Co to za świetlówka UV?

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2011, 22:39:57 »

Szczotka do zębów jest najlepszym rozwiązaniem. Można też wyciągać kamienie i czyścić je osobno "zmiękczając" glony np. kwaskiem cytrynowym/octem, ale sprawdza się to tylko z dużymi kamieniami. Możliwe, ze istnieją parametry które usuwają glony bez szkód dla roślin i ryb, ale za pewne sporo trzeba się z tym babrać, jest drogie i trudno dostępne.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: