|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 05, 2011, 12:21:07 » |
|
No dobra może i masz rację. Rybom hodowanym w niewoli słabną pierwotne instynkty samozachowawcze. No koniec tego. Przepraszam za OT. W końcu temat wątku trochę się różni i wkraczamy na złą drogę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 05, 2011, 18:38:14 » |
|
Jest gorzej niż myślałem :/ W tym przypadku tylko restart akwarium. Co bym zrobił: odlać z 1/4 wody gdzieś do wiader. Reszte do kibla. Żwirek przepłukać - bez gotowania, tylko przpłukać na durszlaku. Roślinki... Te co da się wyszyścić to bym zostawił, reszta do kosza, glony które będą na liściach zaczną się szybko mnożyć niż te, które by na nowo powstały. Filtr dokładnie przepłukać. Zalać na nowo akwarium uzupełniając świeżą odstaną wodą te 1/4 starej wody. Doba bez oświetlenia i z dużym napowietrzaniem. Na drugi dzień podałbym EC 2x i dobrzeby było jakby bimbrownia już ruszyła. Roślinki mogą jeszcze stać, dlatego na wszelki wypadek jeszcze bym napowietrzał akwarium (jakbyś wpuściła rybki odrazu). Światło max 8 godzin dziennie, bez znaczenia od której do której. Temp. 25-28 stopni. Rybki wpuściłbym minimum po dwóch dniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asiaaa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 05, 2011, 20:08:57 » |
|
A co do tego restartu,bo nidgy tego nie robiłam,czy rybki przez ten czas mogą być w akwarium o poj.50 litrów?Mam 2 skalary,6 neonków,6 rozborek,2 tęczanki,2 księżniczki.Te ostatnie są dość"zaczepliwe"Jak im coś nie pasuje to obgryzają płetwy pozostałym.I jaką wodę im tam wlać,odstałą czy może tą która jest teraz w akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 05, 2011, 20:17:48 » |
|
Możesz wlać połówkę odstałej i połówkę z akwarium żeby nie zabić wszystkich bakterii nitryfikacyjnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asiaaa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 05, 2011, 20:29:38 » |
|
A co z większymi elementami akwarium jak kamienie czy korzenie,też to tylko przepłukać czy może wygotować a może pozostawić to jakiś czas żeby się przesuszyło?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 05, 2011, 21:17:59 » |
|
wygotowac w soli przez dłuższy czas. Samo akwarium nie tylko dobrze umyj ale jesli jeszcze będa mroźne noce to po wysuszeniu wystaw na mróz na 2-3 doby. Rybki jesli chcesz się porządnie pozbyć glonów powinny pójść na jakiś czas do innego akwarium, choć te 50 litrów to mało dla nich i to bardzo. Masz może jakichs znajomych w okolicy z akwariami? to wtedy tam mozna dać. Albo sama jak masz jeszcze jakies akwarium to przelej aktualną wodę z akwarium do niego. Do nowego akwarium po wygotowaniu wszystkiego w soli i porządnym oczyszczeniu szyb nalej świeżą wodę no i będziesz musiała odczekać z tydzień minimum. Proponuje filtr aby nie stracił wszystkich bakterii umyc ale nie w 100%. Po prostu musisz jakoś przyspieszyć restart i dojrzewanie nowej wody bo inaczej rybki ucierpią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asiaaa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 05, 2011, 22:42:31 » |
|
Mam akwarium 80 litrów ale w ostatnim czasie przebywał w nim królik,którego zakupił sobie mój syn a nie mieliśmy jeszcze klatki.Na znajomych nie mam co liczyć bo miałam ich mnóstwo,ale teraz jak jestem po wypadku i jeżdżę na wózku to nie ma nikogo[quote author=maciuleczek link=topic=35601.msg316004#msg316004 date=1299356279. Samo akwarium nie tylko dobrze umyj ale jesli jeszcze będa mroźne noce to po wysuszeniu wystaw na mróz na 2-3 doby. Z wystawieniem tego kolosa na dwór będzie problem,sama nie dam rady a nie powierzę tego zadania synowi który ma 10 lat bo nie chciałabym żeby coś się stało.Nie można tego akwarium jakoś zdezynfekować?Sory bo może opisuję ten problem jak dzieciak ale owe 200 litrów mam już 6 lat i przez ten czas nie miałam żadnej porażki,nie była mi nigdy potrzebna wiedza na temat restartu,odżywek,CO2 czy inne cuda.Co włożyłam to rosło,co wpuściłam to żyło i się rozmnażało.A teraz taka porażka :'(W najgorszym wypadku będę się musiała tego pozbyć ale nie chciałabym tego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 06, 2011, 09:41:34 » |
|
e tam nie pozbywaj się trochę cierpliwości, co jest neizbędne w akwarystyce i się uda za miesiać czy dwa max:). Dezynfekowac raczej bym nie polecał, bo może i umyjesz to jak najdokładniej ale jednak coś tam zostanie i później mogą Ci rybki paść. Więc jak nie ma innej mozliwości po prostu samo szkło dokładnie umyj wodą. Zastanawiam się czy ocet by nie pomógł, ale to niech ktoś się wyrazi, bo ja się kompletnie nie znam czy on by nie zaszkodził i czy byłby skuteczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 06, 2011, 11:56:03 » |
|
Tego 200L akwarium to nie musisz aż tak czyścić. Wystarczy czystą gąbką i ciepłą wodą dokładnie umyć i to wystarczy. Przecież nie ma w nim żadnych zarazków skoro rybki do tej pory miały się dobrze, a glony łatwo się usuwają mechanicznie czyli właśnie gąbką. Na dwa dni te 50L spokojnie wystarczy podczas robienia porządków w dużym akwarium. Rybkom nic nie bedzie, zestresują się troszkę, ale po powrocie do dużego zły humor szybko im przejdzie. Ozdoby tak jak poprzednik napisał wygotowałbym w słonej wodzie, pół godzinki wystarczy. Uważaj tylko na plastikowe ozdoby jak takie masz, we wrzątku mogą się odkształcić lub nawet uwolnić trujące substancje do wody, więc po prostu umył bym je pod bierzącą wodą, plastik łatwo się myje, nie jest taki porowaty jak kamienie czy korzenie. Jak będziesz gotować korzenie to w starym garnku na wypadek gdyby zaczęły farbować wodę. Żwirek na durszlaku bym umył i na koniec przelał wrzątkiem. Jak już wszystko wyczyścisz, to wszystko spowrotem do akwarium, zalej najpierw te 1/4 objętości starej wody i reszte uzupełnij świeżą, może być odstana już po 2-5 godzinach. Jeszcze lepiej jak do świeżej stojącej wody włożysz napowietrzacz, wtedy chlor szybciej się wytrąci z tej wody. Rybki bym wpuścił już na drugi dzień, ale jak jesteś cierpliwa to po dwóch dniach. Najlepszym znakiem będzie jak Ci pęcherzyki poznikają z szyb wewnątrz akwarium. Jak ich już nie będzie to możesz wpuszczać rybki. Najważniejsze, żebyś nie czyściła filtra, nawet go nie otwierała, wypłukałbym go tylko w tej starej wodzie z 200L. A i podczas czyszczenia możesz go wsadzić do tej 50L żeby chodził cały czas, bo bakterie padną. A tak będziesz miała gotowy filtr do nowego akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asiaaa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 06, 2011, 12:31:09 » |
|
Dzięki ludziska za porady,zadziałam coś w najbliższym czasie i zobaczymy co się z tego"wykluje" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asiaaa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 14, 2011, 22:07:59 » |
|
Restart miałam robić w zeszłym tygodniu,ale wiecie jak to jest sa sprawy ważne i ważniejsze tak więc jutro się za to biorę.Akwarium tymczasowe dla rybek napełniłam w 1/3 wodą z akwarium reszta to kranówa.Stoi już 6 dni,w między czasie włożyłam do niego wygotowany korzeń i oczyszczone roślinki,stoi to bez filtra i o...........rany nie ma glonów.W akwarium ogólnym zostały rybki,kamienie i filtr.Czy mogę rybki wpuścić do tego odstanego akwarium i czy włożyć im tam filtr czy może go zostawić w restartowanym akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 15, 2011, 07:53:09 » |
|
Stoi już 6 dni. To jeszcze nie tak dużo. U mnie glony pojawiły się w 3 tygodniu funkcjonowania zbiornika. Glony tak czy siak się przypałętają - Twoja rola w tym aby nie było ich za dużo i aby nie zdominowały nowego zbiornika. Filtr proponuję uruchomić w nowym akwarium - potrzebne bakterie. Jeśli mowa o dojrzałym zbiorniku, to mowa także o dojrzałym filtrze (wypełnionym bakteriami).
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
asiaaa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 16, 2011, 19:34:38 » |
|
A to już po restarcie,może nie wygląda zbyt imponująco ale dla mnie na razie może tak zostać.Nie obyło się niestety bez ofiar śmiertelnych moich akwarystycznych poczynań.Padła tęczanka. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ac6c20d7163d9fb.html .Oby się tylko nie pokazał zielony zakwit.Czytałam ostatnio o lampach UV w trybie 244/244 usuwające z wody zarodniki glonów.Miał ktoś doczynienia z tymi lampami,warto inwestować?A i jeszcze takie pytanko,bo widzę że jest jeszcze trochę miejsca na nowych mieszkańców czy mogłabym do tego zestawu co mam tzn.tęczanka,rozborki,neonki,skalary dokupić bojowniki i kiedyś czytałam o takich rybkach jak gębacz wielobarwny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 16, 2011, 22:53:34 » |
|
wszystko zalezy w jakich ilosciach masz teraz te ryby. tęczanek powinno być minimum 6 razborek minimum 10 a lepiej więcej. neonków także. Może lepiej więc dokupowac więcej sztuk tego co masz ? według mnie ładniej wygląda w akwarium kilka gatunków dobrze i stadnie dobranych niz misz masz gatunkowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|