Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: capitox-s pytanie  (Przeczytany 4939 razy)
Tomaszek15
Zainteresowany
**

« : Luty 27, 2011, 11:45:27 »

Witam mam w swoim akwarium pyszczaki. Ostatnio zauważyłem u nich długie, ciągnące się białe odchody i  niektóre osobniki zbladły. Wczoraj zastosowałem capitox-s zgodnie z zaleceniami producenta (1 tabletka na 40l)
A moje pytanko brzmi: 1.Czy podczas kuracji należy karmić ryby?
                                2.Gdy będę powtarzał kuracje za 7 dni to mam nasączyć roztworem pokarm i wlać go do akwa, bo tak też wyczytałem na niektórych forach? A może kuracja ma przebiegać tak jak ta pierwsza?

Proszę o szybką odp i z góry dziękuję papa
Baku14
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2011, 15:40:41 »

1
Jeśli będą chciały jeść to je karm ale tylko raz na dobę.
2
2.Gdy będę powtarzał kuracje za 7 dni to mam nasączyć roztworem pokarm i wlać go do akwa,

Kieruj się ulotką jeśli tak pisze to tak zrób, ale w to wątpię. Niewiedzą możesz zrobić więcej złego niż dobrego. Poza tym ludzie piszą głupstwa na forum (czasami )

Myślę że zamiast faszerować je chemią mogłeś zmienić pokarm na żywy i zobaczyć czy przeszło
Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2011, 16:11:26 »

1.jadły i to dużo
2. ale w co wątpisz?
a czy mogą być to mrożone larwy komara?
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 16:25:11 wysłane przez Tomaszek15 » Zapisane
Baku14
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2011, 16:41:14 »

1
ale pamiętaj tylko raz dziennie
2
Wątpię w to rzeby na ulotce było napisane na ulotce żeby karmić ryby namoczonym w lekarstwie pokarmie.
3
Ochotka będzie super.

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2011, 16:46:14 »

możliwe, że twoje rybki mają nicienie jeśli w/w środek nie zda egzaminu kup lekarstwo z sery to lek a zarazem pokarm dla rybek daj znać jak przebiegła kuracja capitox-em ja raczej bym się wstrzymał z żywym pokarmem przy kuracji
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 16:49:55 wysłane przez Tal » Zapisane

Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2011, 18:08:05 »

ja już podałem mrożone larwy komara. A na ulotce było napisane aby rozpuścić tabletkę w wodzie. Az tym moczeniem pokarmu to właśnie wyczytałem na jakimś forum.
magdalenka65
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2011, 11:44:33 »

możliwe, że twoje rybki mają nicienie jeśli w/w środek nie zda egzaminu kup lekarstwo z sery to lek a zarazem pokarm dla rybek daj znać jak przebiegła kuracja capitox-em ja raczej bym się wstrzymał z żywym pokarmem przy kuracji

Witam. Jak się nazywa to lekarstwo i pokarm Sery w jednym Huh?
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2011, 12:22:14 »

Sera Bakto Tabs trochę brudzi wodę niektóre ryby mogą nie zjadać tych tabletek widzę, że jest nowy środek z sery ale już w kroplach który także niszczy formy przetrwalnikowe nie wiem ale capitox-s działa chyba tylko na larwy nie na jaja pasożyta:

http://www.sera.de/pl/news/sera-stellt-drei-neue-heilmittel-vor/sera-med-professional-nematol.html

Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2011, 15:30:28 »

Tak działa tylko na larwy dlatego treba go zastosowac ponownie po tygodniu ale capitox-s nie niszczy biologii, nie barwi wody i nie jest szkodliwy dla ryb (jest stosowany u paletek)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: