Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Okrzemki, zielenice kolonijne 112 l big problem (foto)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Okrzemki, zielenice kolonijne 112 l big problem (foto)  (Przeczytany 2863 razy)
Norbit7
Nowy
*

« : Luty 25, 2011, 18:26:03 »

Akwa 112 l
grzałka 150W
filtr 600l/h
dwie świetlówki 18W świecę od 8 rano do 19
obsada
3 molinezje
11 neon innesa
akwarium odpalone 4 lutego, jest to moje pierwsze akwarium i wiem że za szybko wpuściłem tyle ryb, miałem 2 gupiki ale padły niestety nie wiem dla czego, neony normalnie się zachowują, natomiast molki są ospałe troche i jedna w okolicy filtra cały czas stoi w miejscu tylko jak karmie to wypływa. karmię rano i wieczorem ichtio vit wieloskładnikowy, temperatura między 25-27 st

ostatnio wyrosły mi glony, są na szybach kamieniach i roślinach wygląda mi to na kolonie zielenic i okrzemki (jedne są rdzawe drugie zielone) czytałem że znikną po jakimś czasie bo akwarium jeszcze dojrzewa ale zauważyłem że mnożą się w szybkim tempie, dwa dni temu oczyściłem szybę trochę i już jest ich 3 razy więcej niż po czyszczeniu... jak mogę je zwalczyć aby rośliny mi nie padły ?? co z tym fantem zrobić ? nie pogardzę też słówkiem na temat molinezji czy to norma czy coś robić? jak gupik mi padł to na forum napisali mi że mam przez 2 tyg podmieniać 30% wody dwa razy w tygodniu i też tak zacząłem robić i pojawiły się właśnie te glony.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2011, 19:22:08 »

Opis:
Tworzy brązowe plamy na szybach, podłożu i roślinach.
Przyczyny powstawania:
Zwykle powstają w nowo założonych zbiornikach w wyniku zachodzących tam procesów w czasie dojrzewania filtra oraz podłoża. W dojrzałych zbiornikach preferują słabe oświetlenie.
Usuwanie:
Zwykle znikają po kilku tygodniach, gdy zbiornik dojrzeje.

by holenderskie.pl
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 21:33:03 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Norbit7
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2011, 21:06:58 »

tyle to przeczytałem tam więc nie musiałeś wklejać czegoś co już wiem  a dużo nie pomogłeś
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2011, 21:28:07 »

Ja miałem straszne problemy z krasnorostami, zacząłem rzadko podmieniać wodę tak aby nie dostarczać kolejnych substancji odżywczych glonom i teraz nie mam żadnych krasnorostów.

jak gupik mi padł to na forum napisali mi że mam przez 2 tyg podmieniać 30% wody dwa razy w tygodniu i też tak zacząłem robić i pojawiły się właśnie te glony.
No właśnie, pewnie roślin masz mało i do tego słabo rozwinięte, daj spokój z podmianami i powinno być ok.
Jeżeli prowadzisz aqwa LT to daj dużo roślin i nie będziesz miał problemów z glonami.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 21:31:06 wysłane przez Arek0402 » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2011, 21:32:49 »

tyle to przeczytałem tam więc nie musiałeś wklejać czegoś co już wiem  a dużo nie pomogłeś

No to skoro to przeczytałeś to chyba dobrze wiesz, że to trzeba przeczekać i koniec rozmowy Undecided

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Norbit7
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2011, 11:35:31 »

no właśnie planuję kupno roślin z allegro jakiś zestaw za 2-3 dyszki.
kolega ma akwarium w nim molinezje neony sumika ma jakiegoś, zbrojniki i kilka innych rybek ani jednej rośliny i rybki trzymają mu się wody nie podmienia tylko dolewa jak mu wyparuje. jest to możliwe że rybki rosną i nie zdychają ?? trochę nuda jest u niego w akwa bez roślin, ma on tylko jakieś figurki ceramiczne i nic więcej
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: