Akwa 112 l
grzałka 150W
filtr 600l/h
dwie świetlówki 18W świecę od 8 rano do 19
obsada
3 molinezje
11 neon innesa
akwarium odpalone 4 lutego, jest to moje pierwsze akwarium i wiem że za szybko wpuściłem tyle ryb, miałem 2 gupiki ale padły niestety nie wiem dla czego, neony normalnie się zachowują, natomiast molki są ospałe troche i jedna w okolicy filtra cały czas stoi w miejscu tylko jak karmie to wypływa. karmię rano i wieczorem ichtio vit wieloskładnikowy, temperatura między 25-27 st
ostatnio wyrosły mi glony, są na szybach kamieniach i roślinach wygląda mi to na kolonie zielenic i okrzemki (jedne są rdzawe drugie zielone) czytałem że znikną po jakimś czasie bo akwarium jeszcze dojrzewa ale zauważyłem że mnożą się w szybkim tempie, dwa dni temu oczyściłem szybę trochę i już jest ich 3 razy więcej niż po czyszczeniu... jak mogę je zwalczyć aby rośliny mi nie padły ?? co z tym fantem zrobić ? nie pogardzę też słówkiem na temat molinezji czy to norma czy coś robić? jak gupik mi padł to na forum napisali mi że mam przez 2 tyg podmieniać 30% wody dwa razy w tygodniu i też tak zacząłem robić i pojawiły się właśnie te glony.