Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Ile gupików do mojego aqwa ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile gupików do mojego aqwa ?  (Przeczytany 3542 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Luty 22, 2011, 23:06:48 »

Miałem zawsze kilka gupików w różnych akwariach od lat teraz od jakiegoś czasu ich nie mam i trochę za nimi tęsknie Wink Wiem że skalary nie nadają się do mojego aqwa ale mam je od dawna, a jednego nawet już kupiłem karłowatego, więc proszę żeby już nikt nie pisał "oddaj skalary" bo z resztą nawet nie mam komu. Jeżeli chodzi o ich agresję to od dwóch lat pływają z neonkami i nic im nie robią więc gupikom też nie powinny zrobić krzywdy. A teraz pora na pytanie xD Ile max mogę trzymać gupików w moim akwarium ? Obsada i litraż w podpisie. Interesują mnie tylko samce bo hodowli nie zamierzam prowadzić. Wiem że są różne teorie, np 1l na 1 cm ryby ale ja wolę się spytać ludzi którzy się na tym znają niż korzystać z takich przeliczników.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2011, 08:52:29 »

Ja bym nie brał już gupików. Starczy tych ryb.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
overwinning
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2011, 09:24:42 »

Ja też bym nie brała, skalary i kiryśniki czarnoplame to duże ryby.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2011, 12:20:00 »

Ale zbrojniki i kiryśniki w dzień się chowają i widoczne są tylko kosiarki, skalary i neonki, myślałem że gupiki nie zabiorą zbyt dużo miejsca innym rybą a aqwa będzie się lepiej prezentowało.
Bartosz_n
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2011, 12:35:22 »

To wprowadź sobie 5 gupików i już powinny być widoczne w tym akwa.
Takie jak masz na awatarze są bardzo ładnie naprawde super sie prezentują.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2011, 13:04:18 »

Arek0402 w swoim akwarium i tak masz "kaszanę". Moim zdaniem z tego co masz, do twojego litrażu nadaję się jedynie neon. A ty tam chcesz jeszcze gupiki pchać...

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2011, 13:37:11 »

z tego co masz, do twojego litrażu nadaję się jedynie neon

No nie do końca.
Kosiarka: http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/kosiarka-crossocheilus-siamensis-2203.html
Zbrojnik niebieski: http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/zbrojnik-niebieski-glonojad-id484.html
Nie tylko neon się nadje do 112l, ale to fakt że skalary i kiryśniki powinny mieć większy baniak.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2011, 14:07:41 »

Wiesz, przytoczyłeś jakieś tam artykuły/materiały z netu i jest OK. Dla mnie jednak nie do końca.  A czy w przypadku kosiarek wziąłeś pod uwagę fakt, że kosiarka to ryba dość ruchliwa i potrzebuje miejsca do pływania? Czy myślisz, że 12cm osobnik dobrze będzie się czuć w 100-litrowym zbiorniku? Czy bierzesz pod uwagę to, że zbiornik musi być odpowiednio wyposażony i dość gęsto obsadzony jeśli chodzi o kosiarki ( o tym, że powinien być długi już nie wspomnę).
Jeśli np ktoś napisał, że w przypadku zbrojnika wymagane jest akwarium min 100 l to czy oznacza to, że 112 litrów się nadaje, że jest ok? Nie sądzę. Tym bardziej, że zbrojnik żyje w takim akwarium wraz z innymi gatunkami osiągającymi spore rozmiary, a co za tym idzie ogólny "komfort" mocno spada.
Niestety pewne rzeczy czytamy i bierzemy je zbyt dosłownie. Jak ktoś napisze "100 litrów" to traktujemy to jak wyrocznię, prawdę objawioną i ślepo się do tego stosujemy. Szkoda, że czytając nie myślimy, nie przewidujemy...
ale to fakt że skalary i kiryśniki powinny mieć większy baniak.
Po co więc je trzymasz? Czemu nie oddasz do sklepu?

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2011, 15:05:23 »

Czemu nie oddasz do sklepu?
W żadnym sklepie który znam nie biorą ryb od "ludzi" bo się boją chorób.
Poza tym myślisz że wtedy będzie ok ? że na pewno kupi je właściwa osoba a nie dziecko które chce mieć ładną dużą rybkę w kuli ?

Krótko mówiąc w takim akwarium 100l to mogą jedynie być neonki, gupiki itp. ? A reszta ryb sprzedawana w każdym zoologicznym powinna być kupowana przez nielicznych którzy mają aqwa na pół pokoju ?
Temat raczej do zamknięcia, nie chce się z nikim kłócić.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2011, 15:10:54 wysłane przez Arek0402 » Zapisane
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2011, 19:25:46 »

Czemu nie oddasz do sklepu?
W żadnym sklepie który znam nie biorą ryb od "ludzi" bo się boją chorób.
Poza tym myślisz że wtedy będzie ok ? że na pewno kupi je właściwa osoba a nie dziecko które chce mieć ładną dużą rybkę w kuli ?

Krótko mówiąc w takim akwarium 100l to mogą jedynie być neonki, gupiki itp. ? A reszta ryb sprzedawana w każdym zoologicznym powinna być kupowana przez nielicznych którzy mają aqwa na pół pokoju ?
Temat raczej do zamknięcia, nie chce się z nikim kłócić.
1. Nie mówmy/piszmy co może być w sklepie, bo to gadanie w stylu "gdyby ciocia miała wąsy...". Stwierdzam i jest to moje zdanie, że masz niewłaściwą do swojego litrażu obsadę. Sam sobie ja "zmontowałeś". Ponadto jeśli zapakowałeś skalary do 100 litrowego zbiornika to wg Ciebie jest to OK?
2. W takim akwarium nie muszą być tylko gupiki czy neony. Jest cała masa innych gatunków, choćby pielęgniczki, cała masa bystrzyków... Sprzedawca sprzeda ryby każdemu kto o nie poprosi (znam kilka wyjątków - te wyjątki każdemu skalara nie sprzedają). A że sprzedawca ma duże ryby w ofercie, a kupujący ma jakieś pojęcie o akwarystyce (a zakładam że masz), to skalara czy "glonojada" do 100 litrów nie wpuści, bo wyobrazi sobie te ryby za 6-7 miesięcy (zapewniam cię - będą dużo większe)

Co do klotni:
Ja również się z Tobą kłócić nie chcę i nie mam zamiaru, bo nie o to tu chodzi żebyśmy sobie do oczu skakali, a i wywoływanie jakichś sporów czy kłótni to nie mój cel. Przedstawiam tylko swój punkt widzenia na temat Twojej obsady. Zrobisz jak uważasz. Jeśli będziesz chciał wpuścić gupiki to je wpuścisz, jak trzeba będzie dopchasz kolanem. Tyle, że dla mnie to już nie akwarystyka tylko początek produkcji konserw rybnych.
Pozdrawiam

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 23, 2011, 20:25:56 »

zapewniam cię - będą dużo większe
Ale ja mam je już dwa lata i są jak dłoń, większe już raczej nie będą Wink
Z pewnością masz rację ale ja osobiście nie uważam że robię im jakąś wielką krzywdę i uważam że najlepiej to one by miały na wolności a czy aqwa będzie miało 100l czy 200l to dużej różnicy to im nie robi. Dlatego też na początku napisałem:
Wiem że skalary nie nadają się do mojego aqwa ale mam je od dawna, a jednego nawet już kupiłem karłowatego, więc proszę żeby już nikt nie pisał "oddaj skalary" bo z resztą nawet nie mam komu.
A mimo tego i tak się nie obyło bez roztrząsania tego tematu Sad
Temat raczej do zamknięcia.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: