Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Flirt zewnętrzny do 112L  (Przeczytany 7248 razy)
Barticf
Zainteresowany
**

« : Luty 20, 2011, 08:53:41 »

Witam kupiłem zestaw akwarystyczny w którym był filtr Hailea BT-700 lecz przeczytałem iż nie jest wydajny i lepiej zmienić na jakiś inny niestety głośno też pracuje więc wolał bym zmienić na flirt zewnętrzny jaki polecacie ? Chciał bym jakiś w miarę tani filtr max 200 zł. I jeszcze jedno jeśli mam grzałkę 100W to ona da radę ogrzać takie akwarium czy musi być 150W ?

A i o co chodzi z tym filtrem http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-ncf-1000-akwarium-do-300l-i1463206686.html "Max. Podnoszenie słupa wody" ? Czyli będzie tak wodę pompował do akwarium że będzie mi wylatywała woda z akwarium ?

NCF-1000 czy TETRA TEC EX 700 niby tetra ma trzy koszyczki a ncf tylko dwa wiec to przemawia za tetrą ale cena jednak wyzsza ;/
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2011, 09:57:07 wysłane przez Barticf » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2011, 10:50:55 »

Witam kupiłem zestaw akwarystyczny w którym był filtr Hailea BT-700 lecz przeczytałem iż nie jest wydajny i lepiej zmienić na jakiś inny niestety głośno też pracuje więc wolał bym zmienić na flirt zewnętrzny jaki polecacie ? Chciał bym jakiś w miarę tani filtr max 200 zł. I jeszcze jedno jeśli mam grzałkę 100W to ona da radę ogrzać takie akwarium czy musi być 150W ?

A i o co chodzi z tym filtrem http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-ncf-1000-akwarium-do-300l-i1463206686.html "Max. Podnoszenie słupa wody" ? Czyli będzie tak wodę pompował do akwarium że będzie mi wylatywała woda z akwarium ?

NCF-1000 czy TETRA TEC EX 700 niby tetra ma trzy koszyczki a ncf tylko dwa wiec to przemawia za tetrą ale cena jednak wyzsza ;/

Hailea BT-700 jest wydajna jako mechanik. Wadą jest brak regulacji przepływu wody, w akwarium o długości 80cm filtr zrobi Ci pralke. Ludzie sobie z tym radzą wiercąc w deszczowni dodatkowe otwory, sam tak robiłem i trochę pomaga. Filtr jest też głośny, jeśli Ci to nie przeszkadza i poradzisz sobie z prądem wody to filtr może w baniaku zostać.

To jakiego filtra potrzebujesz zależy od tego jaki zbiornik będziesz prowadził. Nie zawsze potrzebny jest kubeł.

Max podnoszenie słupa wody zależy od pompy zamontowanej w filtrze i średnicy węży. Jest to informacja mówiąca o tym jak wysoko filtr jest w stanie podnieść wode powyżej miejsca jego zamontowania. Gdybyś zamontował akwarium wiszące wysoko na ścianie a filtr postawił na podlodzę to jest szansa, że nie podniesie on wody na taką wysokość.
Zwykle szafki akwarystyczne mają wysokość 70cm + wysokość zbiornika. Nie patrz na to jednak, biorąc filtr przeznaczony do większych zbiorników skup się na regulacji przepływu wody - czy filtr takową posiada?

Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2011, 11:04:45 »

A jeśli nie używam deszczówki tylko ten zwykły flirt z rurką wystawioną poza akwarium to jak go regulować bo niby tą końcówką kręce tym ale jakoś różnicy nie widzę a zbiornik z duża ilością ryb, jakaś roślinka i dwie skałki
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2011, 11:06:43 »

A jeśli nie używam deszczówki tylko ten zwykły flirt z rurką wystawioną poza akwarium to jak go regulować bo niby tą końcówką kręce tym ale jakoś różnicy nie widzę a zbiornik z duża ilością ryb, jakaś roślinka i dwie skałki
Nie wiem o co Ci chodzi.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2011, 11:13:05 »

Poczytaj poniżej

http://www.aquaforumlublin.fora.pl/sprzet,31/hailea-bt-700-filtr-wewnetrzny-recenzja,3289.html

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2011, 11:26:04 »

Max podnoszenie słupa wody zależy od pompy zamontowanej w filtrze i średnicy węży. Jest to informacja mówiąca o tym jak wysoko filtr jest w stanie podnieść wode powyżej miejsca jego zamontowania. Gdybyś zamontował akwarium wiszące wysoko na ścianie a filtr postawił na podlodzę to jest szansa, że nie podniesie on wody na taką wysokość.

Dwa sprostowania:
1. Max podnoszenie słupa wody jest związane tylko z właściwościami wirnika
(konkretnie z ciśnieniem wytwarzanym przez wirnik).
Średnica węży (lub ich zabrudzenie) nie ma wpływu na max wys podnoszenia (max h)!
Może za to wpłynąć na szybkość przepływu - ale to jest coś innego.
Zabrudzenie samego wirnika może zmniejszyć max h.

2. Pompa filtra zewnętrznego wcale nie musi wytworzyć siły potrzebnej do podniesienia słupa
wody z filtra do akwarium. A to dlatego, że z pomocą przychodzi jej ciężar wody opadającej w
wężu dolotowym! Siły te (wody opadającej i podnoszonej) równoważą się wzajemnie i tylko
całkowicie zapowietrzony wąż dolotowy wymagałby od filtra zdolności max h równej różnicy
poziomów do zadziałania.

Akwarium i hydroponika
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Luty 20, 2011, 11:35:34 »

Max podnoszenie słupa wody jest związane tylko z właściwościami wirnika
(konkretnie z ciśnieniem wytwarzanym przez wirnik).
Średnica węży (lub ich zabrudzenie) nie ma wpływu na max wys podnoszenia (max h)!
Może za to wpłynąć na szybkość przepływu - ale to jest coś innego.
Zabrudzenie samego wirnika może zmniejszyć max h.
Po to właśnie dobiera się odpowiednią średnice węży dla filtrów. Mniejsze filtry - mniejsza średnica, większe filtry - większa średnica.

2. Pompa filtra zewnętrznego wcale nie musi wytworzyć siły potrzebnej do podniesienia słupa
wody z filtra do akwarium. A to dlatego, że z pomocą przychodzi jej ciężar wody opadającej w
wężu dolotowym! Siły te (wody opadającej i podnoszonej) równoważą się wzajemnie i tylko
całkowicie zapowietrzony wąż dolotowy wymagałby od filtra zdolności max h równej różnicy
poziomów do zadziałania.
Jest tak jak mówisz gdy w filtrze nie ma mediów, w momencie wypełnienia kubła mediami filtracyjnymi zasada o której piszesz nie ma zastosowania.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2011, 11:52:55 »

poziomów do zadziałania.
Jest tak jak mówisz gdy w filtrze nie ma mediów, w momencie wypełnienia kubła mediami filtracyjnymi zasada o której piszesz nie ma zastosowania.

I znowu mylisz max h z szybkością przepływu. Wypełniony kubeł zmniejsza szybkość przepływu
ale nie max h! To nie to samo, inaczej producenci umieszczaliby tylko jeden parametr: max h lub l/h.

Akwarium i hydroponika
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2011, 11:54:53 »

A co powiecie o tyn filtrze HW -302 ? Przeczytałem już kilka opinii i jak na razie nie znalazłem żadnych negatywnych jedyna to problem z ostatnim koszykiem podczas wyjmowania a ten filtr mi jak najbardziej pasuje bo ma trzy koszyki i cenowo jest ok
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 20, 2011, 12:01:11 »

A co powiecie o tyn filtrze HW -302 ? Przeczytałem już kilka opinii i jak na razie nie znalazłem żadnych negatywnych jedyna to problem z ostatnim koszykiem podczas wyjmowania a ten filtr mi jak najbardziej pasuje bo ma trzy koszyki i cenowo jest ok

Nie wiem czy to czytałeś

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/filtr-kubelkowy-sunsun-hw-302/

Mój baniaczek
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2011, 12:07:58 »

Nie, nie czytałem Smiley ale widzę że też poleca a jeszcze jedno deszczownia głośna jest więc da się jakoś inaczej ten flirt podłączyć ?
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2011, 12:13:44 »

Nie, nie czytałem Smiley ale widzę że też poleca a jeszcze jedno deszczownia głośna jest więc da się jakoś inaczej ten flirt podłączyć ?
Kto Ci powiedział, że deszczownia jest głośna?
Wszystko zależy od sposobu montażu.
Montujesz pod lustrem wody, wylot dysz kierujesz w powierzchni i jest cisza.
W taki sposób u mnie w zbiorniku działa i zapewniam Cię, że nic absolutnie nie słychać.

Mój baniaczek
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 20, 2011, 12:19:48 »

Jak założyłem tą deszczownie z BT-700 do filtra to bardzo głośne to było wystawało jakies 5 cm ponad wodę
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 20, 2011, 12:28:12 »

Jak założyłem tą deszczownie z BT-700 do filtra to bardzo głośne to było wystawało jakies 5 cm ponad wodę
Nie bardzo rozumiem.
Jeżeli zamontowałeś deszczownię nad lustrem wody to normalne, że cicha nie była.
Zrób tak jak pisałem wcześniej-będziesz zadowolony.

Mój baniaczek
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Luty 20, 2011, 12:30:22 »

I znowu mylisz max h z szybkością przepływu. Wypełniony kubeł zmniejsza szybkość przepływu
ale nie max h! To nie to samo, inaczej producenci umieszczaliby tylko jeden parametr: max h lub l/h.
Nie myle.

Pompa filtra zewnętrznego wcale nie musi wytworzyć siły potrzebnej do podniesienia słupa
wężu dolotowym! Siły te (wody opadającej i podnoszonej) równoważą się wzajemnie
Aby ciężar wody wracającej do kubła rurą ssącą mial wplyw na podnoszenie słupa wody, woda wracająca do filtra musiałaby nie mieć przeszkód w samym kuble. To, że jednocześnie następuje wlot i wylot wody z filtra nie ma tu żadnego znaczenia dla samego wylotu. By zastosowanie o którym mówisz miało miejsce i wracająca woda swoim ciężarem w jakimś stopniu napędzała wylot wody, filtr musiałby być pusty.
Ponieważ filtry zwykle wypełnione są po brzegi, siła wracającej wody zostaje osłabiona więc sam spadek przepływu wody dla w/w zasady ma znaczenie.
No chyba, że chodzi Ci o coś innego i ja nie do końca rozumiem.

Z resztą skończmy te bzdury.
Temat dotyczy czegoś zupełnie innego.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: