No właśnie tutaj jest problem, bo jest to tylko "ikea - zaślepka" czyli płyta z nie wiem czego o grubości około 3 mm przybita tylko gwoździkami

Boję się, że to nie wytrzyma. Ogólnie mam jeszcze biurko, które na 1000% wytrzyma to akwarium, a po paru mieisącach kupiłbym specjalną szafkę, tyle że przeniesienie później akwarium będzie zapewne problematyczne, ze względu na konieczność spuszczenia większości wody itp. Nie wiem co robić, może ktoś ma jakiś mebel pochodzący z IKEI, lub jakiegoś popularnego sklepu, który jest mi w stanie polecić (to tak, gdyby mi się udało skombinować jednak trochę pieniędzy)?
Jeżeli ktoś byłby także na tyle miły - odnośnie podłoża do akwa, ponieważ naczytałem się już mnóstwa rzeczy i artykułów, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na "chłopski rozum":
1) czy jeżeli kupię zwykły zwirek, a pod niego sypnę tylko trochę specjalnej mieszanki d roślin to będzie to funkcjonowało?
2) czy zawsze musi być żwirek lub coś podobnego - w jednym ze sklepów doradzano mi 2 opakowania Aquasubstrate II (koszt około 120 zł) i nic więcej nie muszę stosować na podłoże - czy to prawda?
3) Chcę założyć akwarium typu Azja z dosyć znaczną liczbą roślin, jakie rozwiązanie będzie najlepsze, aby nie zrujnować budżetu?
Przepraszam, że to nie na temat, ale mam całkowity mętlik w głowie, a chcę się jak najlepiej przygotować przed zalaniem wody, aby uniknąć problemów w przyszłości