Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « jakie podłoże do awka 150L z roślinami
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie podłoże do awka 150L z roślinami  (Przeczytany 8834 razy)
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Luty 17, 2011, 22:56:12 »

ja przy manado mam pandy i zbrojnika, od czasu do czasu muszę tylko wyrównać podłoże, a tak to jest całkiem całkiem.

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Luty 17, 2011, 23:20:23 »

no nic już zakupiłęm 3 wory:) cchiałem mieć ciemne podłoże to mam, bazalt odpadał bo w nim nic nie rośnie

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #17 : Luty 17, 2011, 23:23:06 »

jakiś czas temu poważnie zastanawiałem się nad filtusem. Spodobało mi się akwa szymona: http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/szymonw(25l)-mchy-(45l)-(45l)-tanga-(225l)-lt-nowy-zbiornik-(260l)-channy/ ale jednak więcej negatywnych opinii znalazłem niż pozytywnych.
także mam zamiar mieć trawniczek i zdecydowałem się na drobne podłoże właściwie piach o granulacji 1-2mm a pod spodem ziemia. Co planujesz sadzić? u mnie głównie glosia i spróbuję z  utricularia graminifolia.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 18, 2011, 00:23:44 »

no nic już zakupiłęm 3 wory:) cchiałem mieć ciemne podłoże to mam, bazalt odpadał bo w nim nic nie rośnie

Mój zbiornik sprzed restartu:

100% bazalt, bez żadnych dodatków, substratów, kulek nawozowych...  więc czasem i na bazalcie coś tam wyrośnie Wink
Pan ze sklepu gada głupoty, bo profesjonalne podłoża są droższe i takie woli sprzedawać. Ja mam bazalt dość gruby, ale jeśli zaopatrzyłbyś się w drobniejszy, to i kirysom by pasowało. Kupiłem za 2zł/worek 2L na giełdzie i rośliny jakoś sobie radzą  Cool

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Luty 18, 2011, 09:37:57 »

no ja zastanawiałem się nad manado lub ASII, ale znalazłem więcej złych niż dobrych opinii, a to barwi wodę, a to wichura się robi itp. więc zdecydowałem się na ten Filtus bo innego ciemnego podłoża prócz bazaltu nie widziałem. Co do bazaltu prócz opinii sprzedawcy trochę mnie zniechęcił tym że strasznie pyli, mam w mniejszym akwa go i woda non stop nie jest krystalicznie czysta tylko ciągle latają w niej maluteńkie okruchy. Poza tym jak się ruszy to na liściach osadza się taki biały nalot który za jakiś czas twardnieje Wink Także zobaczymy skoro koledze na bazalcie tak rośnie to chyba na tym Filtusie nie będzie źle? Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Luty 18, 2011, 11:45:49 »

rosło będzie na wszystkim-różnica polega na tym, że na profesjonalnych substratach proces ten rozpoczyna się szybciej.
Swoją drogą, to ciekawe, co piszesz o problemach z bazaltem-ja nic podobnego nie zaobserwowałem-ani w 375l ani w 25l krewetkarium. U mnie woda kryształ i nie ma żadnego osadu. Może źle wypłukałeś przed zalaniem?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 18, 2011, 21:03:32 »

Konstruktor88 być może w twoim akwarium zachodzi dekalcyfikacja, nawozisz zielsko węglem?

vento stan twojego didiplisa i rotali nie jest zachwycający ( kolor) gdybyś odciążył nawożenie słupa wody a wspomógł się żyznym podłożem miałbyś lepsze efekty. Ostatnio na nowo odkrywam nawożenie przez podłoże i efekty są zachęcające  Cool tobie też radzę spróbować, akurat rozładował mi sie aparat ale mam porównanie na fotkach jak wyglądały moje rotalki przed podaniem kapsułek i jak wyglądają po.. 
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 18, 2011, 21:54:29 »

nawożę EC Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 18, 2011, 23:23:17 »

to moze za małe dawki
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Luty 19, 2011, 11:11:08 »

vento stan twojego didiplisa i rotali nie jest zachwycający ( kolor) gdybyś odciążył nawożenie słupa wody a wspomógł się żyznym podłożem miałbyś lepsze efekty. Ostatnio na nowo odkrywam nawożenie przez podłoże i efekty są zachęcające  Cool tobie też radzę spróbować, akurat rozładował mi sie aparat ale mam porównanie na fotkach jak wyglądały moje rotalki przed podaniem kapsułek i jak wyglądają po.. 
Didiplis niestety nigdy mi się nie wybarwił, choć sam siebie usprawiedliwiam tym, że trzymałem go zawsze na niskim poziomie. Obserwując zbiorniki 'zawodowców' z tą rośliną widziałem, że wybarwia się zazwyczaj pod taflą wody, a ja nigdy nie puściłem go wyżej niż na 15cm. Rotala zaś bywała dużo bardziej wybarwiona-nie wiem co teraz zrobiłem źle.
Konstruktorowi chciałem jednak udowodnić, że i na bazalcie zielsko rośnie, bo sprzedawca w sklepie wpierał mu, że to niemożliwe. Gdyby autor wpisał tu, że słyszał, że na bazalcie słabiej wybarwiają się niektóre czerwone rośliny, nie wtrącałbym się Tongue
A swoją drogą, właśnie wywróciłem zbiornik do góry... korzeniami, zmieniłem 'aranż' i podjąłem pierwszą próbę z kapsułkami ferki (podłoże zostało stare). Jakich Ty używasz?
pozdr

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Luty 19, 2011, 11:24:28 »

czy w podłoże wsadzisz od razu kulki torfowe??

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Luty 19, 2011, 11:29:32 »

czy w podłoże wsadzisz od razu kulki torfowe??
nie wiem czy do mnie to pytanie? Ja po dwóch tygodniach po przemeblowaniu i pierwszej przycince (wczoraj) zaaplikowałem w bazalt kapsułki ferki-strema i rosseta.
pozdr

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Luty 19, 2011, 11:50:50 »

wkradł się błąd miało być czy ja mam wsadzić od razu kulki czy odczekać aż akwa dojrzeje Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Luty 19, 2011, 13:30:24 »

nie będę się mądrzył, bo nie mam doświadczenia z kulkami torfowymi. Może bardziej doświadczony w temacie Pethro Ci podpowie.
pozdr

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Luty 19, 2011, 20:13:51 »

vento w chwili obecnej stosuje wszystko co mi pod rękę wpadło jeszcze za wczesnie na jakies konkretne wnioski ale rotala macrandra miniaturowa jest bardziej czerwona po ferce, po pałeczkach nawozowych zielony dom wystrzelił mi eleocharis a. i marsilea którą wczesniej uważałem za wolnorosnącą.. (widac że lubi fosfor )
ludwigia brevipes, ammania senegalensis, ludwigia peruviana jakies minimalne zmiany po ferce, nie wiem czy to wpływ kapsułek poczekam jeszcze tydzień bo dopiero pare dni upłyneło po aplikacji

co do didiplisa to mam go w tej chwili wysokiego na 5-10cm i jest czerwony, miejscami pomarańczowy ( w cieniu ) oświetlenie mam 0,7W/l, do powierzchni ma jeszcze 15-20cm także oświetlenie na pewno tak ale to nie wszystko.  

Konstruktor88
jesli masz jałowe podłoże to ładuj kulki bez oporów Wink co innego jesli to kulki lub kaspułki z nawozem w tedy trzeba zachować umiar i trzymac sie zaleceń producenta

« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2011, 20:24:47 wysłane przez Pethro » Zapisane
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: