Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « jakie podłoże do awka 150L z roślinami
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie podłoże do awka 150L z roślinami  (Przeczytany 8843 razy)
Konstruktor88
Stały użytkownik

« : Luty 15, 2011, 10:27:06 »

Witam,

Jakie podłoże z tych dedykowanych, od razu mowie ze z ziemia ogrodową nie będę się bawić. Głównie planuje akwa roślinne, z pięknym trawniczkiem Smiley

zastanawiam się nad opcją taką JBL manado i z racji że jest lekki na to baZALT.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2011, 22:13:17 wysłane przez Konstruktor88 » Zapisane

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2011, 00:14:07 »

w jakim celu chcesz dać manado pod spód, a na wierzch bazalt ?
Jeżeli nie chcesz się bawić w ziemię, a chcesz mieć holendra to niestety, ale raczej nie obędzie się bez drogiego substratu takiego jak np Amazonia.

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2011, 09:29:52 »

Dobre rezultaty jeśli chodzi o rośliny, można osiągać także na tańszych podłożach np ASII.
A jeśli właściwie zaplanuje się nawożenie, CO2 i światło to i zwykły żwirek wystarczy.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2011, 10:40:45 »

na zwykłym bazalcie, bez dodatków i substratów też można odpalić rośliniaka. Trzeba się tylko trochę pomęczyć na początku i cierpliwie poczekać, aż podłoże dojrzeje. Jeśli jednak chcesz szybko osiągnąć dobre wyniki, a kasy Ci nie szkoda, to polecam Amazonię. Ta z serii II szybciej doprowadza do klaru wody, zaś seria I dłużej uwalnia związki wspomagające wzrost zielska. Z ASII też miałem próbę, ale osobiście byłem bardzo niezadowolony. Przysypywania substratu bazaltem nie polecam-i tak się wymiesza prędzej czy później (przesadzanie, dosadzanie, zmiana aranżacji), a to już nieciekawie wygląda.
pozdr

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2011, 11:25:09 »

chyba jednak zostanę przy bazalcie, tańszy no i planuje mieć ryby denne. Zrobie wysepke z piasku biaęłgo kwarcowego i będzie gites Cheesy

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2011, 11:56:49 »

Jeśli planujesz ryby denne (np kiryski) to nie wiem czy bazalt jako podłoże jest dobrym pomysłem, ze względu na dość ostre krawędzie.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2011, 11:58:25 »

chyba jednak zostanę przy bazalcie, tańszy no i planuje mieć ryby denne.

Możesz dać pod bazalt trochę jakiegoś substratu, np Biogruntu. Nie za dużo, np ze 2 cm przysypane sporą warstwą bazaltu. Zawsze wspomoże to zielsko, a nawet jak się trochę wydostanie przy przesadzaniu to tragedii nie będzie. Polecam właśnie Biogrunt, dobre bezproblemowe podłoże. Co do ASII to mam zdanie jak Vento, same problemy z nim miałem.

Zrobie wysepke z piasku biaęłgo kwarcowego i będzie gites Cheesy
Na 90% nie będzie gites Wink zrobić fajnie zaaranżowaną ścieżkę z białego piachu i jeszcze utrzymać ją w porządku przez dłuższy czas to ciężkie zadanie. Ale próbuj Smiley

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2011, 12:47:28 »

Co do ASII to mam zdanie jak Vento, same problemy z nim miałem.
Z ciekawości zapytam jakie to były problemy? Bo czytałem wiele opinii i chwalących jest tyle samo co przeklinających to podłoże.
Osobiście stosowałem czarny ASII+ i dopóki nie grzebałem w nim było ok. Gorzej jak trzeba było coś wyrwać, przesadzić - chyba uwalniało się zbyt wiele czegoś, bo potem trzeba było glonki eksmitować (najczęściej były to długie nitki). O masakrycznym "pyleniu" w akwarium po wzruszeniu podłoża nie wspomnę. Mimo tych "niedogodności" jeśli patrzeć i oceniać je pod kątem wzrostu roślin, to spisywało się u mnie bardzo dobrze.

A tym Biogruntem mnie zainteresowałeś... Szkoda, że szkło już 10 dni zalane i prawie się dotarło...

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2011, 14:51:02 »

po rozmowie z Panem w sklepie i radzie bym nie brał bazaltu bo w nic nic nie rośnie zakupiłem podłoże ZOLUX mówił że bardzo dobre dla roslin oraz fajnie kontrastuje z japońskimi kamolami Wink

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #9 : Luty 16, 2011, 15:12:36 »

Też to mam u siebie, konkretnie ten:
http://www.zolux.com/nasze-produkty.php?parametre=24;152;746;13208
Wsypałem 3 paczki. Co z tego będzie - czas pokaże.

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 16, 2011, 17:39:07 »

jak wygląda w świetle? mógłbyś strzelić fotencje?

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2011, 18:39:34 »

Oto wycinek środkowej części, gdzie podłoże jest najmocniej oświetlone (mam prawie 0,7W/litr).

Zdjęcie zrobione małym kompaktem z ustawionym balansem bieli na -1, a mimo to jak widzisz, podłoże odbija dość sporo światła.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 18:42:44 wysłane przez Sirius » Zapisane

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2011, 15:34:42 »

jednak zmieniłem podłoże, bo mi zalezy aby było ciemne. Więc kupiłem Filtus Floran niby dla roslin miał ktoś??

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2011, 17:45:25 »

Filtus Floran jest jałowym podłożem, najlepiej byłoby coś dać pod niego z nawozem. IMHO jest tak samo przydatny jak żwirek.. jak chciałeś specjalnie pod trawnik to trzebabyło zainwestować w jakieś porządne podłoże zamiast bawić się w półśrodki
np to jest w przystępnej cenie i bardzo dobre http://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloza/zestawy-podlozy/podloze-oliver-knott-nature-soil-czarne-p-7537.html?osCsid=6df84e45f95e8
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 17, 2011, 17:53:13 »

ale ja będę miał ryby denne a te wszystkie podłoża to lekkie są

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: