zaczepny
Nowy

|
 |
« : Luty 09, 2011, 07:25:03 » |
|
Witam mam pytanie czy można zastąpić kranówke inną wodą,np. przegotowaną czy mineralną z butelki? by nie była taka twarda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19ak82
Zainteresowany

KIELCE
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2011, 08:41:19 » |
|
Woda z ujęć głębinowych raczej z pewnością będzie twarda tak jak większość wód mineralnych. Chyba że woda nisko zmineralizowana, która pochodzi z ujęć powierzchniowych. Jeżeli masz kogoś mieszkającego na wsi lub posiadającego studnię kopaną to tego typu woda też jest dobrej jakości jeśli chodzi o twardość (wszystko zależy od warstw wodonośnych), można też stosować wodę deszczówkę ale jej jakość zależy znowu od atmosfery (zanieczyszczeń powietrza). Dobrym rozwiązaniem jest woda kranówka połączona w odpowiednich proporcjach z wodą RO (destylowaną). Przed wyborem wody do akwarium powinieneś sprawdzić parametry każdej i wybrać najkorzystniejszą. Ogólnie: woda głębinowa - twarda może być zażelaziona woda deszczówka - miękka może zawierać domieszki pyłów i metali ciężkich z powietrza woda ze studni kopanej - parametry różne i zmienne w czasie może zawierać materiał organiczny woda kranówka - od miękkiej do bardzo twardej - poddana oczyszczaniu mechanicznemu i procesom chemicznym, chlorowana woda destylowana - miękka, neutralne pH, zdatna do akwarium tylko po zmieszaniu z innymi wodami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2011, 14:34:03 » |
|
mało która woda mineralna jest mineralna, o dziwo z reguły mają mniej minerałów niż woda źródlana ( mamy luke w prawie i nikt nie weryfikuje czy wodą podpisana przez producenta Mineralna jest rzeczywiscie mineralna) więc po prostu patrz na skład, zawsze masz podaną sumę mienerałów w mg/l
dobra do akwarium jest np woda z tesco-saguaro, sam brałem do mniejszego akwarium ma ona tylko 218mg/l (że by tyle mieć w akwarium musze mieszać moją kranówkę w stosunku 3 czesci RO do jednej czesci kran)
jakbyś chciał zbierać deszczówkę to trzeba odczekać 10 minut, po tym czasie wypłukane są z atmosfery pyłki i większe zanieczyszczenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19ak82
Zainteresowany

KIELCE
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 15:34:14 » |
|
saguaro jest z Lidla 1,45zł za 5L - kupuję ją synkowi do robienia mleka. Właśnie wiozę 10 baniaczków  Jak by ktoś chciał trochę pustych 5L butelek to mam na zbyciu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 15:36:36 wysłane przez 19ak82 »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2011, 16:11:49 » |
|
aaa własnie ... z lidla  juz dawno nie kupowałem i zapomniałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2011, 17:46:18 » |
|
Czyli taka woda jest najlepsza do robienia podmian?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2011, 21:10:24 » |
|
zależy co masz w akwarium, jak masz ryby i/lub rośliny wymagające miękkiej wody to się nadaje
dla przykładu do tangi, malawi czy nawet akwarium z glebą lepsza jest twardsza woda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafał 999
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 10, 2011, 01:24:09 » |
|
jeżeli macie zamiar używać takich wód do podmian i zapełniania swoich zbiorników to wydaje mi się że lepiej i ekonomiczniej jest zainwestować w filtr do odwróconej osmozy i mieszać tą wodę ze swoją z kranu bo taki filtr ja kupiłem miesiąc temu za 160 złotych na giełdzie i jestem bardzo zadowolony bo wiem że mam w 100% wodę pewną i czystą niemal jak łza i wolną od wszelkich związków chemicznych jakie nie są pożądane w akwarium a poza tym wody mineralne są do picia i są najczęściej wodami twardymi gdyż zawierają wiele minerałów które nie służą rybom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 10, 2011, 18:36:27 » |
|
rafał 999 teoretycznie powinny byc w wiekszosci mineralne ale w praktyce jest tak ze wiekszosc to miękka woda. 218 mg/l to chyba niewiele mineralów ?  dlatego napisałem by patrzec ile mają tych minerałów ludzie kupuja wodę mineralną bo ta co ma wiecej minerałów jest dla nas zdrowsza a czesto lepszą ( o wiekszej ilosci minerałów) wodę mają w kranie poza tym jak ktos ma małe akwarium i podmienia 5 l to 1,5zł na tydzien to nie majatek ;p oczywiscie ze najlepiej jest kupic filtr ro i samemu mineralizowac, w przypadku wiekszego akwarium inwestycja szybko sie zwróci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurempus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 10, 2011, 20:39:17 » |
|
A mogę na przykład wlać wodę z źródła które znajduje sie w lesie (I klasa czystości czyli woda zdatna do picia)  ?I czy mogę dać piasek z takiego źródła do akwarium? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafał 999
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 10, 2011, 22:03:03 » |
|
Woda źródlana jest wodą dobrą tylko pod warunkiem że jest w miarę miękka bo 90% wody źródlane są wodami twardymi musiał byś sprawdzić jej skład chemiczny bo trudno mi udzielić odpowiedzi na to pytanie bo nie wiem jakie ryby hodujesz bo ja mam u siebie źródło w którym jest woda o parametrach:pH8,TwO 30,TwW 15 i jest to woda niemal idealna dla pyszczaków a ja hoduje pielęgniczki i potrzebuje wody o parametrach pH6-6,5,TwO 0-5,TwW 0 i jak widzisz trudno mi uznać wodę źródlaną za wodę I klasy a jeżeli chodzi o piasek to jak najbardziej tylko musisz go dobrze wypłukać i najlepiej wygotować
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurempus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 10, 2011, 22:46:31 » |
|
Woda źródlana jest wodą dobrą tylko pod warunkiem że jest w miarę miękka bo 90% wody źródlane są wodami twardymi musiał byś sprawdzić jej skład chemiczny bo trudno mi udzielić odpowiedzi na to pytanie bo nie wiem jakie ryby hodujesz bo ja mam u siebie źródło w którym jest woda o parametrach:pH8,TwO 30,TwW 15 i jest to woda niemal idealna dla pyszczaków a ja hoduje pielęgniczki i potrzebuje wody o parametrach pH6-6,5,TwO 0-5,TwW 0 i jak widzisz trudno mi uznać wodę źródlaną za wodę I klasy a jeżeli chodzi o piasek to jak najbardziej tylko musisz go dobrze wypłukać i najlepiej wygotować
Dzięki za odpowiedź:) ja w akwa mam takie ryby jak zebra,sum rekini,prętnik karłowaty i raka i jeszcze tam takie rybki żeby akwa jako tako wyglądało
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|