Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Czyszczenie żwirku z akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie żwirku z akwarium  (Przeczytany 14774 razy)
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« : Luty 08, 2011, 18:34:18 »

Witam Wszytskich.

Jutro postanawiam postawić zbiornik od nowa z powodu wymiany podłoża, ponieważ chce połowe zbiornika, lub jakąś część jego przykryć piaskiem. I tu moje pytanie czy znacie jakieś lepsze sposoby na płukanie żwiru, niż  płukanie go w ręce Smiley, tak jak do tej pory to robiłem Smiley, a najwięcej czasu mi przy tym schodzi Smiley

Za porady bardzo dziekuję.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 20:57:30 wysłane przez Neon-Innesa » Zapisane

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2011, 19:14:18 »

Ja wsypywałam cały worek (2kg) do wiadra, dolałam wody, żeby przykryła żwirek. I tylko mieszałam ręką przez chwilę. Wylewałam wodę i leciałam ze żwirem do akwarium. ;d
Szybko poszło, a miałam do płukania 25 kg.

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2011, 19:30:38 »

Ja wsypywałam cały worek (2kg) do wiadra, dolałam wody, żeby przykryła żwirek. I tylko mieszałam ręką przez chwilę. Wylewałam wodę i leciałam ze żwirem do akwarium. ;d
Szybko poszło, a miałam do płukania 25 kg.
To wiem tylko mi chodzi żwirek z akwarium, bo żwirku narazie nie będę kupywał nowego tylko ten brudny Smiley żwirek Smiley

Nikt nie może mi pomoć w jaki sposób najszybciej wyczyścić żwirek ??
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 22:36:02 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 10:53:26 »

No to tak samo możesz zrobić z tym z akwarium. Co za różnica czy bierzesz go z worka czy z akwarium.  Grin

A tak na marginesie to wiesz akwarystyka czasami musi pochłonąć więcej czasu. No bo na co dzień tylko karmisz rybki, chwilę poobserwujesz, co jakiś czas tylko podmieniasz wodę, obrywasz zwiędłe liście z roślin itd. Więc raz na jakiś czas to lepiej zrobić coś porządnie i dłużej, niż szybciej, a może mniej dokładnie.

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2011, 19:56:34 »

Ja zawsze płukałam żwirek wrzątkiem, ale gdzieś przeczytałam, że to nie jest dobry pomysł.
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2011, 20:37:28 »

do akwarystycznie ja zawsze robie bardzo dokładnie, tylko chodziło mi o jakieś inne sposoby, też skuteczne i szybsze bo czyszcze swój żwir około godziny ;(.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2011, 21:17:58 »

mam tylko jedna radę, nie płucz tego żwirku w wodzie kranowej tylko w wodzie z akwarium bo wybijesz wszystkie bakterie nitryfikacyjne i dojrzewanie akwarium od 0

jesli w tym żwirku będą rosły rosliny to płukanie nie jest wskazane
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 10, 2011, 12:22:51 »

mam tylko jedna radę, nie płucz tego żwirku w wodzie kranowej tylko w wodzie z akwarium bo wybijesz wszystkie bakterie nitryfikacyjne i dojrzewanie akwarium od 0

jesli w tym żwirku będą rosły rosliny to płukanie nie jest wskazane

50% czystej wody wylewam do wiader bo spowrotem będę chciał ją wpuścić, a nastepne 50% jest strasznie brudne. No a jak bym zalal cale akwa od nowa to znowu dojrzewanie zbiornika z miesiąć Sad. Ktoś kiedyś podsunął mi taki pomysł, żeby wąż od prysznica tą rączke taką "telefoniczną" odkrecic wąż wsadzić do wiadra i, że podobno pod ciśnieniem, woda bedzie wybijać do góry i brud sam wypłynie

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 10, 2011, 16:12:52 »

A w jakim celu chcesz "wyczyścić" żwirek ?
wg mnie powinieneś ograniczyć się do typowego odmulenia, wyssać tyle wody ile się da i potem nasypać piasku.
Resztę wody (wodę przy odmulaniu wylewasz) wlewasz z powrotem do akwarium. Sadzisz rośliny i koniec

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 10, 2011, 16:26:31 »

A w jakim celu chcesz "wyczyścić" żwirek ?
wg mnie powinieneś ograniczyć się do typowego odmulenia, wyssać tyle wody ile się da i potem nasypać piasku.
Resztę wody (wodę przy odmulaniu wylewasz) wlewasz z powrotem do akwarium. Sadzisz rośliny i koniec

w celu wymiany podłoża. Mam akwa 220l. i nie mam filtra zewnętrznego ( brak środków finansowych ) tylko, zwykly wewnetrzny AQUA SZUT TURBO 550, i jak przesadzam rośliny czy cokolwiek "grzebie" w zbiorniku to jest straszny syf unoszący się z kamieni. Odmulam co tydzień przy podmiance wody 40l.
Co do mojego zbiornika to możesz popatrzeć tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/co-wymienic-a-co-dokupic-do-akwarium/30/
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 16:28:32 wysłane przez Neon-Innesa » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 10, 2011, 16:44:44 »

roslin nie przesadza sie przy kazdej podmianie, lepiej by było gdybs zamiast zmieniac podłoze zmienił obsade roslin
muł to dobry nawóz dla roslin, trzeba tylko dobrac rosliny które go lubią np zwartki by sie wspaniale czuły w takim nieodmulanym akwarium ze słabą filtracją mniejszymi podmianami wody i słabszym światłem

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 10, 2011, 19:13:44 »

roslin nie przesadza sie przy kazdej podmianie, lepiej by było gdybs zamiast zmieniac podłoze zmienił obsade roslin
muł to dobry nawóz dla roslin, trzeba tylko dobrac rosliny które go lubią np zwartki by sie wspaniale czuły w takim nieodmulanym akwarium ze słabą filtracją mniejszymi podmianami wody i słabszym światłem

Ale nie przesadzam roślin przy każdej wymianie, źle mnie zrozumiałeś, mam troche za duży zwirek od 6 do 1cm i po prostu roślinki niektóre wypłyną mi jak mój zbrojnik, który ma około 15cm ( wychodowany od małego ), szturchnie jedna druga itd.
Co do światła i roślin, światło mam słabe bo mam PHILIPS 14W, uważam, że jak mam kupić świetlówki np: http://www.superakwarium.pl/foto_art/1221078581.jpg tylko, że jeszcze z takimi rączkami po bokach co się przyczepia do akwa ( widziałem coś podobnego na allegro 360zl. ) to wole kupić pokrywe, do tergo powiem, że chce mieć 2x po 20W i powinno wystarczy to ( do 250 zl. ), bo nie chce mieć zbiornika w "chwastach". A co do roślinek to mam ich tylko pare z każdego gatunku: moczarka, żabienice, gałęzatki, i coś w kształcie liści koniczyny, lecz to rosnie wysoko. I właśnie tak postanowiałem, że jak mam mało roślin to podziele baniak na 3 cześci. Po lwewj stronie same kamienie jakieś skały, kryjówki. Na środku taka drogą z żwirkiem 1-2mm i mech na gałęziach, a po prawej stronie rośliny, które jak się jeszcze rozrosną zakryją mi widoczny filter Smiley

Norbit7
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2011, 17:49:30 »

żeby nie mojtać się w odcedzanie kami z wody w wiadrze to w sito je i prysznicem na nie na full odkręcić żeby ciśnienie było dobre pomieszać rękoma i gotowe
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: