roslin nie przesadza sie przy kazdej podmianie, lepiej by było gdybs zamiast zmieniac podłoze zmienił obsade roslin
muł to dobry nawóz dla roslin, trzeba tylko dobrac rosliny które go lubią np zwartki by sie wspaniale czuły w takim nieodmulanym akwarium ze słabą filtracją mniejszymi podmianami wody i słabszym światłem
Ale nie przesadzam roślin przy każdej wymianie, źle mnie zrozumiałeś, mam troche za duży zwirek od 6 do 1cm i po prostu roślinki niektóre wypłyną mi jak mój zbrojnik, który ma około 15cm ( wychodowany od małego ), szturchnie jedna druga itd.
Co do światła i roślin, światło mam słabe bo mam PHILIPS 14W, uważam, że jak mam kupić świetlówki np:
http://www.superakwarium.pl/foto_art/1221078581.jpg tylko, że jeszcze z takimi rączkami po bokach co się przyczepia do akwa ( widziałem coś podobnego na allegro 360zl. ) to wole kupić pokrywe, do tergo powiem, że chce mieć 2x po 20W i powinno wystarczy to ( do 250 zl. ), bo nie chce mieć zbiornika w "chwastach". A co do roślinek to mam ich tylko pare z każdego gatunku: moczarka, żabienice, gałęzatki, i coś w kształcie liści koniczyny, lecz to rosnie wysoko. I właśnie tak postanowiałem, że jak mam mało roślin to podziele baniak na 3 cześci. Po lwewj stronie same kamienie jakieś skały, kryjówki. Na środku taka drogą z żwirkiem 1-2mm i mech na gałęziach, a po prawej stronie rośliny, które jak się jeszcze rozrosną zakryją mi widoczny filter