Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Sinice, nicienie - wszystko co najgorsze
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Sinice, nicienie - wszystko co najgorsze  (Przeczytany 13284 razy)
Andrij
Super aktywny

« : Luty 03, 2011, 18:01:46 »

Mam już akwarium założone od listopada. Teraz dopadła mnie plaga sinic i krasnorostów. Oto wszystko co wiem o swoim akwarium:

Pojemność:
126 litrów

Wymiary akwarium:
80x45x35

Oświetlenie:
standardowe 2x18W   świecę 10h

Filtr:
Kubełek FLUVAL 205

Ogrzewanie:
grzałka Tetratec 300W

Nawożenie:
- Tetra Plant PlantaMin
- Tetra Plant Crypto

Podłoże:
piasek kwarcowy - 25kg

Parametry wody:
temp. 24`C (nie włączam grzałki)
PH 7,5
GH 8
KH 6

Flora:
Echinodorus amazonicus
Sagittaria Subulata
Gymnocoronis Spilanthoides
Echinodorus Major

Fauna:
pielęgniczka kakadu  1 samiec+3 samice
8x  neon innesa
8x    żałobniczka

Co mam robić? Podawać CO2? Jakieś makro czy mikro? Pomóżcie bo wygląda to ładnie mówiąc nieestetycznie Undecided

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2011, 18:18:04 »

jeśli masz dużo roślin poczytaj o nawożeniu EI chociaż masz za słabe światło :/ co do krasnorostów stosuj EC zwiększone dawki pomagają zwalczyć to dziadostwo masz jakieś niedobory stąd te problemy ja właśnie kończę powoli zwiększone dawki EC po 1.5 tyg mogę stwierdzić, że idzie w dobrą stronę potem nawożenie EI
Ps.powodzenia z krasnalami bez niewiedzy walczyłem z nimi 8 miesięcy i restart niestety po restarcie wróciły ale już nie takie jak kiedyś miałem

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2011, 19:29:26 »

Wcale nie mam tak dużo roślin:

Flora:
5x Echinodorus amazonicus
8x Sagittaria Subulata
3x Gymnocoronis Spilanthoides
2x Echinodorus Major

To może muszę zrezygnować z jakichś roślin?

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2011, 19:42:12 »

jeśli Ci szkoda roślin zastosuj co wyżej napisałem zrób 2 tyg kuracje Easy Carbo przedawkuj 3 krotne ja na 112l dawałem 10ml EC dziennie rano przed zapaleniem światła w 25 litrowym akwarium po krasnorostach nic nie zostało w 112 jeszcze na jednej roślince mam końcówki za EC 500ml zapłaciłem 40 zł ale są też 100ml buteleczki wiadomo im więcej tym się bardziej opłaca po kuracji EC podawany w normalnych dawkach jest dobrym preparatem dla roślin.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2011, 19:51:21 »

A jest to w zoologach czy można to kupić jedynie przez neta?
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 19:53:05 wysłane przez Andrij » Zapisane

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2011, 19:55:50 »

Jest w większości sklepów zoo.
Tal, tak z ciekawości.
Tak duże przedawkowanie EC nie wpłynęło negatywnie na kondycje ryb?
Jak z parametrami wody?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2011, 20:08:09 »

zależy gdzie u mnie w mieście nie było a zamawiać na allegro szkoda za przesyłkę płacić ja zamówiłem u znajomego w sklepie bo akurat jechał na giełdę i mi wziął idź do sklepu i sobie zamów może się uda chyba, że trafisz od strzału Smiley.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=easy+carbo

emperor ja miałem w 2 baniaczkach krasnale 25 litrów i w 112 w 25 litrach mam krewetki RC i gupiki endlera potrójna dawka nic im nie zaszkodziła nie zauważyłem nic dziwnego w ich zachowaniu jedzą a krewetki są dalej  bezczelne co do moich rybek Smiley w 112 litrach mam pielęgniczki hangsloi i agasizza i wrażliwe otoski i też nic się nie dzieję EC to tylko węgiel w płynie parametry mam w normie nic się nie zmieniło a tym bardziej Ph jak to poniektórzy sądzą.

Easy Carbo to bardzo bogate i wydajne źródło węgla w płynie dla roslin akwariowych. Nawóz ten moze być stosowany w akwariach z dodatkowym nawożeniem CO2 i bez takiego sytemu. Znaczną poprawę widać już po kilku tygodniach. Easy Carbo sprawia, że rośliny mają o wiele lepsze warunki rozwoju niż glony, których ilość się przez to zmniejsza. Ze względu na swoje właściwości polecany jest najczęsciej akwarystom posiadającym mniejsze zbiorniki, w których instalowanie butli wraz z osprzętem do CO2 jest stosunkowo drogie.

pozdrawiam Wink

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2011, 21:05:35 »

No właśnie. Może ktoś poda mi jakąś sensowną dawkę tego EC żeby usunąć te glony a nie od razu końską dawkę.

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2011, 21:19:45 »

Andrij ale w tym rzecz, że musisz przedawkować jak chcesz się pozbyć krasnorostów potem stosujesz normalnie już jako źródło węgla dla roślin do 126 litrów dałbym 10ml dużo roślin jak piszesz nie masz wlewasz do miarki dolewasz wody bierzesz strzykawkę wciągasz roztwór i do akwarium. Ja zaaplikowałem do deszczowni w celu dobrego wymieszania w całym akwarium wczoraj na próbę siknąłem strzykawką koło limnophila aromatica i dziś widzę, że liście w tym miejscy jej odpadły wiec nie polecam tego sposobu rozpyl koło wylotu filtr żeby się dobrze rozeszło po akwarium pierwszą dawkę zrób mniejszą np 8ml a potem potem już 10ml
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 21:30:05 wysłane przez Tal » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2011, 21:26:08 »

Strzykawkę? Nie można tego po prostu wlać przy wylocie filtra?

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2011, 21:31:06 »

ja Ci podałem mój sposób ważne żebyś dobrze w miarę szybko rozeszło po akwarium Smiley trochę źle na to mogą reagować gałęzatka, moczarka, rogatek dodam, że rzecz tyczy się zwiększonych dawek.
Tu masz też wątek o krasnych:

http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/problem-z-krasnorostami-oraz-z-nitkami/
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 21:36:44 wysłane przez Tal » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2011, 23:09:59 »

Ok. Dzięki, jutro zamówię sobie to EC. Teraz już się zapytam o jedną rzecz. Czy ja mam ręką pościągać te sinice zanim wleję to EC czy to EC będzie zapobiegać powstawaniu sinic i usunie istniejące?

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2011, 23:49:46 »

EC działa ogólnie przeciwglonowo ja sinic nie mam więc nie wiem jak na nie działa powyciąganie trochę glonów nie zaszkodzi po kuracji krasnorosty a raczej ich szczątki zjadają u mnie ampularie po kuracji lejesz już EC normalnie starcza na bardzo długo
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 23:51:48 wysłane przez Tal » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2011, 23:57:19 »

Ale to EC na pewno też zapobiegnie sinicom a nie tylko krasnorostom?

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2011, 08:32:19 »

Sinic jak wyżej napisałem nie mam z krasnorostami się rozprawił w ulotce piszę, że zapobiega glonom nie pisze jakim u wielu z powodzeniem wygrał walkę z krasnorostami kup małą butelkę na próbę i obserwuj jak działa na sinice nic nie tracisz a spróbować możesz

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: