Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Nawożenie PROSZE O PORADY
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawożenie PROSZE O PORADY  (Przeczytany 8478 razy)
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #15 : Luty 04, 2011, 22:53:14 »

michji ja też nie wiem co ma bimbrownia do estetyki Smiley
paula co2 to jest dwutlenek węgla a easy carbo to węgiel w płynie nie porównuj tego te 2 rzeczy dobrze się sprawdzają razem ale bez co2 też. EC można stosować w małych zbiornikach bez co2 jak i wspomaganie przy bimbrowni a także do pełnego zestawu co2 z butlą.

paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 04, 2011, 22:53:54 »

U mnie rezultat byl widoczny dopiero po okolo 2-3 tygodniach..zanim zaczelam stosowac Carbo i Profit.wczesniej bylo fatalnie z roslinami.
paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 04, 2011, 22:58:13 »

paula co2 to jest dwutlenek węgla a easy carbo to węgiel w płynie nie porównuj tego te 2 rzeczy dobrze się sprawdzają razem ale bez co2 też. EC można stosować w małych zbiornikach bez co2 jak i wspomaganie przy bimbrowni a także do pełnego zestawu co2 z butlą.

no wlasnie.. wiem jaka jest róznica miedzy CO2 a EC .
100L uwazam za maly zbiornik. Wiec jesli EC wystarcza to po co bimbrownia?? i butla? i dodatkowe pomieszczenie na osprzet akwarystyczny?? ;)i pracownie chemiczna? Wink
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #18 : Luty 04, 2011, 23:03:07 »

wiesz w akwarium jak w środowisku czasami coś się zmienia to, że teraz masz dobrze nie oznacza, że tak będziesz mieć cały czas rośliny rosną potrzebują różnych składników z biegiem czasu poproszą o więcej a wtedy to odczujesz tak to już jest w akwarystyce

luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Luty 04, 2011, 23:04:39 »

no wlasnie.. wiem jaka jest róznica miedzy CO2 a EC .
100L uwazam za maly zbiornik. Wiec jesli EC wystarcza to po co bimbrownia?? i butla? i dodatkowe pomieszczenie na osprzet akwarystyczny?? ;)i pracownie chemiczna? Wink

100L akwa to 1/2 tego co ja mam  . Wiec zobaczymy jak sytuacja będzie sie pogarszała to biorę sie za bimbrownie.
paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 04, 2011, 23:17:44 »

no tak ale jesli stosuje nawóz + EC to chyba wystarczy.. chyba ,ze zwieksze obsade roslin to wtedy mozna zwiekszyc dawke EC i np Profitu bo to przewiduje producent..poczekamy zobaczymy .Nie spieram sie bo "damska logika "jest inna niz logika tradycyjna podawana -w szkolach czy na studiach Wink odezwe sie za jakis czas.. Smiley  
zeby potwierdzic skutecznosc lub przyzanc sie do bledu.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 23:22:41 wysłane przez paula1 » Zapisane
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Luty 04, 2011, 23:34:34 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/budujemy-bimbrownie-%29/

luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Luty 04, 2011, 23:43:36 »

link nie dziala
paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Luty 04, 2011, 23:56:14 »

wejdz na dzial"zrób to sam"pewnie  to autor mial na mysli.
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Luty 05, 2011, 00:25:35 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/budujemy-bimbrownie-)/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Luty 05, 2011, 03:29:41 »

Można mieć samo ec i nawozić zbiornik z pozytywnym skutkiem, moim zdaniem nie da to takiego samego efektu jak przy odpowiednim dawkowaniu CO2 ale w pewnym stopniu zaspokoi potrzeby roślin na węgiel. Na pewno tez lepiej dawkować ec niż mieć niestabilny poziom CO2.
wszystko tez zalezy od tego jakie rośliny chcemy dokarmiać, niektóre źle reagują na ec np wgłebki, ozdobne glony ( gałęzatka)
Dawkowanie ec jest też uciążliwe bo trzeba go podawac rano ze wzgledu na to ze połowiczy okres rozpadu to 8 godzin po 12 godzinach oprócz wchłaniania przez rosliny rozkładany jest przez bakterie i moze go byc juz za mało przy sugerowanych dawkach przez producenta.

Co do samego nawożenia to nie mylcie robienia samemu nawozu z soli z metodą EI
-dla przykładu mozna zrobić nawóz z soli i nawozić metoda limitowania fosforu
-można też prowadzić zbiornik metodą EI i dawkować nawozy z gotowych preparatów

Nie polecam nikomu kupowanie gotowego produktu a zachęcam do zrobienia własnej mieszanki, dlaczego?, bo jakikolwiek nawóz firmowy to w przypadku macro jakaś sól z wodą za bajońska sumę, micro najczesciej nie rózniące sie w składzie od tych ogrodniczych tez za cene kosmiczną..
Jedyne czego nie warto podrabiać to easycarbo bo aldechydy to trucizny..  Cool

Ludzie kupują gotowy produkt bo łudzą się że jesli dużo kosztuje to też dobrze działa  Tongue co niestety nie przekłada sie na praktyke. Bo wszystko zalezy od nas samych. Przykładowo roślinom jest obojetne czy azot dostały pod postacią KNO3 czy z firmowego nawozu, grunt to dac go tyle by zaspokoił potrzeby zywieniowe roslin.

Jak chcesz sam robic nawóz to polecam kalkulatory :
http://www.theaquatools.com/fertilization-calculator
http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_prosty.html

przeczytaj uważnie artykuł
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=27682
troche rozjaśni ci to nawożenie roślin i "magie" gotowych produktów

Nie namawiam do stosowania ei, sa też inne sprawdzone metody. Przykładowo kolega Zbyszek z innego forum zrobił ciekawy eksperyment porównujący różne metody nawożenia. Aczkolwiek uważam że metoda EI przy świetle na poziomie 0,5W/l sumiennych podmianach 50% na tydzień i stabilnym źródle wegla to najłatwiejsza metoda nawożenia jednoczesnie zapewniająca najlepszy wzrost
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=27953

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 04:06:01 wysłane przez Pethro » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: