Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Nawożenie PROSZE O PORADY
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawożenie PROSZE O PORADY  (Przeczytany 8481 razy)
luuz3r
Nowy
*

« : Luty 02, 2011, 18:08:48 »

Witam
Posiadam baniak 63L  rośliny razem z obsada (narazie 2 kiryski ) wkrótce dojdą neony i krewetki ) , oświetlenie 1x standardowa żarówka 15W i 1x 24w aquastar 10000K. jak na razie podaje samo CO2 w płynie (easycarbo) . Chce dodać że baniak ma jakieś 3 tyg  filtr zewnętrzny  HW-302 1000l/h . Moj problem polega an tym że nie wiem jak nawozić czy podawac w płynie np :nawóz ProFito , MAKRO PlantaActiv  ,  MICRO Planta Activ , fosfor , potas , żelazo w płynie . Słyszałem też o metodzie EI słuch sole rozpuszcza sie w wodzie i dawkuje do akwarium , mało wiem o tej metodzie i pewnie bym coś schrzanił  lecz jak ktoś pomoże to bede miłe zaskoczony , głównie chodzi mi o dozowanie.Z tego co sie orientuje to dawki  .Proszę o wasz wskazówki i porady Smiley
Pozdrawiam
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2011, 18:18:58 »

witam ja trochę czytałem o ei wydaje się być  metodą prosta podobno nie wymaga częstych pomiarów parametrów wody no może z początku aby ustalić dawki. W tej metodzie trzeba wymieniać ok 50% wody tygodniowo. sam jestem zainteresowany może wypowie się ktoś kto stosuje takie nawożenie, coś poleci.
luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2011, 19:36:11 »

Smiley czekamy na wypowiedź kogoś bardziej doświatczonego
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2011, 21:54:44 »

jak na razie podaje samo CO2 w płynie (easycarbo)
to nie jest co2 w płynie tylko źródło węgla jego głównym składnikiem jest aldehyd glutarowy i jest dobrym wspomaganiem przy istniejącym co2

Słyszałem też o metodzie EI słuch sole rozpuszcza sie w wodzie i dawkuje do akwarium , mało wiem o tej metodzie i pewnie bym coś schrzanił  lecz jak ktoś pomoże to bede miłe zaskoczony , głównie chodzi mi o dozowanie
ja akurat zaczynam przygodę z estimative index (EI) to najtańsza i bardzo dobra metoda nawożenia roślin trzeba mieć zapewnione oświetlenie min te 0.5W/L i co2 ( nie w płynie Tongue ) i zadbać o jego stały poziom bez żadnych skoków bo takie wahania mogą się źle skończyć i to niestety u mnie na razie szwankuję muszę dopracować bimbrownie jeśli chcesz to Ci prześle fajnego linka na priv o EI

luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2011, 23:36:50 »

możesz zapodac link Smiley chętnie poczytam . Niechce montować bimbrowni do 60l akwarium psuje tylko wizerunek.A butla z gazem to za wysokie koszta zatem  co proponujesz  jakie rozwiązanie podawac dalej easy carbo + jakiś nawóz ( jaki polecacie ??) ??Na razie z Ei  dam sobie spokój Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2011, 00:03:38 »

jeśli dopiero zaczynasz z akwarystykę roślinną, polecam na początek gotowe nawozy. Ja używam pełnej linii PG (Macro, micro i classic) i jestem bardzo zadowolony. Jedyne co podaję z soli to potas.
pozdr

luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2011, 13:45:24 »

A co możenie powiedziec na nawozy od Easy-Life : ( micro ProFito ) albo od  AQUABOTANIQUE Planta Activ :Mikroelementy i Makroelementy . Który rodzaj nawozów jest lepszy ??
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 04, 2011, 14:54:05 »

ja bym tam wolał w tą butle co2 zainwestować, jak wyżej Tal pisał wahanie pH jest niebezpieczne. W przypadku bimbrowni ciężko podawać zawsze tą samą ilość co2 a jak wiemy więcej co2 to mniejsze pH.
luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 04, 2011, 21:12:45 »

Tak w tej chwili ani bimbrowni nie mam ani butli co2 , bimbrowni nie montuje bo psuje wizerunek  a na bulte narazie nie ma pieniążków ,wyszedłem z tego założenia że bede podawał Easycarbo.  Jeszcze raz zwrócę sie z moim pytaniem moze ktoś mi odpowie Roll Eyes jaki nowoz leprzy profitEasy Life czy AQUABOTANIQUE Planta Activ :Mikroelementy i Makroelementy . Mam dostep do tych 2 nawozow  . prosze o odpowiedz

P.s
Przeglądając allegro natknąłem sie na taki sposób nawożenia CO2
w Tabletkach:
http://allegro.pl/sanoplast-3w1-20-tabl-komplenty-nawoz-co2-i1434397865.html
http://allegro.pl/sera-co2-tabs-plus-co2-w-tabletkach-20-sztuk-i1433586211.html

W butli z dużym dyfuzorem co podobnego do butli z CO2:
http://allegro.pl/mhk-filtus-zestaw-co2-dzwon-butla-1000ml-wroclaw-i1433893237.html

Co o tym myślicie ?

« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 21:53:00 wysłane przez luuz3r » Zapisane
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 04, 2011, 21:58:48 »

Bez CO2 moim zdaniem to nawożenie mało da. Spróbuj z bimbrownią, tydzien czy dwa... przebolejesz, a dalej pomyślisz co dalej, ale moim zdaniem bez CO2 nie ma sensu bawić się w nawożenie.

Edit:
Odnośnie linków:
1. Do bani
2. Do bani
3. Do bani x2

« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 22:04:34 wysłane przez fr0t » Zapisane

paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 04, 2011, 22:10:45 »

Mam 100L na poczatku mialam problemy z glonami i rosliny slabo rosly .. zaczelam stosowac  Profito i EASYCARBO z firmy EASY LIFE  glony odeszly w zapomnienie a rosliny wystartowaly w szerz i w zdluz.. bez bimbrowni i bez butli..Co ma wisiec-nie utonie wiec  jesli  nie sprawdzi sie  tansze rozwiazanie zawsze mozesz spróbowac drozszego..
ale ja jestem zadowolona. Smiley

ps. przepraszam ale nie mam polskiej czcionki.

« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 22:23:35 wysłane przez paula1 » Zapisane
luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 04, 2011, 22:25:06 »

Mam 100L na poczatku mialam problemy z glonami i rosliny slabo rosly .. zaczelam stosowac  Profito i EASYCARBO z firmy EASY LIFE  glony odeszly w zapomnienie a rosliny wystartowaly w szerz i w zdluz.. bez bimbrowni..Co ma wisiec-nie utonie wiec  jesli  nie sprawdzi sie  tansze rozwiazanie zawsze mozesz spróbowac drozszego..
ale ja jestem zadowolona.

ps. przepraszam ale nie mam polskiej czcionki.

Bez bimbrowni  tzn ze jedynym źródłem CO2 jest EASYCARBO ?? 
Może w krótce zmajstruje coś z bimbrownia. Własnie mam takie pytanie czy jak bimbrownia bedzie stała okolo 1,6m pod akwa to  bedzie wydajna ??
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 04, 2011, 22:28:19 »

Pozwolę sobię zacytować użytkownika  Tal bo dobrze gada.

jak na razie podaje samo CO2 w płynie (easycarbo)
to nie jest co2 w płynie tylko źródło węgla jego głównym składnikiem jest aldehyd glutarowy i jest dobrym wspomaganiem przy istniejącym co2

Słyszałem też o metodzie EI słuch sole rozpuszcza sie w wodzie i dawkuje do akwarium , mało wiem o tej metodzie i pewnie bym coś schrzanił  lecz jak ktoś pomoże to bede miłe zaskoczony , głównie chodzi mi o dozowanie
ja akurat zaczynam przygodę z estimative index (EI) to najtańsza i bardzo dobra metoda nawożenia roślin trzeba mieć zapewnione oświetlenie min te 0.5W/L i co2 ( nie w płynie Tongue ) i zadbać o jego stały poziom bez żadnych skoków bo takie wahania mogą się źle skończyć i to niestety u mnie na razie szwankuję muszę dopracować bimbrownie jeśli chcesz to Ci prześle fajnego linka na priv o EI

Nie rozumiem też tego co autor miał na myśli pisząc, że bimbrownia psuje wizerunek. Świetne rozwiązanie jako tania alternatywa dla butli, a butle z zacierem zawsze można gdzieś schować w szafce.

A i co do wahań ph, zależy to też od twardości wody. Pewne jej poziomy nie pozwalają spaść ph poniżej określonej wartości, dlatego tak ważnym jest badanie twardości przy dozowaniu CO2.

paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 04, 2011, 22:42:20 »

Wiem ,ze CO2 to nie to samo co podawanie  EASYCarbo ale jesli przyrost roslin jest duzy np(raz na póltora tygodnia przybywa nowe klacze np.z odmiany  nurzanca)i inne rosliny ,zieloniutkie i zdrowe to chyba jest dobrze.
Moze mam zle podejscie do akwarystyki. ale wydatki ograniczam do minimum.

Jestem zwolennikiem zaczynania od najtanszych rozwiazan. bez CO2 w "  sprayu"  Cheesy i bimbrowni... no moze gdybym miala 200 L i wyzej to moze bym sie pokusila o inne rozwiazania..
ale skoro wszystko na razie jest ok . to czemu nie...?
Ps Tak. jedynym zródlem  CO2 jest EASYCARBO.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 22:47:20 wysłane przez paula1 » Zapisane
luuz3r
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2011, 22:48:22 »

Zobaczymy narazie podaje easy carbo od paru di a profit jest juz w drodze Smiley Co do bimbrowni to musze znaleźć miejsce i troche poczytac na jej temat . Poleci ktoś jakieś  konkretne linki ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: