Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « dziwna biała substancja w dojrzewającym zbiorniku
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwna biała substancja w dojrzewającym zbiorniku  (Przeczytany 2863 razy)
fab
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2011, 21:13:22 »

Witam.Moje akwarium(72l) dojrzewa już ok.10 dni.Od kilku dni zauważyłem na przyssawkach od grzałki odrobinę na korzeniu i na mchach dziwną galaretowatą biała substancję.Czy mam coś z tym robić?Czytałem gdzieś,że jest to jakiś glon i  w nowych bainiakach może coć takiego sie dziać.Mówią,że samo ustąp.iWoda w lekko zmętniała.Wczoraj wpuściłem parkę kupików,2 kiryski i 2 krewetki, licząc,że sie tym zamją.I faktycznie krewecie pałaszują co"coś"ale jest ich tylko 2 Undecided
Poradzicie cos?
pozdrawiam
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2011, 21:23:52 »

Po pierwsze jeszcze nie czas na tyle ryb.
fab
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2011, 21:28:51 »

no super rada thunderdome!fakt moze sie i pospieszylem z rybami,ale to biale cos pojawilo sie przed rybami.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2011, 21:47:10 »

czyść mechanicznie i czekaj aż akwarium dojrzeje. To raczej nie glon a pleśń jakaś..i owszem krewetki się takim czymś interesują, ale dwie sztuki na pewno sobie nie poradzą.
Wyjmuj przyssawki i ewentualne dekoracje na których pleśń jest widoczna, czyść pod bieżącą wodą. Rób podmiany wody ze dwa razy w tygodniu, dopóki akwa nie dojrzeje. Nie przekarmiaj rybek...dawaj dwa razy dziennie tylko po odrobince karmy, tak by nie zdążyło nic spaść na dno.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2011, 22:22:51 »

Ja bym tego wcale nie wyjmował bo poco  Huh tylko dlaczego w akwarium jużsa ryby  Undecided to wszystko komplikuje, uważaj na pH bys niemiał zasadowego bo potrujesz ryby. Zastosuj sie do tego co napisała lwica tj. czeste podmiany i badanie wody, jek bedzie wykrywalny amoniak to duza podmiana, jak bedzie wykrywane NO2 podmiana.
fab
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2011, 07:28:15 »

Temat zamknięty.białe "coś"ustąpiło.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: