asanroth
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 24, 2011, 13:30:38 » |
|
Od samego początku moja roślinka (na czubkach liści) wypuszcza takie jakby sadzonki, Wpadłem wczoraj na pomysł żeby to jakoś roznosnąć, Postanowiłem wrzucić to do słoika i czekać  Czy jest jakiś inny sposob na rozrośnięcie się roślinki (oczywiscie nie w ogolnym akwarium) ? Czy roślinka potrzebuje powietrza żeby rosnąć ? Może być światło dzienne ? Jak zrobić napowietrzacz do takiego słoika ? Proszę o pomoc. Oto zdjęcie tej sadzonki: Na sygnaturze po prawej stronie widać matkę !
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 13:42:05 wysłane przez asanroth »
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2011, 13:33:15 » |
|
To co pokazujesz na zdjęciu to microsorum pteropus. Poszukaj w necie informacji o tej roślinie. Tego typu odrosty na końcach liści rośliny-matki to normalna rzecz - ta roślina m.in. w ten sposób się rozmnaża. Na pytania nie odpowiem z wiadomych powodów  (napowietrzanie do słoika itp...).
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2011, 15:04:22 » |
|
Ale czy ta roślinka żeby rosnąc potrzebuje powietrza ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2011, 15:07:42 » |
|
Każda roślinka żeby rosnąć potrzebuje: - dwutlenku węgla, - micro i macro elementów - światła - wody Ta również.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2011, 15:13:11 » |
|
W takim razie jak zrobić napowietrzacz do słoika ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2011, 15:45:14 » |
|
Nie rozumiem dlaczego ta roślina miałaby być poza akwarium. Tam zdecydowanie będzie miała lepsze warunki do rozwoju ...
A co do napowietrzania ... brzęczyk + wężyk + kostka ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2011, 16:52:13 » |
|
Nie rozumiem dlaczego ta roślina miałaby być poza akwarium. Tam zdecydowanie będzie miała lepsze warunki do rozwoju ...
W akwarium nie mam miejsca, a zresztą ta roslinka lubi mieć korzenie na wierzchu ;] Mógł byś mi podać schemat zrobienia czegoś takiego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2011, 17:00:16 » |
|
napowietrzanie jest zbędne, jak już koniecznie chcesz to możesz spróbować zrobić malutką bimbrownie ale najlepsze wyjście to kupic małąprzyssawkę, przywiazac paproć do niej za pomocą żyłki lub nitki i przykleić w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2011, 19:00:32 » |
|
Każda roślinka żeby rosnąć potrzebuje: - dwutlenku węgla, - micro i macro elementów - światła - wody Ta również.
W takim razie jak zrobić napowietrzacz do słoika ?
Gosiek wypisała Ci elementy niezbędne do rozwoju roślin. Czy widzisz gdzieś tam słowo na temat napowietrzacza??? Uparcie drążysz temat, na który dostałeś już odpowiedź. Jeśli nie masz miejsca w akwarium, to po co chcesz rozwijać tą szczepkę? Jeśli masz zamiar sprzedawać, lub oddawać innym akwarystom takie młode rośliny, to zawsze możesz poczekać, aż rozwiną się w ogólnym do wystarczających rozmiarów i dopiero wtedy je wyciągać. W słoiku raczej nic Ci nie wytrzyma, bez co2 i nawożenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2011, 21:26:09 » |
|
Gosiek wypisała Ci elementy niezbędne do rozwoju roślin. Czy widzisz gdzieś tam słowo na temat napowietrzacza??? Uparcie drążysz temat, na który dostałeś już odpowiedź. Jeśli nie masz miejsca w akwarium, to po co chcesz rozwijać tą szczepkę? Jeśli masz zamiar sprzedawać, lub oddawać innym akwarystom takie młode rośliny, to zawsze możesz poczekać, aż rozwiną się w ogólnym do wystarczających rozmiarów i dopiero wtedy je wyciągać. W słoiku raczej nic Ci nie wytrzyma, bez co2 i nawożenia. Chcę wychodować większą roslinkę i wrzucić ją do akwa.. A poprostu sie pytam jak zrobic napowietrzacz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2011, 08:32:07 » |
|
Chcę wychodować większą roslinkę i wrzucić ją do akwa..
Słoik nie jest naczyniem do tego celu przeznaczonym. Roślina prędzej w nim zmarnieje niż się rozwinie. A poprostu sie pytam jak zrobic napowietrzacz  A po co robić skoro można kupić w zoologicznym. Seboos napisał co potrzebne. brzęczyk + wężyk + kostka ...
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
lajtowygosc
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2011, 11:24:50 » |
|
ja bym roślinkę wrzucił do kotnika i umieścił w akwa wszystkie problemy rozwiązane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 25, 2011, 17:19:08 » |
|
mam jeszcze zasadnicze pytanie w jakim celu ma być te napowietrzanie bo roślinom to przynosi wiecej szkód jak pożytku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lajtowygosc
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 25, 2011, 19:12:14 » |
|
myślę, że podawanie co2 załatwi sprawę. Z tego co wiem rośliny tylko w nocy zużywają tlen w dzień potrzebują co2 do fotosyntezy. Ale niech wypowiedzą się inni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
punisher155
Zainteresowany

gg: 6162948