Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Szerokość lampy do szerokości akwarium.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szerokość lampy do szerokości akwarium.  (Przeczytany 1832 razy)
subek
Zainteresowany
**

« : Styczeń 18, 2011, 22:01:23 »

Hej,

Właśnie planuje nowy zbiornik i mam problem z oświetleniem, zbiornik 129x51x37,5cm i do tego lampa o wymiarach dł. 61 cm i szer. 28cm, sześć świetlówek T5 o mocy 24w. Lampa wisiała by kilka centymetrów nad zbiornikiem i zastanawiam się czy doświetli mi początek i koniec akwarium czy musiałbym jednak zastosować dłuższe świetlówki? Zbiornik raczej bez roślin, planuję tylko trochę trawki na dnie.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:03:31 wysłane przez subek » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2011, 22:08:18 »

A jakby dac 2 takie lampy to akurat doświetliło by Ci cały baniak. A jak nie to zawsze zostaje zastosowanie dłuższych świetlówek 120 cm w T8 lub 115 cm w T5
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:09:55 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
papassmerf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2011, 22:15:39 »

a nie można podnieść troszkę lampy? albo zastosować inne odbłyśniki Huh
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2011, 23:01:17 »

A jakby dac 2 takie lampy to akurat doświetliło by Ci cały baniak. A jak nie to zawsze zostaje zastosowanie dłuższych świetlówek 120 cm w T8 lub 115 cm w T5

Czyli Twoim zdaniem ta lampa nie doświetli całego baniaka?

a nie można podnieść troszkę lampy? albo zastosować inne odbłyśniki Huh

Myślę o tej lampie http://allegro.pl/belka-lampa-oprawa-oswietleniowa-t5-6x24w-i1405483377.html więc nie wiem czy można coś w niej zmieniać. Podniesienie odpada, między innymi przez to chce zastosować takie nietypowe akwarium.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2011, 23:19:07 »

Czyli Twoim zdaniem ta lampa nie doświetli całego baniaka?

Raczej nie przecież podałeś, że długośc tej lampy wynosi 61 cm a baniak masz dwa razy dłuższy. Podwieszanie też nie pomoże bo straci się sporo lumenów. Nawet HQI do baniaków pow. 120 cm daje się dwa żarniki aby oświetlic cały baniak więc ta Twoja lampa jest zakrótka jak by miała 80- 90 cm to już było by lepiej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2011, 23:30:26 »

Takie coś już by podeszło http://allegro.pl/belka-lampa-oprawa-oswietleniowa-t5-6x39w-i1405483441.html? Pasuje mi wygląd tych lamp dlatego się na nich skupiam Smiley
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2011, 23:38:28 »

Tylko 100zł drożej ale masz 30cm więcej i prawie 100 wat (144-234) więcej światła więc coś takiego napewno oświetli Twój baniaczek w całości

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2011, 23:46:39 »

Te 100zł przy kosztach reszty wiele nie zmieni. Żałuje tylko, że mniejsza lampa nie podoła bo zbiorniczek będzie kończył się na wysokości 80cm i często będę patrzył na niego z góry Smiley

Dziękuje za pomoc. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać Smiley
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2011, 22:38:32 »

baniakmaniak - z całym szacunkiem ale kolega mówi o akwarium nieroślinnym.
Więc nie ma co mu doradzać zwiększenia oświetlenia.

Lampa z linku 6x24W jest wystarczająco mocna. Nawet nie wszystkie świetlówki musiałyby na raz świecić.
Z drugiej strony akwarium nie musi być równomiernie oświetlone skoro nie ma być całe obrośnięte.
Ja bym proponował umieścić lampę asymetrycznie tak by oświetlić dobrze 2/3 zbiornika
(tzn. lampę nie umieszcza się od samego brzegu) a 1/3 zostawić ciemniejsze.
Mógłby to być motyw aranżacji.
Poza tym gdyby umieścić odpowiednio jasne podłoże to światło powinno dać się rozprowadzić
po akwarium. Oczywiście widoczna różnica w oświetleniu zostanie.

Podwyższanie zawieszenia lampy zdecydowanie odpada - tu się zgadzam!

Akwarium i hydroponika
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 21, 2011, 08:31:24 »

Co do małej ilości roślin to się z Tobą zgodzę ale autor wątku spytał się o
Hej,

Właśnie planuje nowy zbiornik i mam problem z oświetleniem, zbiornik 129x51x37,5cm i do tego lampa o wymiarach dł. 61 cm i szer. 28cm, sześć świetlówek T5 o mocy 24w. Lampa wisiała by kilka centymetrów nad zbiornikiem i zastanawiam się czy doświetli mi początek i koniec akwarium czy musiałbym jednak zastosować dłuższe świetlówki? Zbiornik raczej bez roślin, planuję tylko trochę trawki na dnie.

Pozdrawiam.
Dlatego stwierdziłem. że tą lampę będzie miał za krótką po za tym modyfikował post może info o roślinach dopisał później.
Myślę, że w takich lampach są 3 stateczniki elektroniczne na 2 świetlówki więc można je jakoś wyłączyć lub zapalać osobno.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2011, 08:33:33 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: