zelazo
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 17, 2011, 21:38:18 » |
|
Witam ostatnio zauważyłem że moje ryby mają za mało tlenu w wodzie wiec zamontowałem pompke napowietrzajacą wyniki rewelacyjne ryby nie plywaja wogole przy tafli wody lub bardzo rzadko i mam pytanie czy jak wylacze pompke do poziom tlenu w wodzie spadnie czy bedzie sie utrzymywał?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2011, 21:44:52 » |
|
to że ryby pływają przy powierzchni to znak że zrobiłeś cos nie tak jak miałeś, napowietrzacz w dobrze urządzonym akwarium jest zbędny !
napisz kiedy zarybiłes akwarium kiedy je zalałes i jaki masz filtr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zelazo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2011, 21:47:28 » |
|
zalałem je 9 dni temu mam 17 rybek pojemnosc 112l filtr juwel bioflow z pompa 400l/h
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2011, 22:22:26 » |
|
zalałem je 9 dni temu HyHy dobre  Krótko i treściwie ;] Ale po jakim czasie od wlania wody do akwarium wpuściłeś rybki ? mam 17 rybek pojemnosc 112l filtr juwel bioflow z pompa 400l/h
Jakich rybek? Masz jakieś roślinki? Jakie światło? Jak dłógo świecisz? (na dobę oczywiście) Jakieś CO 2 ? Jaka temperatura wody? A co do pierwszego pytania - jeżeli rybki nie mają jakiegokolwiek źródła tlenu poza paowietrzaczem to ten poziom będzie malał za każdym razem jak go tylko wyłączysz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zelazo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2011, 23:02:20 » |
|
Ale musze moze jakos inaczej filtr ustawic rurje skierowac mam 2 rosliny 2 rodzaje nawozu nie uzywam dwutlenku wegla temperatura wody 23,5 i 17 rybek a rybki wpuscilem odrazu po zalaniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2011, 23:22:29 » |
|
no więc zagadka rozwiązana  rybki teraz trują się swoimi odchodami a dokładniej amoniakiem bo niema bakterii które by rozłożyły ten amoniak, objaw tego podtrucia to przyducha bo mają podraznione skrzela. Za 2 tygodnie będzie jeszcze gorzej bo skoczy poziom NO2 dopiero po 3 tygodniach sie to unormuje. Najlepiej by było gdybyś na ten czas dojrzewania akwarium zapewnił rybkom lepsze warunki, oddaj je komuś na przetrzymanie albo w sklepie. Po co je męczyć i skazywać przynajmniej niektóre na straszną śmierć.  poczytaj jakieś podstawy http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/poziom-no2-w-dojrzewajacym-akwarium/możesz probować walczyć z tym przez bardzoszybko rosnace rosliny ale w dużej ilości a nie 2-3 badylki, musi być 3/4 akwarium w zielsku by było wszystko wchłoniete przez rosliny najlepsze jakie znam do tego celu to : paprotnica rogatek pistia po miesiacu możesz je sprzedac wyrzucić lub zamienic na ładniejsze. Nie czekaj zacznij coś z tym robić, niewiedza nie usprawiedliwia meczenia ryb
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 23:26:42 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
zelazo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2011, 10:24:40 » |
|
niczym sie nie truja wszystko jest z nimi ok i nic im sie nie dzieje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2011, 10:32:39 » |
|
niczym sie nie truja wszystko jest z nimi ok i nic im sie nie dzieje
Ja bym tego taki pewny nie był... 
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
zelazo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2011, 10:49:15 » |
|
jakby sie truły to juz by z nimi sie cos działo mam filtr ktory wciaga z tafli wody zanieczyszczenia i oniza poziom no2 w wodzie i zrobie podmianke wody to tez pomoze takze bedzie ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2011, 10:56:06 » |
|
jakby sie truły to juz by z nimi sie cos działo mam filtr ktory wciaga z tafli wody zanieczyszczenia i oniza poziom no2 w wodzie i zrobie podmianke wody to tez pomoze takze bedzie ok
No cóż... Pewnie wiesz lepiej... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2011, 11:27:53 » |
|
zelazo to nie filtr oczyszcza wode tylko bakterie które go zamieszkują, no chyba widzisz sam ze z rybami cos nie tak skoro jest przyducha  szkoda na Ciebie słów męcz sobie rybki tylko nie bądz zdziwiony jak będą zdychać zamierzasz ciagle podmieniac wodę i głodzić ryby? gratuluje rozumu i podejścia do sprawy są testy na NO2 i NH3/NH4 możesz sobie sprawdzić, dopuszczalne stężenie to 0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zelazo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 18, 2011, 11:30:18 » |
|
mowiłem ze zamontowałem napowietrzacz i juz jest ok naucz sie czytac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 18, 2011, 11:37:31 » |
|
postaram się napisać na twoim poziomie to może zrozumiesz  jakby było ok to byś go nie musiał montować, tak ciężko ci zrozumieć że kupki rybek musza być zneutralizowane przez bakterie ? przekształcające bardziej trujący amoniak wydalany przez rybki w mniej szkodliwe azotany ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zelazo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 18, 2011, 11:43:37 » |
|
dlatego zamontowałem poczekam jeszcze z tydzien albo dłuzej i wszystko powinno sie ustabilizowac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 18, 2011, 11:57:30 » |
|
mowiłem ze zamontowałem napowietrzacz i juz jest ok naucz sie czytac
Wtłumaczmi jedno: Czy jak będziesz głodny i otworzysz okno w pokoju to przestaniesz być głodny? To jest właśnie Twój tok rozumowania: wystarczy włączyć napowietrzanie i NO2 sobie pójdzie, a ryby będą żyć w szczęściu i dostatku. Licz się z tym, że zanim to szczęście i dostatek nastąpi (jeśli wogóle nastąpi), i jak napisałeś "poczekasz tydzień lub dłużej", Twoja obsada może zostać zdziesiątkowana, bo cykl azotowy w Twoim zbiorniku tak naprawdę dopiero się na dobre rozkręca.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 12:18:19 wysłane przez Sirius »
|
|
|
|
|
|