Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jakie Pielęgniczki do Barwniaków?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie Pielęgniczki do Barwniaków?  (Przeczytany 2801 razy)
Trybex
Zainteresowany
**

« : Styczeń 15, 2011, 16:57:13 »

Witam,
mam akwa 112l gęsto zarośnięte. Planuje reorganizację obsady i chciałbym mieć w baniaku 2 gatunki pielęgniczek. Mowa o towarzystwie dla dorosłych Barwniaków, bo one pozostają ze starej obsady. Ramirezki też odpadają bo mam parkę w 25L.

Jakie proponujecie?
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2011, 18:54:04 »

2 gatunki apisto w 112L? powodzenia papa

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #2 : Styczeń 15, 2011, 21:38:45 »

A barwniaki należą do rodziny apisto?
tak dla formalności bo wydaje mi się że nie

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2011, 21:44:55 »

Ramirezki też odpadają bo mam parkę w 25L.
Proponuję żebyś te Ramirezy wrzucił do tego 112l akwarium, bo w 25l to one się męczą. i masz obsadę w 112l np. te Barwniaki + 2+2 Ramirezy i git.
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2011, 00:22:02 »

Ramirezki też odpadają bo mam parkę w 25L.
Proponuję żebyś te Ramirezy wrzucił do tego 112l akwarium, bo w 25l to one się męczą. i masz obsadę w 112l np. te Barwniaki + 2+2 Ramirezy i git.

Te 25 litrów za dużo się nie będzie różnić od połowy 112L. Długość akwa 25L wynosi 40cm czyli połowę z 112, wysokość nie ma znaczenia. A w 112 i tak dalej niż za połowę nie wypłyną. Wiem, że zabrzmi to amatorsko, ale od 6 miesięcy sobie tam same pływają i wyglądają zdrowo. Zresztą wcześniej jak pisałem o Ramirezkach w 25l nikt nie miał pretensji o pojemność. Swoją drogą kiedyś gdy zastaniawiałem się nad 25L akwa, to gdzieś na forum o pieleniczkach znalazłem podobne eksperymenty. Tyle, że tam się nie udało. Postanowiłem spróbować i regularnie co 3 tyg mam ikrę.

Szukam coś co będzie podobne gabarytowo do Barwniaków i dałoby rade w miarę się wzajemnie "dogadywać". Niejednokrotnie na "naszych akwariach" bywały mixy. Co z tego wychodziło to autorzy tematów nie pisali;)

Oczywiście druga para nie jest musem, jak się nie dopasuje, to nic na siłę - zostaną bocje siatkowane po drugiej stronie akwa.
Pozdrawiam
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2011, 09:55:04 »

A barwniaki należą do rodziny apisto?
tak dla formalności bo wydaje mi się że nie

dla formalności to tak, są to pielęgniczki afrykańskie.

ramirezy w 25 l to niezbyt dobre rozwiązanie.... a dwie pary pielęgniczek w 112l - imho może się udać ale nie musi, przychylę się do propozycji andreja aby spróbować ramirezy wpuścić do barwniaków no i bacznie obserwować.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2011, 11:20:58 »

ja mam 2 pary a.hongsloi + a.agassiza w 112l na razie jest ok czasami ma miejsce lekkie zastraszanie w stylu obrócenie się ogonem i machanie nim w celu odpędzenia ale tak to panuje zgoda tylko akwarium musi mieć dużo roślin i kryjówek przy tarle różnie może być

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: