Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc dla początkującego.  (Przeczytany 6962 razy)
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 10, 2011, 19:13:53 »

tzn calutką wode zachować nic nie wlewać w 1 dzień? a potem tamte podmiany co 2 tygodnie az do następnego restartu ?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 10, 2011, 19:42:24 »

tak, zachowaj starą wodę, po 3 dniach dopiero podmien połowe bo pewnie gleba cos do akwarium puści
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Styczeń 10, 2011, 20:10:34 »

a co do tego oświetlenia w pierwszy tydzień świecić 6h dziennie? a potem co tydzień zwiększać o 1h jak tak to do ilu?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 11, 2011, 00:49:04 »

Do 10 na dobę wystarczy w zupełności. Chciałem jeszcze raz zaznaczyć że musisz startowac z kompletem roslin by obsadzić te 3/4 dna bo gleba potzrebuje tlenu z korzeni by się nic złego nie działo.
Jak już wszystko zdobędziesz to do dzieła Wink i pochwal się  tym co ci wyjdzie

PS nie kupuij za dużych gatunków na twój litraż bo będziesz miał problem z wyciaganiem by niezniszczyć podłoża, będą optycznie pomnijeszać zbiornik, jak sie rozrosną zabraknie miejsca dla ryb  Wink
jeszcze do listy zielska które ci poleciłem dożucam pare gatunków pływających:
pistia
riccia
limnobium
wyjątek - unikaj rzęsy bo ciężko się pozbyć, szybko zarasta i moze doprowadzic do przyduchy ryb

rosliny pływające dadzą trochę cienia i schronienie dla ryb
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Styczeń 12, 2011, 12:59:30 »

do ekipy sprzątającej jakie stworzonka się nadają które wytrzymają mi i będą czyścić nawet te ciemne,brązowe glony?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Styczeń 12, 2011, 15:48:46 »

z mniejszych ryb to chyba tylko otoski wcinają okrzemki ale nie wiem czy zapewnisz im odpowiednią wodę no i zyją one w ławicach więc potzrebują przestrzeni. Ślimaki też lubią zlizywać takie glony, są ładne gatunbki np neritiny
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 31, 2011, 12:58:31 »

tak wyglądało parę dni po restarcie

a tak około 2 tygodnie później czyli dziś. Glony powracają Sad

http://img823.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc02240u.jpg

PS; zamieszkały u mnie gupiki ;]
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Styczeń 31, 2011, 15:08:37 »

jakie glony ci wychodzą ?
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 31, 2011, 19:47:51 »

takie nitkowate jakby.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 31, 2011, 21:57:40 »

Daj zblizenie na tego glona, jesli wychodzi na roslinach to czegos im brakuje. Masz jakies testy?
Nie wszystkie roslinyktóre masz beda rosnąc w słabszych warunkach, pewnie odpadnie ci ten eustralis ( jesli dobrze widze ze to on)
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Luty 01, 2011, 13:36:38 »

Za bardzo nie widać bo słaby aparat, zrobiłem jedno zdjęcie   glonom a drugie listkowi który odpadł od roślinki i nie wiem co z tą roślinką jest bo dożo ona ma takich listków
http://img684.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc02244bt.jpg

na roślinkach te glony takie nitkowate jakby są, a na szybach takie po prostu zielone plamki
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Luty 01, 2011, 23:38:09 »

przy low tech nie mam duzego doswiadczenia, moze jeszcze ktos sie wypowie
ile dałes gleby i jakiej ?

mozesz suplementowac makro bo ewidentnie brakuje wegla no3 i po4

na początek zacznij dawkować easycarbo i poczekaj na efekt

reszta któramoze byc potzrebna to kno3 kh2po4 mgso4 k2so4
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 23:45:21 wysłane przez Pethro » Zapisane
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Luty 02, 2011, 00:29:46 »

Dałem ziemie z obi, około 1cm
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Luty 02, 2011, 14:35:46 »

Wiekszosc roslin które masz mają raczej słaby system korzeniowy więc troche czasu upłynie zanim sie dobrze ukiorzenią, masz tam tez mikrozorium które nie moze miec korzeni zagrzebanych  żwirku bo jak zacznie na nie osiadać muł to będą gniły. Warto by było dokupic kryptokoryny lub jakies mniejsze echinodorusy np latifolius na tył, na przód tenellus. Sagittaria subulata tez dobrze by sobie radziła.

Możesz zmniejszyć troche ilość światła, filtr skierować tak by nie wprawiał w ruch tafli wody i poczekać aż rośliny lepiej sie ukorzenią. Przy low tech trzeba sypac tyle pokarmu by troche go zostało bo oprócz tego ze to karma dla ryb to jest tez przerabiany na nawóz dla roslin przez bakterie, dlatego warto miec krewetki i slimaki które go mocno rozdrobnią ( sypie sie tyle by na 2 dzien juz nie było po nim śladu)

Możesz też sie na razie lub na stałe wspomóc suplementowaniem soli i easycarbo lub CO2 z bimbrowni. W tedy nie trzeba sypać wiecej pokarmu, swiatło tez moze zostac takie jakie jest.

warto tez przewertować http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/akwaria-na-bazie-ziemi-ogrodwej-co-i-jak-krok-po-kroku/
znajdziesz tam sporo informacji
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 14:40:32 wysłane przez Pethro » Zapisane
daxol
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Luty 03, 2011, 22:36:03 »

mikrozorium do kamienia przyczepione jest tyle ze kamień przysypałem a korzenia na zewnątrz są
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: