daxol
Nowy

|
 |
« : Styczeń 08, 2011, 20:42:45 » |
|
Witam, chciałbym poprosić o pomoc w ułożeniu roślin w moim baniaku, wiem że za dużo wysokich roślinek ale gdy je kupowałem były mniejsze i teraz urosły :| we wtorek idę coś kupić małego na 1 plan jak na coś taniego trafie to zrobił bym coś typu trawniczka. Nazw roślinek za bardzo nie znam, posiadam kokosa do którego przyczepiłem mech jawajski, podłoże to żwirek rzeczny a pod żwirkiem jest glina, oświetlenie 2x 18W (daylight i osram floura). Dzisiaj zacząłem podawać CO2 z bimbrowni szerokość 35 wysokość 37 długość 58 baniaka. 76l akwarium ma około miesiąca pływają tam 4 rybki 1x piskorek 1x czarny neon 2x nie wiem co czerwony ogonek ma (roślinki dostałem od znajomego bo nie miał co z nimi zrobić planuje oddać je do zoologa.planuje dokupić 5 otosków i 10 gupików. obecnie mam problemy z glonami  i na roślinkach pojawił sie nalot koloru czarnego i ciemno brązowego co to może być? proszę o pomoc w ładnym ułożeniu tych roślinek które tam mam oraz o propozycje co dokupić (coś nie drogiego za dużo funduszy nie mam) plik rar znajduje się tam parę zdjęć http://www.speedyshare.com/files/26133970/akwarium_daxol.rar jedno ze zdjęć dla tych którzy nie lubią pobierać plików  przepraszam za jakość zdjęć ale mam słaby aparat ;]
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 17:01:09 wysłane przez daxol »
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2011, 21:51:36 » |
|
Witam ściągnąłem ten plik rar i powiem Tobie, że roślinki nie mają się dobrze, zaraz wiele opinii będziesz miał co do ich stanu. Ewidentnie masz niedobór składników odżywczych i na dokładniejszych zdjęciach można byłoby stwierdzić czego brakuje. Czy w ogóle podajesz jakieś nawozy??? czy badasz wodę?? Widać, że już glony wyłażą to brązowe może być okrzemek.. na początek bym radził popracować nad tym co masz a nie wydawać pieniążki na nowe rośliny a jeśli jeszcze chcesz je kupić w sklepie zoologicznym to odradzam, gdyż zazwyczaj rośliny w sklepach nie są hodowane w wodzie. tak na początek z pewnością zaraz więcej osób się wypowie pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
daxol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2011, 00:46:31 » |
|
podaje tylko Fe tak mi doradzili bo mam ponoć niedobór.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2011, 01:15:08 » |
|
narazie kup easy carbo i dawkuj według zalecen producenta, nie podawaj tego nawozu z Fe bo ja nie widzę niedoborów zelaza na roslinach
musisz zrobic porządek, wyczyscic akwarium z glona ( szyby ) odmulić, przyciac rosliny ( czubki 10 cm posadz obok) podmiana co najmniej 50% na odstałą wodę, wyczyść filtr ( nie wiem czy wiesz ale filtry czysci sie w wodzie zlanej z akwarium przy podmianie) podawaj easy carbo i obserwuj 2 tygodnie, w miedzy czasie daj fotki i relacje jak się sytuacja rozwija
mikrozorium sadzi sie na korzeniu lub kamieniu, nie moze miec korzeni w zwirku bo mu zgniją te rybki z czerwonym ogonkiem to kardynałki, są to ryki stadne ale jest problem bo wolą niższa temperaturę niż neonki czarne które masz. Zdecyduj się na jedne lub drugie. Neony czarne to tez rybki ławicowe wiec minimum 7-10 szt
mozesz dokupić lilaeopsis na " trawniczek", ta roslina powinna u Ciebie rosnąć jako nieliczna z wielu "trawnikowych" ( wiekszosc ma spore wymagania wzgeledem swiatła i nawozów)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
daxol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2011, 02:39:28 » |
|
a co powiesz o glossostigma na trawnik? Dziś właśnie czyściłem szyby i podmieniałem wodę a co do Fe to nie widac ale na roślince z tyłu ta z listkami 1-3cm są dziurki i niektóre liście tej roślinki z liśćmi 7-10cm straciły barwę tak jakby.
i easy carbo to chyba CO2 w płynie tak? to po co to jak przecież zainstalowałem bimbrownie CO2
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 11:00:27 wysłane przez daxol »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2011, 14:09:54 » |
|
Po prostu jak podaje sie CO2 z bimbrowni to zawsze jest ryzyko ze zapomnisz podmienic zacier na czas, mozesz miec tez skoki w ilosci gazu. Nie masz doswiadczenia wiec lepiej dac za mało niz zaduzo bo podusisz rybki. Węgiel w płynie codziennie podawany w dawkach 1ml na 50 l wody w akwarium bedzie do dyspozycji roslin jak braknie CO2 z bimbrowni. Zrobisz jak uważasz to tylko sugestia  Glossostigma moze i by rosła w słabym świetle ale musi mieć dobry zyzny substrat, widziałem ją rosnącą nawet przy świetle 0,3W/l ale były to akwaria z ADA Amazonia. Niemniej jednak możesz spróbować ale raczej ci padnie. Podobna do niej jest marsilea crenata i niema takich wymagań jak ona także raczej z tym spróbuj.  fot. M.C. Kolor tracą młode czy stare liście?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 14:12:34 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
daxol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2011, 14:23:17 » |
|
te stare i młode, a co do CO2 to bimbrownia ma chodzić dalej i do tego kupić ten węgiel w płynie czy jak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2011, 17:21:18 » |
|
no więc masz 2 drogi wyjścia: HIGH TECH - uzbroić się w pare wspomagaczy dla roślinniech chodzi bimbrownia i do tego wegiel w płynie ( easy-carbo) jak juz bedziesz miał węgiel w płynie to musisz sie zdcydować na jakies nawożenie, ja polecam sole bo w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego http://allegro.pl/zestaw-do-estimative-index-ei-z-plynnym-mikro-i1389249531.htmlzacznij od połowy zalecanych dawek, jakbys miał problemy z zrobieniem mieszanki to napisz na forum LOW TECH mało techniki, akwarium bardziej samowystarczalnezrób restart, daj pod żwirek warstwe 1 cm gleby bez nawozów, jak zdobedziesz troche laterytu( nie wylewaj wody tylko z powrotem wlej do akwarium, tak samo zwirek) zmniejsz ilość światła, niech chodzi tylko ta dylight, rośliny będą wolniej rosły, niektóre gatunki mogą w ogole sie nie nadawać. Najlepiej by sie sprawdziły wszelkie kryptokoryny, mniejsze gatunki echinodorusów, blyxa japońska, ludwigie itd. ogółem rośliny o mocnym systemie korzeniowym wszelkie nawozenie załatwią odchody ryb wiec nie bedzie potrzebna czesta podmiana wody i w ógóle niebedziesz musiał nawozic gotowymi preparatami (jedyny wyjątek moze byc w przypadku potasu bo czasami go brakuje w użytej glebie) jak juz sie zdecydujesz czego chcesz to bedziemy myslec o tym jak ma to wygladac 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 17:28:26 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
daxol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2011, 19:31:59 » |
|
na ile ten zestaw soli mi starczy? i czy przy lowtech może chodzić jednak też ta druga świetlówka floura? bo chyba bym sie na lowtech zdecydował wgl są jakieś minusy dla LOW TECH?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 15:50:41 wysłane przez daxol »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2011, 16:02:57 » |
|
juz napisałem jakie są minusy low tech rośliny będą wolniej rosły, niektóre gatunki mogą w ogole sie nie nadawać. sole starczą na rok  niewiem ale jest to wydajna i tania opcja przy low tech trzeba miec mało światła i moim zdaniem lepiej nie przekraczać 0,5W/l optymalne w twoim wypadku byłoby 0,3 - 0,5 W/l, im mniej światła ( tylko nie mniej jak 0,3W/l) tym łatwiej prowadzic taki zbiornik
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 16:07:17 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
daxol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2011, 17:38:32 » |
|
w mojej oprawce na świetlówki nie ma opcji by działała tylko jedna a przy tych dwóch świetlówkach nie przekraczam 0,5 W/L bo jak już wspominałem chciałbym jak najtaniej to wszystko zrobić czyli prawdopodobnie zdecydował bym się na low tech. za około tydzień bym zrobił ten restart i jak to ma wyglądać? gliny pozbyć się całkowicie zastąpić ją na ziemie roślinki wypłukać to samo ze żwirkiem wlać około 30-40% starej wody i tyle? i jeżeli tam sie podmian wody praktycznie nie robi to jeżeli bym chciał szybę z glonów przeczyścić to, to co odleci ma lecieć normalnie na dno. a i co z bimbro w low tech wymontować trzeba?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 17:43:02 wysłane przez daxol »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 10, 2011, 17:52:09 » |
|
Mozes spróbować z tym 2x18W, ale na początku świec nie dłuizej jak 8 godzin na dobe Gline zostaw, gliny i gleby kwiatowej musi być warstwa 1 cm. Żwirku nie płucz, zbierz go delikatnie, na warstwe gleby z gliną musisz go tyle wysypac by było 7 cm. Dokup troche kryptokoryn ale niskie gatunki: - c. parva - c. beckettii odmiana petcha inne gatunki są juz sporych rozmiarów co niebedzie korzystne w twoim akwarium
z echinodorusów tylko niskie to tenellus, innych nie polecam
najniższe które mogą sie udać w takiej konfiguracji: - marsilea - lilaeopsis - sagittaria subulata - gwiazda wodna
Wszystkie wymienione to małe gatunki wiec nie bedzie problemów ze przerosną akwarium. Musisz ich tyle kupić by już na starcie akwarium od razu obsadzić 3/4 powierzchni dna !
Możesz tez kupić mały korzeń i na nim zaszczepić pare mchów i mikrozorium
Najlpiej roslin poszukaj na Allegro lub sklepach internetowych, w sklepach stacjonarnych trudno bedzie to znaleźć.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 17:53:51 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
|
|
daxol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2011, 18:45:02 » |
|
w zoologu mogę poprosić babke by popytała o dane roślinki jak co, a co do korzenia od dawna szukam coś ładnego interesuje mnie korzeń o kolorze jasnym brązie z takimi jakby gałązkami, znalazłem takie cos ale nie wydam na to 47 zł ^^ a co do żwirku na pewno nie płukać >?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2011, 19:10:05 » |
|
na pewno, wode tez zachowaj i nie podmieniaj na nową, po 3 dniach podmien połowę, i jeszcze kolejny raz po kolejnych 3 dniach dla pewnosci. Póxniej stosuj podmiany co 2 tygodnie 30-50%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|