m0w
Nowy

Kocham rybki. Kocham akwarystyke.
|
 |
« : Styczeń 05, 2011, 21:26:38 » |
|
Witam posiadam deszczownicę. Mam problem gdyż nie wiem czy ona dobrze działa. Jest tam również dołączony wężyk jeśli wyjmę tę plastikową rurke to z wężyka nie leci woda, i z otworu do którego wkładam tą rurkę chyba deszczownicę lecą bąbelki, lecz jest to głośne. A jak włoże tą rurke chyba desczownice 1cm ponad wodę to z tego węzyka wylatuje woda. I nie wiem czy wszystko jest dobrze i rybki się dobrze czują. Moglibyście również powiedzieć jaką rolę pełni ta deszczownica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harriet
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2011, 14:06:41 » |
|
eeee ten Twój opis jest troszkę chaotyczny;-p Z deszczownicy nie mają lecieć bąbelki tylko woda z filtra;-p Założenie jest takie, że deszczownica to wylot wody z filtra - umieszcza się ją ponad taflą wody, żeby woda z niej spływająca wpadała do wody jak krople deszczu poruszając (jednocześnie natleniając poprzez poruszanie) jej taflę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2011, 14:15:02 » |
|
Większość jednak akwarystów, umieszcza deszczownie kilka centymetrów pod lustrem wody i ukierunkowuje ją pod kontem około 45 stopni. Wprawia ona wtedy tafle wody w ruch, natleniając ją, ale nie hałasuje jak padający deszcz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2011, 14:21:53 » |
|
Założenie jest takie, że deszczownica to wylot wody z filtra - umieszcza się ją ponad taflą wody, żeby woda z niej spływająca wpadała do wody jak krople deszczu poruszając (jednocześnie natleniając poprzez poruszanie) jej taflę.
deszczowni nie trzeba wcale umieszczać nad taflą wody. Zresztą większość akwarystów tego nie praktykuje, ze względu na zbyt duże wytrącanie co2 z wody. eeee ten Twój opis jest troszkę chaotyczny;-p
I tu zgodzę się w 100%... Raczej trudno cokolwiek powiedzieć, bo z opisu wynika (przynajmniej ja tak to zrozumiałem), że piszesz o końcówce do filtra wewnętrznego, spełniającej rolę napowietrzacza, a nie deszczownicy. Te drugie nie występują w 1cm rozmiarach. Najlepiej będzie jak wrzucisz jakąś fotkę całości-będziemy wtedy wiedzieli o co chodzi. pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2011, 14:26:17 » |
|
Większość jednak akwarystów, umieszcza deszczownie kilka centymetrów pod lustrem wody i ukierunkowuje ją pod kontem około 45 stopni. Wprawia ona wtedy tafle wody w ruch, natleniając ją, ale nie hałasuje jak padający deszcz.
45' to raczej lekka przesada-nie mieszajcie koledze w głowie. Nie znam nikogo, kto stosuje taką technikę. Deszczownicę umieszczając poniżej tafli wody, faktycznie kieruje się w górę, ale to raczej kwestia kilku stopni, a nie 45... Nie wyobrażam sobie takiego ustawienia. pozdr EDIT:przepraszem za post pod postem, ale kiedy pisałem pierwszą swoją odpowiedź, pojawiła się ta, którą cytowałem w drugiej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2011, 14:32:04 wysłane przez vento »
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2011, 15:21:52 » |
|
45' to raczej lekka przesada-nie mieszajcie koledze w głowie.
pozwoliłem sobie na schemat i powiedz mi vento co tu jest przesadą w tych 45 stopniach, mniejszy kont to mniejszy ruch tafli. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2011, 15:48:22 » |
|
z całym szacunkiem, ale zdaję sobie sprawę (ja i chyba wszyscy inni forumowicze) , jak wygląda plastykowa rurka ustawiona 45' w kierunku tafli wody-schematem więc raczej się wygłupiłeś  Takie ustawienie deszczownicy faktycznie wzburza wodę, ale pytanie "po co?" Na pewno nie wpływa pozytywnie na cyrkulację wody w zbiorniku, a jedynie może być powodem rozchlapywania wody poza baniak (a jeśli mowa o małym zbiorniku, bez wzmocnień bocznych, to nawet może wylewać wodę poza akwarium). Jeśli zbiornik jest płytki, opadająca w takim wypadku, z dość dużą siłą woda, będzie wzburzać podłoże... Wymień choć jedną cechę pozytywną takiego ustawienia, skłaniającą do wyboru tej metody zamiast tradycyjnej, lub podaj przykład akwarium z takim rozwiązaniem-może wtedy zrozumiem Twoje intencje. pozdr
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2011, 15:55:30 wysłane przez vento »
|
|
|
|
|
m0w
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2011, 15:54:35 » |
|
Witam zamieszczam własny schemat http://img213.imageshack.us/i/schematdeszczownicy.jpg/Deszczownice skierowałem tak aby tafa wody wylatywała na przednią szybe. Ułozyłem ją około 1cm pod powierzchnią wody. Nie lecą bąbelki. Z wężyka wylatuje woda nie z tej plastikowej rurki tylko wężyka którego też umieściłem na schemacie. Wężyk jest umieszczony nad powierzchnią wody. Czy myślicie że wszystko jest zamontowane prawidłowo ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2011, 15:57:42 » |
|
 na tym schemacie widać jeszcze mniej niż wynika z opisu  Wrzuć fotkę-nawet z telefonu-tak żeby było widać filtr i tą "deszczownicę" pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m0w
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2011, 16:03:47 » |
|
Ok. Dzisaj moja siostra przylatuje ona ma dobry aparat to jutro pewnie dam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2011, 16:07:22 » |
|
Wymień choć jedną cechę pozytywną takiego ustawienia, skłaniającą do wyboru tej metody zamiast tradycyjnej,
Jaka metoda jest tradycyjna? Wychlapywanie wody poza akwarium? Podaje więc Ci przykład mojego 112L akwarium z Tetrą ex700 deszczownicą zatopioną 4-5 cm. pod lustrem wody pod kontem 45', zapewniam że nie wychlapuje się woda z akwarium mimo że nie mam wzmocnień. Przykład drugi akwarium 50L. filtr aquael turbo 350 ustawienie deszczowni jak wyżej i woda się nie wychlapuje, filtr rozkręcony na max. (wkłady czyste nie zatkane) Zgodzę się z tym co piszesz jeżeli w np. 112L dac by kubeł z przepływem 3000l/h no może by wychlapało wode. Witam zamieszczam własny schemat Czy myślicie że wszystko jest zamontowane prawidłowo ?
wężyk musi być powyżej lustra wody bo inaczej podłoga zalana.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2011, 16:12:24 wysłane przez tomes »
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 06, 2011, 16:22:17 » |
|
"tradycyjna metoda-czyli stosowana przez większość akwarystów-deszczownica umieszczona pod taflą wody, wzdłuż jednej z szyb, ustawiona delikatnie w kierunku powierzchni" Nie podałeś nadal cechy pozytywnej tego rozwiązania, stawiającej je wyzej niż "tradycyjna" (def. powyżej). Przykład własnego zbiornika nie przemawia do mnie zbytnio-ja mogę zamontować deszczownicę w swoim zbiorniku pionowo w górę, co nie skłoni nikogo do zgodzenia się, że takie ułożenie jest lepsze. Autora przepraszam za delikatne odbieganie od tematu, ale w gruncie rzeczy pytał o ustawienie deszczownicy, więc jeszcze się jakoś w nim, mieścimy  pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 06, 2011, 16:39:00 » |
|
Przykład własnego zbiornika nie przemawia do mnie zbytnio
Ani przez moment nie chciałem żebyś stosował moje rozwiązanie. Napisałem do autora wątku, który ma filtr wewnętrzny o raczej niewielkim przepływie i nie wychlapie mu wody z akwarium, jeśli zastosuje moje rozwiązanie. Może ustawić sobie pod takim kontem jaki mu wprowadzi tafle w najbardziej go zadawalający ruch. Nie pisałem że ma zmierzyć dokładnie 45' napisałem około. Piszesz vento że definicja mówi "delikatnie" co do mnie wcale nie przemawia, dla jednego delikatnie to 1' dla drugiego 81' pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lajtowygosc
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 06, 2011, 16:46:55 » |
|
Panowie, nie ma się co kłócić w jaki sposób założymy deszczownicę będzie spełniać swoje zadanie najważniejszy jest ruch tafli wody (napowietrzanie) ja osobiście deszczownicę mam pod taflą wody z uwagi na hałas hehe. Sam post wydaje mi się troszkę śmieszny ponieważ montaż deszczownicy jest opisany w instrukcji a jak tak owej nie mamy myślę, że w zupełności youtube wystarczy. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m0w
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 06, 2011, 16:51:12 » |
|
Dla mnie ten post jest poważny. Na youtube jeśli ktoś ma deszczownice niema żadnego wężyka a ja go mam. Trzymam go nad powierzchnią wody. Z niego kapie troszke wody. Jeśli wyjmę deszczownice nie leci z niego woda. Z deszczownicy nie lecą bąbelki jak jest bez deszczownicy bąbelki lecą. Wężyk już mówiłem trzymam nad wodą i kapie woda prosto do zbiornika. Czy moge go trzymać pod wodą bo czasem mi on spada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|