Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże dla roslin  (Przeczytany 3201 razy)
Kostuba
Zainteresowany
**

« : Styczeń 05, 2011, 21:22:51 »

zastanawiam się nad zmianą podłoża w akwarium 25l (krewetkarium) mam obecnie jakiś lipny sklepowy żwirek, strasznie mnie denerwuje więc zastanawiam się co mogłoby go zastapić. Moje propozycję (podpowiedzcie co najlepsze):
1. Piasek ze żwirowni, najzwyklejszy
2. Specjalny piasek (jaki Huh)
3. Bazalt
4.Coś innego co dostanę w Sieradzu Tongue

Druga sprawa
Bardzo chciałbym mieć żywą ścianę w akwarium, wiecie taką z mchu itd:) Zastanawiam się jak ją zrobić, mój plan byłby taki:
Z siatki po mandarynkach utworzeć sieć, rozciągnąć ją, założyć na tylną ścianę akwarium i w nia wpleść mech (prawdopodobnie jawajski)

Co myślicie o moim pomysle? Oczywiście wszystko to w 25l Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2011, 21:37:11 wysłane przez Kostuba » Zapisane

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2011, 12:40:51 »

Witam jako podłoże do takiego małego akwarium możesz zastosować Aqua Substrate I lub II+
to niewielki koszt przy 25l

co to żywej ściany możesz zastosować siatkę zamocowaną na przyssawkach i ładnie zamocować jakiś mech lub wgłębkę Smiley
pozdrawiam

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2011, 17:54:51 »

sztywna siatka jest lepsza, z tą po mandarynkach bedziesz miał tylko problemy jak zacznie cos spadac zwijac sie itd znam z autopsji  Wink

Do krewetkarium to chyba jednak lepiej zainwestować w jakies dedykowane podłoze http://allegro.pl/aqua-art-podl-shrimp-sand-4kg-czarne-dla-krewet-i1383594085.html
ale jak maja tam byc jakies zwykłe neocardinie to kazde podloze bedzie dobre.

Co cie denerwowało w poprzednim podłozu?
Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2011, 19:25:25 »

moim zdaniem nie jest ładne, jak patrzę na akwa innych to to podłoże jest tak no ciekawsze:)

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2011, 21:50:31 »

jest kilka rodzajów ozdobnych piasków np ADA sand orinoco, mekong, nile itd ładne ale drogie

zerknij na tej stronie http://www.pracownia-roslin-wodnych.pl/index_zbiorniki.html masz tam 2 kostki z takim piaskiem

fajnie tez wygląda niska roślina porastajaca podłoze np mały heniek lub eleocharis parvula w tedy warto kupić podłoze z nawozami ( najlpsze na rynku to ADA Amazonia )

sam musisz zdecydować co ci sie podoba Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: