|
nestoor
|
 |
« : Grudzień 30, 2010, 10:33:42 » |
|
Dlaczego zmieniam pokrywę : http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/nestoor-240-l-relacja-z-zakladania/15/1. Folia aluminiowa sie rwie 2. 220 V wisi nad woda nieosłonięte 3. Pokrywa jest ciężka 4. Spalilo mi jarzeniowki jak chlapło wodą 5. Muszę przykrywac akwa szybami ktore osłabiają belki wzdłużne oraz zachodzą kamieniem i zmniejszają ilość dochodzącego światła 6.Odrywajac elementy i ja przerabiajac czuje ze ja zniszcze na tyle ze nie bedzie sie juz nadawac Proszę o opinię czy to jest dobry wybór, normalnie byłoby mnie nie stać na taka pokrywę ... ale dostane ja w prezencie. http://allegro.pl/pokrywa-aluminiowa-czarna-120x40-i1380857843.htmlMoje pytania : 1.Czy istnieje lepsza opcja w tej cenie 2.Czy wygodnie przy takim czyms sie operuje, tzn nie trzeba zdejmowac pokrywy podczas pracy 3.Czy zaloze 4 jarzeniowki ? 4.Czy sa jakies minusy takiej pokrywy 5.Czy nie ma problemu z temperaturą latem? Dlaczego nie zrobię sam pokrywy? 1.Jestem zajetym czlowiekiem 2.Nie mam zdolnosci majsterkowicza 3.Slabo sie znam na elektryce 4.Nie mam warsztatu 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 10:36:08 wysłane przez nestoor »
|
|
Zapraszam do mojego akwarium: 112L
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2010, 11:31:20 » |
|
Ja kupiłem wromaka exclusive 120x50 prostą wenge za 398,xx pln, z tym że bez jarzeniówek. Możesz kupić taką, dokupić 2 zestawy 2(2x30W) t8 i powinno być OK. Możesz też zamówić od razu z oświetleniem, z tym że będzie drożej. pytania: 1. tak, to jest to exclusive 2. tak, niczego nie trzeba zdejmować 3. powinny się zmieścić 4. jak się zastanowić, to tylko cena 5. nie ma problemów  1,2,3,4: dlatego należałoby kupić...
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2010, 11:32:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2010, 14:42:21 » |
|
Ale dobraf autor wątku napisał, że raczej nie interesuje go składanie pokrywy we własnym zakresie mnie się wydaje. że można w taką pokrywę zainwestować (zwłaszcza jak dostaniesz ją w prezencie) w końcu jest z aluminium z otwieranę pełną klapą. Jedyny jej minus moim zdaniem to taki, że jest czarna występują też takie w kolorze srebrnym i tyle. Ale można by ją ewentulnie okleić okleiną meblową pod kolor szafki a do tego chyba już nie trzeba zbyt wielu zdolności majsterkowicza ani warsztatu w domu, wystarczy nożyk do tapety i linijka.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 14:46:19 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2010, 16:42:56 » |
|
Ale dobraf autor wątku napisał, że raczej nie interesuje go składanie pokrywy we własnym zakresie mnie się wydaje. że można w taką pokrywę zainwestować (zwłaszcza jak dostaniesz ją w prezencie) w końcu jest z aluminium z otwieranę pełną klapą. Jedyny jej minus moim zdaniem to taki, że jest czarna występują też takie w kolorze srebrnym i tyle. Ale można by ją ewentulnie okleić okleiną meblową pod kolor szafki a do tego chyba już nie trzeba zbyt wielu zdolności majsterkowicza ani warsztatu w domu, wystarczy nożyk do tapety i linijka.
mam czarną szafkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2010, 16:50:46 » |
|
pokrywa fajna chociaż gdzieś czytałem że ma klejone zawiasy i komuś to się rozkleiło Ten sklep ma do nich pasujące oswietlenie więc nie mam problemu z wyborem .Wadą jest tylko cena tej imprezy na ale jak sie nie umie samemu a jest sponsor to brać 
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2010, 20:31:23 » |
|
mam czarną szafkę  W takim razie ja na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał i ją brał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 30, 2010, 21:02:46 » |
|
bierem, napisalem mejla zeby mi wycenili calosc .... jak juz ja bede mial to napiszę pare słów jak sie sprawdza Ps http://allegro.pl/pokrywa-exclusive-czarna-prosta-120x40-wromak-i1374416172.html - to jest plastik a kosztuje tyle co alu ...co w niej jest takiego specjalnego?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 21:04:58 wysłane przez nestoor »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 30, 2010, 21:26:05 » |
|
Nic w niej nadzwyczajnego nie ma chyba tylko ta nazwa exlusiv więc nie patrz na plastiki bo się pewnie wyginają z czasem i kruszą pod wpływem ciepła zwłaszcza od śwetlówek T5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 30, 2010, 21:33:48 » |
|
340 zł....toż to jest kradziejstwo w biały dzień. daj namiary na PW a zrobię Ci i wyślę elementy z ALU do oklejenia za 1/3 tej ceny Pracuje w firmie , która wytwarza produkty z blachy aluminiowej od 0.8 do 30 mm grubości. Zresztą popatrz na moje stare baniaki jak wyglądały moje pokrywy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 21:35:56 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 30, 2010, 21:50:18 » |
|
tak wiem, wiem ale liczyłem, że jednak zdecyduje się zrobić sam, widzisz alu kosztuje jeszcze raz tyle i to mnie osobiście odstraszyło, choć wiadomo jakościowo będzie gitara. Ciekaw jestem tylko ile wyjdzie cena z oświetleniem 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 21:52:04 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 30, 2010, 21:56:45 » |
|
dobraf weź pod uwagę magię słowa "aluminium". Łupią nas akwarystów jak dzieciaki. Gdybym nie miał bzika na punkcie aqua to w życiu nie zapłaciłbym ( Boże ...popukałbym się w czoło) za wydmuszkę z wromaku 100 zł na baniak 112l. Rozumiesz o co mi chodzi?
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 30, 2010, 22:00:05 » |
|
tak wiem, wiem ale liczyłem, że jednak zdecyduje się zrobić sam, widzisz alu kosztuje jeszcze raz tyle i to mnie osobiście odstraszyło, choć wiadomo jakościowo będzie gitara. Ciekaw jestem tylko ile wyjdzie cena z oświetleniem  Ma ją miec jak napisał w prezencie więc chyba nie będzie smutny z tego powodu myśle, że w 700 zł się zmieści więc te 200-300 zł może dołożyc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 30, 2010, 22:03:51 » |
|
Moja obecna pokrywa kosztowała 300 zł ... teraz zeby ja przerobic potrzebuję pewnie minimum kolejne 300 zł co daje 600 zł - wiec z perspektywy czasu widzę ze warto od razu zainwestowac w cos pozadnego Mimo ze cos tam sie znalem na akwa to i tak teraz po 2 latach wznowienia hobby widze ze popelnilem wiele bledów. Ostatnimi czasy naprawiam je  1.Wymieniłem całe podłoże na najdrobniejszy zwir 2.Zmieniam pokrywę 3.Sadze rosliny z glową, pozbylem sie nurzanców bo zarastaly mi cale akwa i przyslanialy cale swiatlo 4.Zmienilem tło z tandetnej fototapety na czarne tło itp itd Po jakims czasie planuje wznowic moj temat "nasze akwaria" Ps biorąc pod uwagę ze pojawily sie w tym miejscu pewne osobistosci to moze ktos wie co sie dzieje z uzytkownikiem "gina2006"  ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 22:11:41 wysłane przez nestoor »
|
|
|
|
|
|