wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
 |
« : Grudzień 22, 2010, 15:04:17 » |
|
Wesołych świąt wszystkim! A żeby dla mnie były wesołe, to proszę znawców o opinię. W akwariach roślinnych widać różnicę między float a optiwhite gołym okiem, zwłaszcza w krewetkariach. Jednakże czy w typowych czarnych wodach ze skalarami będzie widoczna różnica? Bo jednak 300zł a 800, to duża rozbieżność cenowa... Czy akwarium będzie o wiele lepiej wyglądać z optiwhite? Wydaje mi się, że w przypadku herbaty różnica w szkle nie będzie tak widoczna, jak w holendrach... Co sądzisz, drogi forumowiczu o porównaniu tych akwariów na moim przykładzie?  Brać uparcie optiwhite czy kupić tańsze float, ale z grubszej szyby? 
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2010, 15:14:28 » |
|
Ja na Twoim miejscu myślałbym tez trochę o przyszłości. BW nie będziesz zapewne miał wiecznie Odżałowałbym kasę i kupił optiwhite, Z drugiej jednak strony za jakiś czas na pewno ceny spadną, Niewiele pomogłem co?  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2010, 15:19:57 » |
|
A żebyś wiedział :Dktoś jeszcze gotów do podzielenia się opinią? W sumie jak w BW nie ma wielkiej różnicy, to mówcie! 
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2010, 16:26:05 » |
|
A ja bym wzial float a w przyszlosci jakbys mial zmieniac to bym kupił optiwhite bo pewnie będa tansze albo jeszcze cos innego wymysla
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2010, 17:07:04 » |
|
o! takie podejście mi się podoba!  Ktoś jeszcze zechciałby podzielić się spostrzeżeniami i udzielić WYCZERPUJĄCEJ  wypowiedzi? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2010, 20:55:25 » |
|
jak masz za dużo kasy to kup opti, na pewno wrażenia estetyczne będą lepsze ale rybom to w niczym nie umili życia, opti jest jeszcze imho odstraszająco drogie osobiście wolałbym dołożyć kasy do np. lepszego filtra i tyle, trza też pamiętać, że akwa nie kupuje się na całe życie, być może za pare lat będziesz chciał zmienić litraż a wtedy opti na pewno będą dużo tańsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2010, 21:04:10 » |
|
Jako "roślinniarz" optowałbym za OW , choć ostatnio kupiłem zwykłe ... Swoją drogą przy BW raczej różnicy nie zobaczysz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam słonecznie Andrzej  
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2010, 21:04:41 » |
|
o! takie podejście mi się podoba!  Ktoś jeszcze zechciałby podzielić się spostrzeżeniami i udzielić WYCZERPUJĄCEJ  wypowiedzi?  A jak by tak zrobic mix i tylko przednią szybę z opti wyszło by taniej i tak najczęściej patrzymy właśnie na przednią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Max 58
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2010, 21:15:34 » |
|
Jeśli już się pakować w ten koszt - to sens ma zostawienie dna z float, a reszta z OW , bo tylko wtedy jest efekt...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2010, 21:21:11 » |
|
Maxiu, czy rzeczywiście nie ma różnicy w BW? Roślinnego nie będę miał nigdy w takim litrażu, chyba, że będzie elektrownia atomowa i za prąd zamiast płacić 350zł/miesiąc będzie 100zł/mc, to ok, teraz na holendry mnie nie stać... 300W przez 12 godzin na dobę to więcej niż wszystko, co ciągnie prąd z wszystkich moich akwariów... Czyli tak, jak przypuszczałem...Kupię w takim razie 120x50x60(a nie 50), lepiej dla skalarów, prawda? Dołożę do filtra i kupię porządny piasek, a nie żwir lub pył... Jeśli jest jeszcze ktoś, kto chce się podzielić czymś ważnym i co może mieć znaczenie dla mnie, proszę pisać. Wszystkim dziękuję za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Max 58
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2010, 21:38:02 » |
|
Warto przemyśleć podłoże, jeśli mają być rośliny - to granulat czarny typu Amazonia ( no niekoniecznie ADA , są jeszcze innych firm knott, AquaSubstrate itp) bym przemyślał - ładnie klaruje wodę i utrzymuje pH poniżej 7,0 ( warto też pomyśleć o torfie ). Co do wysokości 60cm i skalarów - masz 100% racji!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2010, 21:49:40 » |
|
Jest różnica w odbiorze wyglądu ryb nawet przy BW. Sam miałem BW przy zwykłym floacie, a teraz przy Opti-white faktycznie pięknie rybcie widać, do tego odpowiednie oświetlenie i lodzio-miodzio Choć ja mam opti z ogromnej promocji, kupione za cenę floata więc się nie zastanawiałem tylko brałem Natomiast akwa mam 3x większe niż Ty planujesz i rozumiem co oznaczają oszczędności prądu. Dla skalarów faktycznie te 10 cm robią ogromną różnicę. A oświetlenie spokojnie wystarczą Ci 2 świetlówki ok. 30W. Ja mam 2x36W i nie uważam żeby tam było ciemno, a wręcz przeciwnie. Wystarczy kupić lepsze świetlówki. JA mam Gro-luxa 6500K oraz Aquastar 10000K i zrobiły się 2 fronty w akwa. Połowa czerwonawa(wieczorowa), a połową jasna (dzienna)  Fajny efekt Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 21:55:52 wysłane przez Gregory85 »
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2010, 22:04:26 » |
|
Nie ma może jeszcze tej promocji?  Czyli po raz kolejny forumowicze myślą tak jak ja - przeciwieństwo rodziny  Czyli będzie 120x50x60 float, z filtrem (chyba jbl) i porządnym piaskiem 1-2mm. Zdaje się, że będzę o wszystko pytał...  Dziękuję, kochani!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2010, 22:12:02 » |
|
Niestety promocja była z tego powodu, że sprzedawca wykonał na zlecenie akwa, ale nie dało się go wnieść do klienta i wnosili nowe szyby i skleili je na miejscu. Gotowego chciał się szybko pozbyć, zważywszy że miał je w większości już zapłacone to sprzedał szybko i tanio. Akwa ma 260x60x60. Do mnie udało się je wnieść z pomocą 4 kolegów 
|
|
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 22, 2010, 22:35:32 » |
|
to trzeba mieć szczęście... Od paru godzin siedzę w internecie i szukam, kto by skleił zwykłe 360l. Wysłałem już 9 pytań, liczę, że jutro ktoś powie/napisze"tak". Bo albo nie kleją z float, albo do 100cm, albo nie wysyłają, a są z Krakowa, a ja z prowincji stolicy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|