Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « CZARNE WODY 300L (120x50x50) OPTIWHITE CZY FLOAT/WARTO OPITWHITE?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: CZARNE WODY 300L (120x50x50) OPTIWHITE CZY FLOAT/WARTO OPITWHITE?  (Przeczytany 10293 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Grudzień 22, 2010, 15:04:17 »

Wesołych świąt wszystkim!

A żeby dla mnie były wesołe, to proszę znawców o opinię.

W akwariach roślinnych widać różnicę między float a optiwhite gołym okiem, zwłaszcza w krewetkariach. Jednakże czy w typowych czarnych wodach ze skalarami będzie widoczna różnica? Bo jednak 300zł a 800, to duża rozbieżność cenowa...

Czy akwarium będzie o wiele lepiej wyglądać z optiwhite? Wydaje mi się, że w przypadku herbaty różnica w szkle nie będzie tak widoczna, jak w holendrach...

Co sądzisz, drogi forumowiczu o porównaniu tych akwariów na moim przykładzie? Cheesy
Brać uparcie optiwhite czy kupić tańsze float, ale z grubszej szyby? Cheesy

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2010, 15:14:28 »

Ja na Twoim miejscu myślałbym tez trochę  o przyszłości.
BW nie będziesz zapewne miał wiecznie Smiley
Odżałowałbym kasę i kupił optiwhite, Z drugiej jednak strony za jakiś czas na pewno ceny spadną,
Niewiele pomogłem co? Wink

pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2010, 15:19:57 »

A żebyś wiedział :Dktoś jeszcze gotów do podzielenia się opinią?

W sumie jak w BW nie ma wielkiej różnicy, to mówcie! Cheesy

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2010, 16:26:05 »

A ja bym wzial float a w przyszlosci jakbys mial zmieniac to bym kupił optiwhite  bo pewnie będa tansze  albo jeszcze cos innego wymysla

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2010, 17:07:04 »

o! takie podejście mi się podoba! Cheesy

Ktoś jeszcze zechciałby podzielić się spostrzeżeniami i udzielić WYCZERPUJĄCEJ Cheesy wypowiedzi? Cheesy

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2010, 20:55:25 »

jak masz za dużo kasy to kup opti, na pewno wrażenia estetyczne będą lepsze ale rybom to w niczym nie umili życia, opti jest jeszcze imho odstraszająco drogie osobiście wolałbym dołożyć kasy do np. lepszego filtra i tyle, trza też pamiętać, że akwa nie kupuje się na całe życie, być może za pare lat będziesz chciał zmienić litraż a wtedy opti na pewno będą dużo tańsze.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2010, 21:04:10 »

Jako "roślinniarz" optowałbym za OW , choć ostatnio kupiłem zwykłe ...  Swoją drogą przy BW raczej różnicy nie zobaczysz.

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2010, 21:04:41 »

o! takie podejście mi się podoba! Cheesy

Ktoś jeszcze zechciałby podzielić się spostrzeżeniami i udzielić WYCZERPUJĄCEJ Cheesy wypowiedzi? Cheesy

A jak by tak zrobic mix i tylko przednią szybę z opti wyszło by taniej i tak najczęściej patrzymy właśnie na przednią.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Max 58
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2010, 21:15:34 »

Jeśli już się pakować w ten koszt - to sens ma zostawienie dna z float, a reszta z OW , bo tylko wtedy jest efekt...

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2010, 21:21:11 »

Maxiu, czy rzeczywiście nie ma różnicy w BW? Roślinnego nie będę miał nigdy w takim litrażu, chyba, że będzie elektrownia atomowa i za prąd zamiast płacić 350zł/miesiąc będzie 100zł/mc, to ok, teraz na holendry mnie nie stać... 300W przez 12 godzin na dobę to więcej niż wszystko, co ciągnie prąd z wszystkich moich akwariów...

Czyli tak, jak przypuszczałem...Kupię w takim razie 120x50x60(a nie 50), lepiej dla skalarów, prawda? Dołożę do filtra i kupię porządny piasek, a nie żwir lub pył...

Jeśli jest jeszcze ktoś, kto chce się podzielić czymś ważnym i co może mieć znaczenie dla mnie, proszę pisać.

Wszystkim dziękuję za pomoc Cheesy

Max 58
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2010, 21:38:02 »

Warto przemyśleć podłoże, jeśli mają być rośliny - to granulat czarny typu Amazonia ( no niekoniecznie ADA , są jeszcze innych firm knott, AquaSubstrate itp) bym przemyślał - ładnie klaruje wodę i utrzymuje pH poniżej 7,0 ( warto też pomyśleć o torfie ). Co do wysokości 60cm i skalarów - masz 100% racji! 

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2010, 21:49:40 »

Jest różnica w odbiorze wyglądu ryb nawet przy BW. Sam miałem BW przy zwykłym floacie, a teraz przy Opti-white faktycznie pięknie rybcie widać, do tego odpowiednie oświetlenie i lodzio-miodzio Smiley

Choć ja mam opti z ogromnej promocji, kupione za cenę floata więc się nie zastanawiałem tylko brałem Cheesy

Natomiast akwa mam 3x większe niż Ty planujesz i rozumiem co oznaczają oszczędności prądu.

Dla skalarów faktycznie te 10 cm robią ogromną różnicę. A oświetlenie spokojnie wystarczą Ci 2 świetlówki ok. 30W. Ja mam 2x36W i nie uważam żeby tam było ciemno, a wręcz przeciwnie. Wystarczy kupić lepsze świetlówki. JA mam Gro-luxa 6500K oraz Aquastar 10000K i zrobiły się 2 fronty w akwa. Połowa czerwonawa(wieczorowa), a połową jasna (dzienna) Smiley Fajny efekt Cheesy

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 21:55:52 wysłane przez Gregory85 » Zapisane

Zmiana obsady
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2010, 22:04:26 »

Nie ma może jeszcze tej promocji? Cheesy

Czyli po raz kolejny forumowicze myślą tak jak ja - przeciwieństwo rodziny Cheesy

Czyli będzie 120x50x60 float, z filtrem (chyba jbl) i porządnym piaskiem 1-2mm.

Zdaje się, że będzę o wszystko pytał... Cheesy

Dziękuję, kochani!

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2010, 22:12:02 »

Niestety promocja była z tego powodu, że sprzedawca wykonał na zlecenie akwa, ale nie dało się go wnieść do klienta i wnosili nowe szyby i skleili je na miejscu.
Gotowego chciał się szybko pozbyć, zważywszy że miał je w większości już zapłacone to sprzedał szybko i tanio.
Akwa ma 260x60x60. Do mnie udało się je wnieść z pomocą 4 kolegów Tongue

Zmiana obsady
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Grudzień 22, 2010, 22:35:32 »

to trzeba mieć szczęście... Od paru godzin siedzę w internecie i szukam, kto by skleił zwykłe 360l. Wysłałem już 9 pytań, liczę, że jutro ktoś powie/napisze"tak". Bo albo nie kleją z float, albo do 100cm, albo nie wysyłają, a są z Krakowa, a ja z prowincji stolicy...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: