Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pasozyty w akwa  (Przeczytany 3046 razy)
paula1
Nowy
*

« : Grudzień 22, 2010, 11:27:21 »

Zauwazylam ,ze moje 2 skalary sa malo aktywne.Plywaja przy powierzchni wody lub stoja w miejscu w rogu akwarium przy grzalce, z 4 skalarów zostaly 2 Sad to samo bylo z guraminem który zdechl. Nie chca jesc.
 Mam 3 brzanki Denisona 10 neonów, 2 skalary ,2 guraminy, bojownika.zabke Smiley 3 krewetki
Karmie pokarmem suchym  lub ochotka raz dziennie. temp wodyPoza tym dzisiaj na sciankach akwa zauwazylam  biale zwierzatka -wielkosci okolo 0,5 mm . pare sztuk nie wiem co to jest.jakies pasozyty? wode zmieniam raz w miesiacu..sypie CMF i sól.
ps.przepraszam ale nie mam polskiej czcionki.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2010, 16:58:46 »

jaka ma pojemność akwarium? Po co sypiesz sól ??

wody sie nie wymienia tylko podmienia regularnie do 50% co 2 tygodnie

napisz tez jaka temp i wszelkie parametry jakie znasz wody która jest w akwarium i którą lejesz do akwarium( informacje mozesz uzyskac w wodociagach jesli lejesz kranowke)

te robaczki to raczej nieszkodliwe nicienie zywiace sie detrytusem
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 17:00:51 wysłane przez Pethro » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2010, 17:08:13 »

wode zmieniam raz w miesiacu..

Wodę się PODMIENIA co tydzień w ilośći 20% pojemności akwarium, a nie WYMIENIA tak jak ty to robisz.
Wymieniając całą wodę nie dajesz zbiornikowi szans na to aby dojrzał i aby zaistniała w nim jakaś choćby minimalna równowaga biologiczna.
Przestań podawać sól i CMF
Masz tam jakiś filtr?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 17:10:40 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2010, 14:09:53 »

powiedzieli mi w sklepie ze nalezy lac CMF raz na 2 tyg profilaktycznie. akwa 100l filtr mechaniczny z gabka.
ok. Bede uzupelniac wode z reszta teraz jest wszystko w porzadku.ale co z odmulaniem? wcisneli mi w sklepie takie cos na zazadzie odkurzacza- rurka zakonczona plastikowym zbiornikiem w ktorym jest gabka i do tego waz, który podlacza sie do brzeczyka, woda ma byc zasysana do gory przelewac sie przez zbiornik filtrowac sie przez ta gabke i wracac do akwa. ale to badziewie slabo zasysa. 

Oczywiscie mozna odmulac podczas sciagania wody podczas uzupelniania wody ale jesli mam uzupelniac wode w 20-30 % to nie zdaze odmulic calego akwa przy wymianie tych paru litrow   Sad
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2010, 14:20:36 »

Przestan chodzic do tego sklepu . Wcisna Ci tam nawet rekina i rope naftowa mowiac ,ze to dobre dla Twoich ryb .
Poczytaj o zakladaniu i pielegnacji akwarium , wymaganiach poszczegolnych gatunkow ryb . Po prostu : najpierw wiedza , potem akwarium .
Jezeli zrobilas odwrotnie /a zrobilas/ ,to sporo zaleglosci do nadrobienia przed Toba .
paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 31, 2010, 14:28:40 »

Masz racje chcialam dobrze a wyszlo jak zwykle ..na dzien dzisiejszy wysztkie stworzenia maja sie dobrze rozrost roslin jest dobry ale to nie zmienia faktu- co z odmulaniem?
bo teroria z ksiazek czesto odbiega od praktyki.
Jak odmulacie akwaria? tak zeby zbytnio nie ingerowac? czy wystarczy odmulactylko  czesciowo, czy co jakis czas w 100%?
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2010, 14:38:18 »

Kazdy ma swoje sposoby . Jedni odmulaja co tydzien podczas PODMIAN wody uzywajac wezyka zakonczonego kloszem /dzwonem / inni rzadziej a jeszcze inni wcale /jak ja /.
Odmulasz w miejscach ,do ktorych masz dostep swym sprzetem . Niekiedy jest to cienki wezyk , innym razem grubszy jeszcze innym duzy klosz , w zaleznosci od wielkosci podloza , ilosci roslin i dekoracji . Te" superautomaty" sa zazwyczaj maloprzydatne lub zupelnie nieprzydatne .Nie spelniaja pokladanych w nich /a zapewnianych przez sprzedawcow i producentow/ nadziei . Aby zdazyc odmulic akwa podczas spuszczania wody zaciskaj wezyk aby woda wolniej plynela .
Zapomnialem : zbyt czeste i dokladne odmulanie moze miec rowniez nieporzadane skutki w zaleznosci od grubosci podloza i kilku innych czynnikow , podobnie jak czeste plukanie filtra .
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2010, 14:54:39 wysłane przez owlman » Zapisane
paula1
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 31, 2010, 15:13:53 »

ok. dziekuje i pozdrawiam.
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2011, 16:02:08 »

Cześć.

Ja zrobiłem odmulacz z gumowego wężyka i butelki plastikowej (z wody mineralnej 0,33L) z zakrętką.
- W zakrętce robisz dziurkę wielkości wężyka.
- Wężyk z jednej strony opalasz nad ogniem - delikatnie podgrzewasz aż na wężyku zrobi się zgrubienie (tzn na samej końcówce wężyka) ma to spowodować zablokowanie wężyka w nakrętce i zablokowanie przed wysuwaniem z nakrętki.
- z butelki odcinasz dno i nakręcasz nakrętkę z wężykiem.

I w sumie już masz "profesjonalny" odmulacz.

Średnica wężyka zależy od upodobań - ja mam 6mm (średnica wewnętrzna) - im większa średnica wężyka tym większa siła ssania.

W zależności od długości obciętej butelki masz różną siłę "zasysania" mułu z podłoża.
Krótsza butelka - duża siła ssania
Dłuższa butelka - mała siła ssania
( Grin można to policzyć z równania ciągłości strugi  Grin)
Należy to tak dobrać aby siła ssania nie porywała materiału podłoża!

Oczywiście zamiast tych wszystkich czynności można takie cacko kupić w sklepie c. ok 30zł, ale dla niektórych największą frajdę daje samoróbka - U MNIE DZIAŁA  

Z POWAŻANIEM

19ak82 papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2011, 16:04:47 wysłane przez 19ak82 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: