Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « PROBLEM Z Krasnorostami oraz z Nitkami ...
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: PROBLEM Z Krasnorostami oraz z Nitkami ...  (Przeczytany 17667 razy)
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #45 : Styczeń 08, 2011, 21:30:53 »

Powiem tak to już moje trzecie akwarium na ziemi i w żadnym nie miałem większych problemów(może te nitki o których mowa tutaj), choć zawszę ziemię przygotowywałem na oko i dodawałem składniki jakie były pod ręką w ilościach przypadkowych. Smiley odpukać w niemalowane aby nic nie zawitało do mnie

A co do glonów to wydaje mi się że w każdym akwarium one są, gdyż tak jak w naturalnym środowisku występują tylko trzeba je umiejętnie kontrolować.
No a jak już się wymkną spod kontroli wtedy zdobywa się doświadczenie w walce, wiedzę bo trzeba szukać i pytać itd Eksperymenty nieraz nie wychodzą, wtedy walka... Smiley.
A co do walki z glonami zawsze mi powtarzano aby wprowadzać jedną metodę i być cierpliwym w efektach, gdyż akwarystyka jest dla cierpliwych, choć ja do nich nie należę Smiley Smiley Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 21:37:48 wysłane przez radula » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #46 : Styczeń 09, 2011, 17:18:23 »

witam
miałem mały restarcik systemu instalowałem wszystko 3 dni (włącznie z kopiowaniem i układeniem 860GB) dlatego mnie chwile nie było ...

co do EC i CO2 to są ona doskonale zamienne i żadne nie działa lepiej, EC reklamują tylko Ci którzy sprzedają bo mają interes a prawda jest taka że EC wychodzi dużo drożej niż zwykły gaz z butli
Nie zgadzam się, miałem i mam jedno i drugie i rzeczywiście w dużym świetle widać że węgiel z easycarbo jest wolniej przyswajalny przez rosliny. Co przy akwariach z mocnym światłem moze skutkować niedoborami ale w typowym przeciętnie oswietlonym akwarium do 0,7 w/l nie widać różnicy.
Jak masz inne doswiadczenia to sie podziel obserwacjami

PETHRO: ja też miałem jedno i drugie i zrezygnowałem z tego drugiego bo nie widziałem żadnej różnicy  ...być może tak jak piszesz dla słabego oświetlenia różnica ta zaciera się a ja właśnie takie mam w swoim akwa, nigdy nie testowałem CO2 ani EC przy 1W/l więc nie moge się wypowiedzieć

a co do odmulania AS II ja pisałem o odmulaniu AS II da się go porządnie odmulić Smiley
wystarczy moskilieta założona na końcówkę odmulacza Smiley, poza tym jeśli się stosuje sam AS II nie należy nawozić przez 2 miesiące przy oświetleniu do 0,75w/l, i trzeba być naprawdę fachowcem niebywałej klasy żeby na AS II wyhodować plagę glonów, AS II jest tak zbalanasowane że dla wody o standardowych parametrach nie ma mowy o glonach - a najgorsze jest to jak ludzie chcą przedobrzyć i leje bez sensu nawozy trzeba czy nie trzeba, bo im się śpieszy żeby zielsko rosło Smiley

MIRMIL dzięki za rady wiesz że doceniam Twoje doświadczenie i wiedzę :-)
u mnie światło hula tylko 6h no i nie całe cały czas wszystko jest sterowane i zapala się oraz gaśnie po kolei, całość może świeci z 3-4h zdaję sobie sprawę, że 1W to już dużo i trzeba cały czas obserwować co i jak się dzieje.
Odnośnie Easy Carbo ja mam dobre zdanie o tym środku...
pozdrawiam Wszystkich
szczególnie dobrego kolegę Mirmila :-)

Radula dzieki, wzajemnie,

z tego co pisałeś o 9 godzinnym świeceniu trochę inaczej to odebrałem no i ta moc 216W na 240l .... uważaj żeby nie narobić sobie masakry przez tydzień nieuwagi

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #47 : Styczeń 09, 2011, 20:51:36 »

Mirmil wiesz co jak narazie tylko był problemik z tymi nitkami, ale w porównaniu do zbiornika Tomes'a to nic szczególnego nie miałem kilka niteczek, spowodowanych niedoborami ....
A światełko mam takie od początku cały czas pod baczną kontrolą Smiley

Tomes co u Ciebie się dzieje w baniaku?Huh?

SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #48 : Styczeń 09, 2011, 21:39:19 »

I ja się chyba dochowałem nitek. Chociaż do końca nie wiem jeszcze, bo zauważyłem przed wyjściem do pracy, a na telefonie słabo się ogląda fotki, jednak na 98% myślę, że to właśnie one zawitały do mnie. Za to przeczytałem sobie temat na spokojnie i mam już jakiś wstęp.

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #49 : Styczeń 09, 2011, 23:16:56 »

Tomes co u Ciebie się dzieje w baniaku?Huh?

Dziś podmieniłem wodę, i będę nawoził jak radzi Pethro.
Na efekty trzeba bedzie poczekać, ale będe zdawał relacje.
Zrobiłem dziś test CO2 z rurki fermentacyjnej, no i ........ limonka czyli CO2 dosyć.

a co do odmulania AS II ja pisałem o odmulaniu AS II da się go porządnie odmulić Smiley
wystarczy moskilieta założona na końcówkę odmulacza Smiley, poza tym jeśli się stosuje sam AS II nie należy nawozić przez 2 miesiące przy oświetleniu do 0,75w/l, i trzeba być naprawdę fachowcem niebywałej klasy żeby na AS II wyhodować plagę glonów, AS II jest tak zbalanasowane że dla wody o standardowych parametrach nie ma mowy o glonach - a najgorsze jest to jak ludzie chcą przedobrzyć i leje bez sensu nawozy trzeba czy nie trzeba, bo im się śpieszy żeby zielsko rosło Smiley

Z tym odmujaniem no to chyba żart- moskitiera, i co mam zasysać wodę samą?

Co do nawożenia ASII to po 2 tygodniach miałem niedobory, pogestemon od początku białe liście puszczał.
Piszesz zupełnie inne rzeczy niż użytkownicy ASII np. na forum holenderskie, tam ludzie znający się na rzeczy zalecają nawozić od początku to podłoże, zresztą podobnie jak Pethro Wink

Aha Mirmil no i mi się wcale nie śpieszy lać nawozy, ale widzisz jakie mam niedobory i co mam wg. Ciebie zrobić?

Pozdrawiam

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #50 : Styczeń 10, 2011, 06:36:56 »

z moskitierą to nie żart, są różne a jeśli okazuje się za drobna zawsze możesz zakupić materiał typu firanka o odpowiedniej wielkości oczek, no ale ja Ty chcesz całe liście wyciągać .... Smiley - w ostateczności kupujesz siatkę na ryby jakąś tanią i masz kawałek materiału trzeba tylko nieco pomyśleć

sprzątanie akwa to nie tylko szybkie wciąganie wszystkiego co napotka rurka ale czynność wieloetapowa a odmulanie to ściągniecie z dnia wszystkich drobinek które rozkładając się powodują wzrost NO2 - "no chyba że masz rogale wielkości ludzkich"

mówiąc w skrócie duże kawałki wyciągasz ręcznie lub drobną siatką na ryby, a resztę odmulasz spuszczając wodę z założoną siatką na odmulaczu polecam najpierw spróbować a potem krytykować

co do lania nawozów - to że masz braki wcale nie oznacza ze nie lałeś czegoś za dużo co zniszczyło równowagę i było bodźcem do powstania glonów

pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 07:12:13 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Styczeń 10, 2011, 15:55:32 »

tomes jak tam didiplis ? mój też miał spalone stożki wzrostu ale od 2 dni dostaje micro i już puszcza nowe czubki  Good !
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #52 : Styczeń 10, 2011, 17:59:32 »

tomes jak tam didiplis ? mój też miał spalone stożki wzrostu ale od 2 dni dostaje micro i już puszcza nowe czubki  Good !

Wczoraj wieczorem robiłem podmianę, i dałem macro.

Pierwsza dawka micro poszła dzis rano więc troche wcześnie na jakieś efekty.

Nitki usunięte ile się dało

Rośliny przycięte, rozsadzone...czekam

Pethro, wybarwia Ci się didiplis na EI?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 18:11:48 wysłane przez tomes » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Styczeń 10, 2011, 18:18:07 »

No z tym to różnie bywa, ale będę teraz to testował na kilku gatunkach czerwonych. Czubki które puszcza sa pomarańczowe, chce mu zmienić światło bo mam tam groluxa, a gdzies czytałem ze podobno czerwone wolą białe światło  Huh
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #54 : Styczeń 14, 2011, 23:25:38 »

tomes jak ci walka idzie ? Wink

co do wybarwienia to ostatnio sporo o tym czytałem i przeprowdziłem eksperyment u siebie i zauwazyłem że działa:
- niższe pH które ułatwia utrzymanie sie helatorom mikro, w tedy wystarcza do 0,5 ppm Fe
- mniejsze dawki nawozów niz na ei  ok 10 ppm NO3, 1 ppm PO4, 10 ppm Mg, 4ppm K

chyba przejde na limitowanie nawozów ale musze sobie kupić filtr RO
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #55 : Styczeń 15, 2011, 11:27:51 »

tomes jak ci walka idzie ? Wink

Nitki trochę jeszcze odrastają tam gdzie przy podmianie nie były do końca usunięte,
stają się jednak coraz cieńsze i słabsze (może EC w dawce 4ml tak na nie działa).
Tam gdzie na podłoże pada światło pojawiają się sinice, musze zacienić roślinami do końca ASII.

Co do wybarwienia to dlatego Cie zapytałem bo stosujesz już dłużej EI, a czytam że przy tej metodzie z wybarwieniem raczej licho.
Na innych forach toczą się bardzo ciekawe spory w związku z czerwonym kolorem, ale raczej przy niższych stężeniach macro łatwiej chyba rzeczywiście o wybarwienie.
Ja nie prowadzę doświadczeń w celu lepszego wybarwiania, raczej skupiam się na walce z nićmi, ale jak nie podawałem wcale micro 2 tyg. to rotala indica zaczerwieniła się jak nigdy  Huh(chyba ją zestresowałem  Grin)

chyba przejde na limitowanie nawozów ale musze sobie kupić filtr RO

dlaczego do limitowania potrzeba wody RO ?

W EI osłabiają mnie te duże podmiany, a mam szkiełko tylko 112l.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Styczeń 15, 2011, 12:33:12 »

Bo chce sobie w koncu ustalic odpowiednią dawkę magnezu w stosunku do wapnia, przy ei na to nie zwracałem uwagi bo wszytskiego sie duzo daje i niema zadnych problemów. Z mikro tez nie wiem co mam w kranie a nie chce z tym przecholować. Przy limitowaniu nawozów trzeba już troche uważać na odpowioedni stosunek pomiedzy pierwiastkami  Undecided Mi niedokonca sie udało bo nitki mi wylazły  Angry więc powracam do ei do póki nesprawie sobie idealnie spreparowanej wody

A z tym wybrawieniem to jest 2 dno bo rosliny czerwone trzebaby podzielic na takie które zawsze będą czerwone i takie które w sprzyjających warunkach zrobią się czerwone a w kazdych innych będą w róznych odcieniach
na pewno z pierwszej grupy jest alternathera, a inne nie mam pojecia  Huh

Jeszcze widziałem ze ktos podaje dawki EI ale rozbija to na małe porcje dzienne i lepiej mu sie zielsko wybarwia niz z tymi samymi dawkami ale 2 razy w tygodniu. Tego jeszcze spróbuje w tym tygodniu  Cheesy

W EI osłabiają mnie te duże podmiany, a mam szkiełko tylko 112l.
no własnie to tez jeden z minusów ei, dzisiaj mnie czeka podmiana w moim 160l  Roll Eyes 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 12:35:32 wysłane przez Pethro » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #57 : Styczeń 23, 2011, 13:56:48 »

Witam

Mija kolejny tydzień mojej walki z nitkami.
Nitki ciągle jeszcze są, szczególnie w miejscach gdzie nie były do końca usunięte mechanicznie przybierają na długości tworząc kłębki.
Wyglądają na coraz słabsze i jakby lada moment miały się rozpuścić.

Rośliny po zwiększeniu dawek rosną w miarę ładnie, tylko glosi przestało coś pasować, powoli będę chyba wracał do standardowych dawek EI.

Będę czekał z nadzieją aż nitki odpuszczą zgodnie z zasadą zdrowe rośliny to brak glonów.

Mam tylko jedną wątpliwość co do EC którego cały czas podaje 4 ml.
Zmniejszyć czy ciągle utrzymywać taką dawkę?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Styczeń 23, 2011, 14:08:28 »

jak masz odpowiedni poziom CO2 to mozesz zaprzestać podawania

poniżej fotka didiplisa na EI przy codziennych dawkach MACRO/MICRO, przy EI już chyba lepiej nie będzie  Roll Eyes

« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 14:11:04 wysłane przez Pethro » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #59 : Styczeń 23, 2011, 14:20:15 »

Czyli nie do końca jest prawdą że EI to słabsze wybarwienie.

U mnie też didiplis ma skłonności się zaczerwieniać, ale nie aż tak jak u Ciebie, pewnie tu moc i konfiguracja świetlówek  robi swoje.

Dawki stosuję od samego początku dzienne, aby zapobiec większym skokom stężeń które mogłyby popędzić glony.

Nigdy bym jednak nie pomyślał że dzienne dawki mogą mieć związek z wybarwianiem.

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: