Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « PROBLEM Z Krasnorostami oraz z Nitkami ...
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: PROBLEM Z Krasnorostami oraz z Nitkami ...  (Przeczytany 17653 razy)
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Styczeń 06, 2011, 12:45:06 »

No właśnie nie mam żadnej recepty, gdyż zastosowałem kilka rad wymienianych tutaj na forum było to między innymi:
- podanie więcej mikro,
- zacząłem podawać węgiel w płynie,
- zmniejszyłem troszkę świecenie

podejrzewam, że było mało składników odżywczych i podanie mikro wszystko unormowało.
pozdrawiam

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 06, 2011, 13:50:03 »

- podanie więcej mikro,

To ciekawe, bo na forum "krzakowym" najczęściej  radzą " żadnego micro w czasie walki z nićmi"

gratuluje wygranej z nitkami, mi jakoś nie chcą odpuścić  Sad Huh

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Styczeń 06, 2011, 16:44:10 »

tomes to opisz sposób nawozenia i ogólnie akwarium moze ktos inny zauwazy jaki blad popelniasz, przydatna tez bedzie fotka
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 06, 2011, 17:10:34 »

O dzięki Pethro za chęć pomocy.

Akwarium 112 zalane 8.10.2010 na ASII +

Gh 10
Kh 8
Ph 6,8
Co2 2h przed świeceniem i 1h przed gaszeniem
swiatło 3x18w i 2x8w   6-7h/dobe
filtr tetraex ex 700
wew aquael turbo 350
nawożenie EI wg kalkulatora Spidera
KNo3 5ppm/dzień, KH2PO4 0,44ppm/dobe (podłoże chłonie fosfor strasznie testy cały czas pokazują zero),
EC 2ml/dobe od początku
podmiany 50% co 7 dni woda 50/50% kran i RO
parametry kranówki http://mwik.bydgoszcz.pl/...me=laboratorium ujęcie Las Gdański (twarda jak smok)
micro intermagu odstawione stosuje femange na nitki od 3 tygodni zero efektu

wcześniej zaciemniłem na 5 dni i tez na długie nitki nie pomogło.

obsada
5x bystrzyk amandy
10x rozbora maculata
2x pielęgniczka ramireza
1x gupik

i niedobory jakieś na młodym lotosie którego do życia wskrzesiło chyba po roku czasu właśnie zaciemnienie.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2011, 17:13:54 wysłane przez tomes » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 06, 2011, 17:26:38 »

zacznij od nawozenia:

podwójne dawki macro i micro

wiecej easy carbo - 4 ml

stały test CO2 pokaze ci czy czasem nie masz za mało gazu

Oprócz tego co wymieniłem to przytnij rosliny co najmniej w połowie, wybierz glona ile sie da.

mozesz zaprzestac podawania femangi na czas zmian to sie dowiesz co bedzie odpowoedzialne za koncowy skutek

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #20 : Styczeń 07, 2011, 09:19:06 »

żadnych mikro w przypadku nitek i krasnorostów a szczególnie Fe i pochodnych lub cheletów zasada numer I i nie trzeba być super akwarystą żeby się o tym przekonać

Radula pomogło Ci skrócenie świecenia i odmulenie porządne, a najlepiej z 50% podmianą wody i oczyszczeniem wszystkiego co ma glon nawet części liści roślin, przyda się również czyszczenie kubła ale tydzień po podmianie nie wolno robić wszystkiego na raz

potrzymaj 50% oświetlenia przez 2 tygodnie oraz skróć z 9h do 7h a efekty zobaczysz gołym okiem

IMHO: wydaje mi się że totalnie przesadzasz z ilością watów na litr sam mam 4x54W ale w 325l no i pełna moc leci tylko przez 1,5-2 godziny a nie licząc oświetlenia diod 104W hula od 10 do 17 i wszystko rośnie

co do EC i CO2 to są ona doskonale zamienne i żadne nie działa lepiej, EC reklamują tylko Ci którzy sprzedają bo mają interes a prawda jest taka że EC wychodzi dużo drożej niż zwykły gaz z butli

co do natleniania to ruch wody owszem musi być bo oprócz wymiany tlenowej, która zapobiega częściowo przydusze, natomiast natlenianie pompką oczywiście ma sens przy wyłączonym CO2 oraz wtedy gdy PH niebezpiecznie spada poniżej dolnej granicy powodując duszenie ryb, ma to miejsce wtedy gdy np: podamy leki które obniżają nam pH lub mamy w akwa bardzo miękką wodę i trochę organicznych pozostałości tworzących zgniliznę

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 09:26:37 wysłane przez Mirmil » Zapisane

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Styczeń 07, 2011, 13:18:20 »

Radula napisał

witam odnawiam wątek, gdyż chciałem się podzielić iż skorzystałem z kilku rad i ładnie wszystko się uspokoiło.... odpukać w niemalowane:-)
pozdrawiam

to chyba Mirrmil za późno sie odezwałeś z pomocą

co do EC i CO2 to są ona doskonale zamienne i żadne nie działa lepiej, EC reklamują tylko Ci którzy sprzedają bo mają interes a prawda jest taka że EC wychodzi dużo drożej niż zwykły gaz z butli
pozdrawiam

Z tym marketingiem to się z Tobą zgodzę, ale wiele osób pisze że nawet po kilku dawka EC nitki się rozpuściły.
Moje jakoś nie chcą się rozpłynąć.
żadnych mikro w przypadku nitek i krasnorostów a szczególnie Fe i pochodnych lub cheletów zasada numer I i nie trzeba być super akwarystą żeby się o tym przekonać

Pethro jednak sugeruje co innego,a jest na tym forum chyba jednym z większych szpeców od zielska, mimo tego nie wiem czy zastosować sie do jego rady i nalać podwójne micro.
Zwiększe macro, a micro zastosuje tak na początek 0,2-0,3Fe tygodniowo i zobaczę.
Może rzeczywiście rośliny cierpią z braku micro i wykorzystują to nitki.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 14:02:35 wysłane przez tomes » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #22 : Styczeń 07, 2011, 14:11:38 »

Pethro jednak sugeruje co innego,a jest na tym forum chyba jednym z większych szpeców od zielska, mimo tego nie wiem czy zastosować sie do jego rady i nalać podwójne micro.
Zwiększe macro, a micro zastosuje tak na początek 0,2-0,3Fe tygodniowo i zobaczę.
Może rzeczywiście rośliny cierpią z braku micro i wykorzystują to nitki.

tomes: wszystkie moje uwagi były skierowane do Raduli natomiast Ty masz inny problem na który odpowiadał Pethro Smiley, z twoich zdjęć wyraźnie widać niedobory .... na glony nie ma złotego środka trzeba działać objawowo a przede wszystkim w zależności od paramentów wody zbiornika obsady itp., jest tak dużo czynników wpływających że nie sposób opracować jedną recepturę działająca we wszystkich zbiornikach

zasada ogólna jest taka że ludzie naczytają się durnot o 1W/l ale nie zdają sobie sprawy jak bardzo trudno dla niektórych parametrów wody utrzymać takie akwarium i jak dużo nawozów trzeba lać żeby utrzymać odpowiednie poziomy dla prawidłowego rozwoju roślin, zamiast na spokojnie sobie nawet na 0,3W/l bez problemu będzie rosło tyle że wolniej

ja już temat przećwiczyłem wielokrotnie z mocnym oświetleniem i stale wracam na 104W w swoim 325l i nie narzekam na wzrost roślin za to od początku nie miałem plagi glonów i nie mam problemu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 14:19:30 wysłane przez Mirmil » Zapisane

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Styczeń 07, 2011, 14:24:36 »

tomes: wszystkie moje uwagi były skierowane do Raduli natomiast Ty masz inny problem na który odpowiadał Pethro Smiley, z twoich zdjęć wyraźnie widać niedobory ....

Ok, to wszystko wyjaśnia.

Twoje rady na pewno też mi się przydadzą, choć akurat u mnie problem zbyt silnego oświetlenia nie występuje.

Czy plamy na liściach mojego lotosu sugerują właśnie braki micro?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 14:26:16 wysłane przez tomes » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 07, 2011, 15:54:43 »

tomes  pogestemon na to wskazuje, lotos wyglada jakby mu macro brakowało ale nim sie nie przejmuj bo jak rozrosnie mu sie system korzeniowy to wszystko co potzrebne uzyska z podłoża
Przytnij te rosliny i zaopatrz się w test stały CO2. Zrób porządną podmianę, nawozu wlej 2 razy wiekszą dawkę i poczekaj tydzień po czym napisz jakie są rezultaty

Wszystkie łodygowce tak przytnij by miały 10-15 cm od podłoza nie wiecej. Bedziesz miał szcepki by obsadzic puste miejsca. Przy zyznym podłozu lepiej tak je obsadzic by nie było miejsc nie porosniętych roslinami. A jak chcesz w jakims miejscu "plaze" to wybierz z tego miejsca substrat i daj tam piasek lub zwir albo cos innego bez nawozu

Z tym marketingiem to się z Tobą zgodzę, ale wiele osób pisze że nawet po kilku dawka EC nitki się rozpuściły.
Moje jakoś nie chcą się rozpłynąć.
EC działa na nitki gdy sie go porządnie przedawkuje ! bo dopiero w tedy główny składnik zaczyna być trujący ( aldechyd glutarowy) w mniejszych dawkach odrazu wykorzysują go rośliny i bakterie lub po prostu stęzenie jest za słabe

Nie zgadzam się, miałem i mam jedno i drugie i rzeczywiście w dużym świetle widać że węgiel z easycarbo jest wolniej przyswajalny przez rosliny. Co przy akwariach z mocnym światłem moze skutkować niedoborami ale w typowym przeciętnie oswietlonym akwarium do 0,7 w/l nie widać różnicy.
Jak masz inne doswiadczenia to sie podziel obserwacjami
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 16:03:38 wysłane przez Pethro » Zapisane
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Styczeń 07, 2011, 18:55:46 »

Witam Wszystkich nie wiedziałem, że temat tak się rozwinie :-)
tomes skontaktuj się ze mną na PRIV lub na gg bo również jestem z Bydgoszczy, więc kolegom z podwórka trzeba pomagać :-)
możesz podać macro choć nie sądzę że to w tym jest problem to raczej nadwyżki NO3 oraz PO4 powodują takie skutki jak glony, odmul, mocno wyczyść roślinki jak mówił Pethro i ja bym się wstrzymał.
Dziwi mnie to, że podajesz CO2 przed światłem i takie efekty masz, moim zdaniem za dużo masz NO3 oraz PO4 przez to podawanie codziennie, jeśli możesz zmierz te dwa podstawowe składniki wtedy będziesz wiedział czy trzeb je podawać codziennie.
MIRMIL dzięki za rady wiesz że doceniam Twoje doświadczenie i wiedzę :-)
u mnie światło hula tylko 6h no i nie całe cały czas wszystko jest sterowane i zapala się oraz gaśnie po kolei, całość może świeci z 3-4h zdaję sobie sprawę, że 1W to już dużo i trzeba cały czas obserwować co i jak się dzieje.
Odnośnie Easy Carbo ja mam dobre zdanie o tym środku...
pozdrawiam Wszystkich
szczególnie dobrego kolegę Mirmila :-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 19:28:26 wysłane przez radula » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Styczeń 07, 2011, 19:23:07 »

radula czy czytałeś opis akwarium tomes'a jak ma wyglądać mocne odmulanie aquasubstratu ? co najwyżej można by delikatnie zebrać ewentualny muł gdyby był i to tak by nie ruszać podłoża
po za tym sam nadmiar azotu i fosforu zaraz nie wywoła glonów, groźniejsze w skutkach są głodujące rośliny. Jak się nie zgadzasz to napisz dlaczego  Huh

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Styczeń 07, 2011, 19:34:35 »

wiem że ma podłoże AS II+ dlatego mocne odmulenie nie wchodzi w grę, choć wydaje mi się że nie napisałem aby odmulić mocno tylko aby mocno wyczyścił roślinki,
do tego masz w zupełności rację że powodem glonów może być też głodowanie roślin, ale przy podłożu AS II+ głodówka Huh troszkę nie chce mi się w to wierzyć, do tego codziennie leje NO3 oraz PO4 do wody .... wydaje mi się że tego za dużo, do tego pisze że testy nie pokazują fosforu ale nie oznacza to że go nie ma w akwarium.
A teraz jeszcze nasunęło mi się, że nie podajesz micro ja też tak robiłem i ciągle przegrywałem. Nie ma składników odżywczych dla roślin i dlatego głodują...
Chciałbym jemu pomóc, ale on sam musi poszukać środka na te nitki my możemy tylko mu doradzać i starać się pomóc. ja u siebie wbrew wielu opiniom podałem więcej micro i się udało.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 19:40:10 wysłane przez radula » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Styczeń 07, 2011, 19:49:53 »

radula AS może chłonąc na początku nawozy a jak rosliny maja słabe korzenie to nie mają do nich dostępu, na pogostemonie widac ewidentne braki żelaza, na heterantherze tez je widać reszty nie widzę więc trudno coś wysnuć ze zdjęcia

dawki które podaje tomes nie są jakies strasznie duże, sam mam podobne i wiele innych akwarystów stosujących ei

tomes podajesz tez MGSO4 i K2SO4 ?? teraz doczytałem ze podałes nawozenie tylko NO3 i PO4 a reszta?

te dziury na lotosie wyglądają na braki potasu
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeń 07, 2011, 19:58:47 »

Starsze liście żółkną gniją i opadają (szczególnie łatwo można to zaobserwować u Hygrophila corymbosa przy silnych niedoborach) Czasami na liściach pojawiają się drobne ciemne martwicze plamki (np. lotos tygrysi). Mniejszy rozmiar liści. Zahamowanie wzrostu. Żółte liście nie mają zielonego otoczenia żyłek (jak przy niedoborze magnezu). Żółknięcie rozpoczyna się od wierzchołków lub brzegów.

Wydaje mi się, że co do lotasa by się sprawdziło.... Pethro zgodzisz się ze mną ??
A widzę że już też do potasu doszedłeś :-)

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: