Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « PROBLEM Z Krasnorostami oraz z Nitkami ...
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: PROBLEM Z Krasnorostami oraz z Nitkami ...  (Przeczytany 17651 razy)
radula
Stały użytkownik

« : Grudzień 18, 2010, 17:32:22 »

Witam
jakiś czas temu pojawiły się u mnie Krasnorosty oraz Nitki. Nitek nie mam wiele, ale Krasnorostów co tydzień jest dużo co szczególne to tylko porastają kamyki i co tydzień muszę je wyjmować ale to już staje się męczące. Rośliny rosną ładnie w miejscach gdzie są krasnorosty na kamieniach glossia jest zarażana....
Wyczytałem, że może być mały poziom CO2 lub mało składników odżywczych, ale co tydzień przy podmianach (podmiany tylko RO) podaję  Planta Gainer Hydro Mineral KNO3,MgSo4,

parametry są takie dzisiaj mierzyłem:
ph - 6,5
po4 - ok. 0,05 - 0,1
no3 -10 - 20
fe - 0,25

akwarium 240l  jest na ziemi ogrodowej już ma prawie rok, oświetlenie 4x54W przez 9h
CO2 podawane jest przy pomocy sterownika tzn. utrzymuje stały poziom ph przy pomocy CO2 oraz napowietrzania, więc gdybym cały czas podawał CO2 ph by mi zjeżdżało ..
i nie wiem co robić czy zwiększyć nawożenie bo może rośliny przegrywają  walkę o pokarm Smiley choć bardzo ładnie bąbelkują
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2010, 15:58:24 wysłane przez radula » Zapisane

lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2010, 17:46:39 »

Hej

jakies 2 lata temu tez mialem problemy z krasnalami oraz nitkami... powiem tak:

- woda ro brak rezultatow
- zwiekszenie co2 brak rezultatow
- rozproszenie strumiena wody brak rezultatow
- obnizenie ph brak rezultaow
- wielokrotna zmiana nawozow brak rezultatow

az pewnego dnia gdzies wyczytalem ze wegiel w plynie "esay carbo" pomaga w tego typu przypadkach... wiec zakupilem
na poczatku jakos brakowalo zmian lecz stwierdzilem co mi tam poczekam i po jakis 2-3 miesiacach regularnego podawania krasnale zaczely znikac... teraz mija wlasnie roczek od  kiedy uzywam EC i powiem tyle ze "KRASNALI BRAK"  wiec polecam Ci ten magiczny srodek

Ps. EC stosowalem w dawce 3x zalecanej przez producenta

Lukci0
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2010, 18:04:07 »

dzięki wielkie
a mam pytanie jaki ten węgiel w płynie ma wpływ na ryby nie wspomniałem, wcześniej że mam 8 paletek i nie chciałbym ich stracić.
pozdrawiam
no i dzisiaj lekko zacząłem obniżać ph obecnie mam ph 6,45
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2010, 18:47:54 wysłane przez radula » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2010, 20:50:35 »

W moim akwarium jak zaczynają wyłazic niktki i krasnale to znak musze wyczyscic kubełek, co do CO2 to o niebo lepiej sprawdza sie podawanie go w dzien w sposob ciagły niz przez automat mierzacy pH

ec to leczenie objawowe, a jedna z mozliwych przczyn glonów to niestabilny poziom węgla w wodzie
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2010, 23:36:35 »

ec to leczenie objawowe, a jedna z mozliwych przczyn glonów to niestabilny poziom węgla w wodzie
no i kolega się myli, bo Easy carbo jest właśnie źródłem stabilnego węgla, i pierwsze co pada przy jego podawaniu to właśnie "krasnale" ...

i nie wiem co robić czy zwiększyć nawożenie bo może rośliny przegrywają  walkę o pokarm Smiley
Ciekawe , ale mylne podejście do tematu, rośliny ZAWSZE przegrają walkę o pokarm z glonami, bo te go potrzebują naprawdę niewiele...

Pojawiaja się rzeczywiście , ze pozwolę sobie na uogólnienie - wówczas gdy rośliny są w słabszej dyspozycji, co często zdarza się z powodu braków nawozowych.
Podawaj nawozy zawsze w lekkim nadmiarze, nie zaszkodził by dodatek EC i torfu , bo niższe pH tez powinno pomóc.  

Swoją droga zastanawia mnie twój pomysł, by połączyć LT z HT ! Bo akwaria na ziemi - to LT , a światełko prawie 1W/L ... To po prostu nie może dobrze działać! Ziemia takiego poboru nie uciągnie, tylko dobry substrat i to wspomagany nawożeniem metodą EI.

P.S.
Z tym napowietrzaniem o którym piszesz przy sterowaniu - to jak to niby się odbywa to napowietrzanie? Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2010, 23:43:06 wysłane przez Max 58 » Zapisane

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2010, 01:05:40 »

Krasnale to padają gdy sie ec przedawkowuje bo jego główny składnik w pewnej określonej dawce staje się toksyczny, oczywiscie jest to cenne źródło węgla ale nie sprawdza się przy mocnym oświetleniu i nie u wszystkich roślin. W HT akwarium nic nie zastąpi stałego poziomu CO2 najlepszy to ok 30ppm dopiero jak to jest zapewnione to kolejnym krokiem musi być dobra cyrkulacja wody w zbiorniku, rośliny powinny wręcz falować lekko w toni, kolejny krok to macro pod dostatkiem a następnie micro.

To nieprawda co napisałeś że rosliny przegrywają walkę z glonami o pokarm, jest odwrotnie. To rośliny naczyniowe są lepiej przystosowane do pobierania substancji z wody. Gdyby prawdą było co napisałeś to akwaria nawożone metodą EI niemiałyby prawa bytu, ponieważ metoda ta polega na tym że pierwiastków biogennych jest pod dostatkiem a glony w takim akwarium przegrywają walkę z roslinami naczyniowymi.

Kłopoty zaczynają się gdy roślinom zabraknie jakiegoś składnika ( najczęsciej w akwarium jest węgiel) i w tedy dopiero do akcji wkraczają glony.

I co do mieszania LT HT to pomieszały ci sie definicje bo gleba pod zwirkiem to nie jest wyznacznik akwarium LT, LT to akwarium z minimalizowaną techniką a nie akwarium z glebą. Można mieć akwarium HT (dużo techniki mocne swiatlo itd.) z substratem z jałowym żwirkiem lub z glebą i wcale nie trzeba mieć glonów wystarczy tylko wyczuc czego brakuje i uzupelniac to solami lub gotowymi nawozami
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 19, 2010, 15:44:26 »

Swoją droga zastanawia mnie twój pomysł, by połączyć LT z HT ! Bo akwaria na ziemi - to LT , a światełko prawie 1W/L ... To po prostu nie może dobrze działać! Ziemia takiego poboru nie uciągnie, tylko dobry substrat i to wspomagany nawożeniem metodą EI.

na ziemi mam już któreś z kolei akwarium i spisuje się dobrze, jest wiele przeciwników, ale kto nie ryzykuje ten nie ma. Obecnie zastanawiam się nad substratem aby zmienić wygląd podłoża itd..
po drugie akwarium na ziemi nie jest definiowane od razu jako LT, z innych względów się je tak nazywa.

P.S.
Z tym napowietrzaniem o którym piszesz przy sterowaniu - to jak to niby się odbywa to napowietrzanie?  Roll Eyes

sterownik przy pomocy elektrody do pomiaru ph sprawdza ph i na podstawie odczytu załącza CO2 aby obniżyć ph lub pompkę napowietrzającą aby podnieść ph. Wszystko zależy jakie ph ustawisz na sterowniku i jaką histerezę ustawisz.

W jeszcze nie napisałem na samym początku że rośliny bąbelkują ładnie i nie wiem skąd to wszystko się wzięło....
pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2010, 15:57:42 wysłane przez radula » Zapisane

Max 58
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 19, 2010, 16:12:38 »

Hmmm, od czego by tu zacząć... Może tak... dobrze wiem czym różnią się LowTech od Hi Tech, już sam termin sporo mówi. A czemu ziemia się nie sprawdza? To proste - w HT wymaga  wymiany co roku... Procesy w niej zachodzące nie nadążają z przetwarzaniem związków w stosunku do tempa zapotrzebowania roslin.

Pethro - powiedz mi jak długo stosowałeś czy stosujesz EC ? Mam wrażenie coś czytałeś ale niekoniecznie dokladnie. Ja stosuję ten toksyczny środek już trzeci rok , właściwie to teraz już samą substancję czynna, i to z powodzeniem , w tym roku z powodzeniem pozwoliłem sobie zadebiutować na IAPLC.  A wcale nie używam gazowego CO2.

Co do natleniania metodą napowietrzania - to co napisaleś radulo - brzmi dziwnie. po pierwsze najefektywniejsze natlenianie wody odbywa się ruchem jej tafli a nie żadnymi bzdurnymi "bąbelkami" - te dobre są w szampanie , pod warunkiem że naturalne. Zreszta te same dobre bywają w akwarium - bo w obu przypadkach to CO2. Powietrze natomiast tłoczone w postaci bąbelków zarówno zatwardza jak io podwyższa pH wody co w połączeniu z zaprzestaniem podawania CO2 , daje niezbyt ciekawy efekt.  Jak chcesz naprawdę dotlenić a nie napowietrzyć wodę - to kup sobie falownik.

Co do konkurowania glonów i roślin - pogląd mocno przestarzały - nie da się "zaglodzić" glonów, za to z powodzeniem rosliny! Stąd moja rada o podawaniu wiekszych niż konieczne ilości nawozów, i przypomnienie o metodzie Esimate Index.  Szkoda że koledzy od razu nie zrozumieli, mam nadzieję że tym razem to już jest jasne.  Cool

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 19, 2010, 16:23:21 »

Max stosowałem przez niecały rok i rewelacji nie było przy zalecanych dawkach, w porównaniu do podawania wegla z CO2 róznica kolosalna w rosnieciu roslin.

Co do konkurowania glonów i roślin - pogląd mocno przestarzały - nie da się "zaglodzić" glonów, za to z powodzeniem rosliny! Stąd moja rada o podawaniu wiekszych niż konieczne ilości nawozów, i przypomnienie o metodzie Esimate Index.  Szkoda że koledzy od razu nie zrozumieli, mam nadzieję że tym razem to już jest jasne.  Cool
To też nie jest do końca tak jak napisałeś, owszem rosliny łatwiej zagłodzic ale to nie wyjasnia skad sie biora glony w akwarium w którym rosliny babelkują.

Ja stawiam na to ze nazbierało sie za duzo DOC i w połaczeniu z NH4 glony maja doskonała pozywke. Radula odmul dno, wyczysc filtry i nic niezmieniaj poczekaj tydzien na rezultaty. Zmniejsz tez mase roslijn bo moze za mocno gdies narosły i nie do wszystkich dochodzi pokarm i CO2
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2010, 16:25:25 wysłane przez Pethro » Zapisane
Max 58
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 19, 2010, 16:36:29 »

Rada z odmulenie dobra.
Co do substratów - dzialają od 3- 7 lat , zależnie od sposobu uprawy roślin i nawożenia. A słup wody trzeba akurat zailać cały czas. Tylko różnie . ale to już inny temat - nie będę tu OT robił.

Życzę powodzenia, i przypominam o tym, że efekty widąć dopiero po 3 tygodniach. Wink

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 19, 2010, 18:58:36 »

Co do natleniania metodą napowietrzania - to co napisaleś radulo - brzmi dziwnie. po pierwsze najefektywniejsze natlenianie wody odbywa się ruchem jej tafli a nie żadnymi bzdurnymi "bąbelkami" - te dobre są w szampanie , pod warunkiem że naturalne. Zreszta te same dobre bywają w akwarium - bo w obu przypadkach to CO2. Powietrze natomiast tłoczone w postaci bąbelków zarówno zatwardza jak io podwyższa pH wody co w połączeniu z zaprzestaniem podawania CO2 , daje niezbyt ciekawy efekt.  Jak chcesz naprawdę dotlenić a nie napowietrzyć wodę - to kup sobie falownik.

Słuchaj kolego Max 58 czy ja napisałem że natleniam baniak przez napowietrzanie nie, u mnie napowietrzanie załącza się gdy ph spadnie poniżej min. czyli 6,50 a napowietrzania mam przez ruch tafli wody jeśli chcesz komuś doradzać to czytaj kto ma jaki problem akurat w moim mniemaniu dałeś dowód tego że nawet nie wiesz na jakiej zasadzie u mnie to wszystko działa, a piszesz ....

narazie nic nie będę zmieniał zmniejszyłem troszkę roślin bo już mi za duże urosły  tzn. przycinka Smiley odmuliłem zbiornik jak co tydzień i poczekam na efekty
pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Max 58
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 19, 2010, 19:31:34 »

Słuchaj kolego Max 58 czy ja napisałem że natleniam baniak przez napowietrzanie nie, u mnie napowietrzanie załącza się gdy ph spadnie poniżej min. czyli 6,50 a napowietrzania mam przez ruch tafli wody jeśli chcesz komuś doradzać to czytaj kto ma jaki problem akurat w moim mniemaniu dałeś dowód tego że nawet nie wiesz na jakiej zasadzie u mnie to wszystko działa, a piszesz ....

To problem masz w opisywaniu swojego problemu, bo napisałeś że "lub pompkę napowietrzającą aby podnieść ph" - a zatem nie ruchem tafli a pompką ... to przeczytalem to co Ty sam napisałeś, i nie wiem skąd ten agresywny ton ( słuchaj kolego - nie brzmi życzliwie, tak kiedyś mówiłem do swoich studentów jak coś przeskrobali...).  
W końcu próbowałem Ci pomóc w problemie z którym sam nie mogłeś sobie poradzić.  
I odnośnie sterowania CO2 - ktoś tu napisał o dawkowaniu w dzień - dobra rada, i dodam - regulacja zaworu podającego CO2 - czasem lepiej mniej ale stale...

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 19, 2010, 22:35:42 »

Hej

Po co cala ta dyskujsa na tema LT / HT jesli tematem postu jest walka z krasnalami wiec powiem tylko ze proponowalem EC do walki z krasnalami a nie do utrzymywania stalego poziomu CO2.

L
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2011, 20:38:50 »

witam odnawiam wątek, gdyż chciałem się podzielić iż skorzystałem z kilku rad i ładnie wszystko się uspokoiło.... odpukać w niemalowane:-)
więc wszystkie teorie, że to wina ziemi odpadają :-)
pozdrawiam

Konrad86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 05, 2011, 19:08:47 »

To jeszcze napisz co pomogło.

Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: