Marto10
Nowy

|
 |
« : Grudzień 14, 2010, 20:22:26 » |
|
Witam Jedno szybkie pytanie, skalary złożyły ikrę na korzeniu, zauważyłem, że skalary zjadają ikrę, co mam zrobić, odłowić skalary czy w jakiś sposób zabezpieczyć ikrę. Dziękuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewciarzek
Zainteresowany

-.-"
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2010, 20:53:45 » |
|
moim zdaniem to najlepiej by było jak bys wyłowiła korzeń z ikra i przełożyła o innego akwa albo ze niema w akwa innych ryb oprócz tych dwóch skalarów to możesz i odłowić skalary tylko musi w zbiorniku z ikra byc filtr 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2010, 20:55:46 » |
|
Skoro zjadają ikrę to może z nią być coś nie tak, popatrz czy nie pleśnieje np.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marto10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2010, 21:03:31 » |
|
Skoro zjadają ikrę to może z nią być coś nie tak, popatrz czy nie pleśnieje np.
to jest moja pierwsza ikra skalarów, dostałem skalary 3 m-ce temu, z tego co zaobserwowałem ikra jest na razie przezroczysta i została złożona dziś w nocy. nie mam możliwości przełożenia skalarów do innego aqwa, w moim zbiorniku pływają również molinezje, 5 neonów, 2 gupiki, oraz dwie platki. czy mogę np. założyc na ten korzeń gdzie została złożona ikra siateczke która zabezpieczy ikrę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2010, 22:12:10 » |
|
Wiesz może które to tarło skalarów  bo moje jak mila pierwsze tarło to jadły ikre lub jak inni mówią skalary ja jedzą bo albo nie zapłodniona lub pleśnieje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marto10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2010, 08:07:56 » |
|
Wiesz może które to tarło skalarów  bo moje jak mila pierwsze tarło to jadły ikre lub jak inni mówią skalary ja jedzą bo albo nie zapłodniona lub pleśnieje to było drugie moje tarło, dziś rano juz nic nie było, cała ikra została zjedzona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oloix
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2010, 20:32:00 » |
|
Może poprostu była nie zapłodniona ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2010, 23:49:28 » |
|
Skoro była przezroczysta to raczej była zapłodniona, niektóre skalary zatraciły instynkt i już nie będą się opiekować ikrą i narybkiem. jak chcesz odchować młode to musisz mieć jeszcze jedno akwarium z delikatnym napowietrzaniem, moze byc bez filtra ale trzeba w tedy czesto wode podmianiac W ogólnym zbiorniku nie uda ci sie nic odchować, niema co stresowac rybki w akwa
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 23:51:06 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
Marto10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 23, 2010, 13:10:18 » |
|
Skoro była przezroczysta to raczej była zapłodniona, niektóre skalary zatraciły instynkt i już nie będą się opiekować ikrą i narybkiem. jak chcesz odchować młode to musisz mieć jeszcze jedno akwarium z delikatnym napowietrzaniem, moze byc bez filtra ale trzeba w tedy czesto wode podmianiac W ogólnym zbiorniku nie uda ci sie nic odchować, niema co stresowac rybki w akwa a moze to być np kula? z mala grzaleczka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 23, 2010, 16:46:56 » |
|
Moze byc ale im mniejsze akwarium tym mniej młodych odchowasz, bedziesz musiał miec jeszcze jeden pojemnik bo po tygodniu jak larwy zaczną pobierać pokarm i pływac bedziesz musiał codziennie podmieniac wodę. Dobrze by było zaizolować czyms tą kule by niebyło skoków temperatury, musisz miec jeszcze grzałke i termostat. temperature ustaw na 30*C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marto10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 27, 2010, 10:01:15 » |
|
Moze byc ale im mniejsze akwarium tym mniej młodych odchowasz, bedziesz musiał miec jeszcze jeden pojemnik bo po tygodniu jak larwy zaczną pobierać pokarm i pływac bedziesz musiał codziennie podmieniac wodę. Dobrze by było zaizolować czyms tą kule by niebyło skoków temperatury, musisz miec jeszcze grzałke i termostat. temperature ustaw na 30*C
Dziękuję bardzo za rady. A czym karmić te młode rybki?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2010, 10:32:24 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2010, 18:27:41 » |
|
Solowcem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2010, 19:48:12 » |
|
Ja odchowałem z sukcesem na nicieniach micro, jest to tania i skuteczna alternatywa do solowca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|